çAYKUR Genel Müdürlüğüne bağlı 47 ve özel firmalara ait 116 fabrika ile çay alım yerleri, nakliye işleri ve yevmiyeyle sektöre bağlı diğer iş kollarında çalışacak yaklaşık 40 bin kişi, çay sezonunda istihdam edilecek.
çAYKURun, İŞKUR üzerinden çalışmalarını tamamlamasıyla gelecek ay kurayla belirlenecek 3 bin 500 yeni işçi daha sektörde görev almaya başlayacak. Alınan bu işçiler, yaş çay sezonunda 120 ile 150 gün arasında çalışacak.
Doğu Karadenizde geçen yıl 26 Nisanda başlayıp 15 Ekimde sona eren yaş çay alım sezonunda, yaklaşık 1 milyon 270 bin ton yaş çay üretimi gerçekleşmiş, 600 bin ton civarındaki bölümü çaykur, yaklaşık 670 bin tonu ise özel sektör tarafından alınarak kuru çaya dönüştürülmüştü.
İŞVEREN İŞçİ SIKINTISI YAŞAMAYACAK
Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sezon hazırlıklarının tamamlandığını, çAYKURun 29 Nisandan itibaren alımlara başladığını belirterek, özel sektörün ise bakım onarım çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.
çay tarımının başlamasıyla bölgede ekonominin çok daha canlılık kazandığını vurgulayan Erdoğan, Geçtiğimiz yıl özel sektörde 9 bin kişi, tarlada çalışan 50 bin kişilik iş gücü, çAYKURda ise 12 bin civarında çalışan iş gücü vardı. Bu yıl da bakıldığında bölgede işveren, işçi sıkıntısı yaşamayacaktır. çAYKURun 3 bin 500 yeni işçi alımıyla da bölgeye önemli katkı sağlanacaktır. çalışanlar tercihini devlet kurumu olduğu için daha çok çAYKURdan yana kullanıyor. Mevsimlik de olsa başlayıp daha sonra bir şekilde yıllık çalışmak için çabalıyor diye konuştu.
Bölgede, özellikle Rizede çok fazla işsizlik sorunu olduğunu düşünmediğini belirten Erdoğan, Sistemin çok net olarak oturmamasından dolayı insanların eline geçen rakam düşük olabilir ama çay sektöründe çalışan hiç kimsenin maaşı asgari ücretin altında değil üzerindedir. çalışma şartları da son yıllarda iyileştirilmiştir. İşsizlikten ziyade iş beğenmemenin ön planda olduğunu düşünüyorum dedi.
Kaynak: Milliyet