ki buçuk milyondan fazla örencinin girecei Yükseköretim Kurumlar Snavna (YKS) sayl günler kald. Snava girecek örenciler kadar ailelerin de heyecan ve stres içerisinde bekledii YKS, 26 27 Haziran tarihlerinde gerçekleecek. Üç oturum eklinde gerçekleecek snavn ilk oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT) 26 Haziran Cumartesi günü 10.15te, ikinci oturumu Alan Yeterlilik Testi (AYT) 27 Haziran Pazar günü 10.15te, üçüncü oturumu Yabanc Dil Testi (YDT) 27 Haziran Pazar günü 15.45te yaplacak.
SINAVA ZHNEN HAZIRLANIN
Sebahattin Kutlu, konu çalmalarnn tamamland bu süreçte örencilerin deneme snavlarn saatlerine uygun biçimde çözüp, kendilerini mental olarak snava hazrlamalar gerektiini belirterek, Artk YKSye hazrlanmak için çok uzun bir süre yok. Gerek mezun olanlar gerek lise son snf örencileri olan arkadalarmz hazrlklarn tamamlad. 26 Haziran Cumartesi günü TYTye girecekler, 27 Haziran Pazar günü de AYTye girecekler. Böylece bu seneki YKS maratonunun ilk aamasn sonlandrm olacaklar. Bu noktada örencilere, Eksikleriniz var, bu derse çaln demek yerine iki konunun altn çizebiliriz. Birincisi, bol bol deneme snav yapp kendilerini denemeleri. Mümkün olduunca TYT ve AYTnin saatlerine uyarak, bunlarn provalarn yapmak önemli. Tpk gerçek snava giriyormu gibi saatine uygun bir ekilde deneme olsunlar. kincisi ise, kendilerini zihnen buna hazrlamalar. Yani iin mental taraf var. Sonuç itibariyle TYT de AYT de örencinin performansnn ölçüldüü snavlar dedi.
ELNZDEN GELEN YAPTIINIZI UNUTMAYIN
Kimi örencilerin az kimilerinin ise çok çaltn söyleyen Kutlu, Arkadalarmza, ellerinden geleni yaptklarn unutmamalarn söylüyoruz. Baz arkadalarmz biraz daha azn bazlar ise fazlasn yapt ama hepsi elinden geleni yapt. Bu saatten sonra bunu deitirmek mümkün deil. Dolaysyla artk geriye dönmemeliler. Ben 3 ay önce bunu da yapmalydm, Keke 6 ay önce öyle yapsaydm dememeliler. Bütün konsantrasyon snav gününe verilmeli. O gün snava girildiinde de snava dair yaptklar hazrlklar en iyi ekilde ortaya koyup performans sergilemeliler diyerek örencilerin snava odaklanmas gerektiini söyledi.
SINAV çN YAPTIINIZ çALIMALARI KÜçÜMSEMEYN
Örencilerin, snava kadarki hazrlanma sürecini ve deneme snavlarnda elde ettikleri baary küçümsememeleri gerektiini kaydeden Kutlu, Yaptklar hazrlklar küçümsemesinler. Az ya da çok, bir ekilde çaltlar. Denemelerde aldklar puanlar, yaptklar netleri de küçümsemesinler. çünkü onlara yetecek puanlar alabilirler. çünkü çok alternatif var. Tercih döneminde kendileri de görecekler. 200ün üzerinde üniversite, binlerce bölüm alternatifi var. Muhakkak onlar için uygun bölümleri, mutlu olacaklar, gelecee kendilerini tayacaklar, doru eitimi alacaklar üniversiteleri bulacaklar. Ayrca kendilerine uygun olan, bir ömür gururla tayacaklar ve iyi ki bu bölümü seçmiim diyecekleri bir meslekleri olacaktr. Puanlarn fakülteye dönütürürken, aslnda hayata da dönütürdüklerini unutmayacaklar. çünkü bugün yaptklar çalmalar; snav ann ve snavdaki performanslarn, 4 Austosta açklanacak olan snav sonuçlarna, baar sralarna ve tercihlerine yansyacak diye konutu.
Sebahattin Kutlu, sözlerini öyle sürdürdü:
Asla Bu bir hayat memat meselesi demiyoruz. Böyle bir ey söz konusu deil. Üniversite tercihi yapyoruz. Bu sürece, bundan fazlasn yüklememek lazm. Bu da ayr bir stres oluturur. 4 Austosta alnan puanlarla, bize sunulan imkanlar içerisinden tercihlerimizi yapacaz. Doru üniversiteleri, doru meslekleri ve bölümleri tercih etmeye çalacaz.