150 Ülkeye 308 Milyon 759 Bin Dolarlık İhracat Yapıldı!

Kayseri Ticaret Odası Başkanı Gülsoy yaptığı açıklamalar ile TÜİK Aralık ayı değerlerini incelendi. Buna göre 150 ülkeye gerçekleşen ihracatta tam 308 milyon 759 bin dolar kazanıldı.

Haberler 31.01.2024 - 12:24 Son Güncelleme : 19.03.2024 - 18:02

Başkan Ömer Gülsoy, Kayserinin Aralık ayında 308 milyon 759 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini açıkladı. Ayrıca Gülsoy, 2023 Ocak-Aralık dönemini ise 3 milyar 625 milyon dolar ile kapatıldığını dile getirdi.

TÜİK Verileri Değerlendirme Sonuçları

2023 TUİK verilerine göre Aralık ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Başkan Gülsoy, Aralık ayında Kayseri olarak 308 milyon 759 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini söyledi. Gülsoy geçen yılın aralık ayına göre yüzde 9,23 oranında azalış yaşandığını belirtti. Aynı zamanda 2023 Kasım ayına kıyasla yüzde 7,18 azalış görüldüğünü dile getirdi.

Açıklamalarına devam eden Gülsoy, Aralık ayı itibarıyla Kayseri olarak ithalatımız 127 milyon 321 bin dolar olduğunu söyledi. Başkan Gülsoy, geçen yılın Kasım ayına oranla yüzde 9,83, 2023 Kasım ayına oranla da yüzde 14,49 oranında artık artış gerçekleştirildiğini belirtti.

TÜİK verilerini değerlendiren Başkan Gülsoy, Aralık ayında Kayseriden 150 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğinin altını çizdi. Yapılan İhracat pazarlarının, Almanya, Irak, ABD, Libya, Avusturya, İsrail, Gürcistan, Birleşik Krallık, Cezayir, Fas olduğunu açıkladı.

TÜİK Verilerini Başkan Gülsoy Değerlendirdi!

Gülsoy, Türkiye İstatistik Kurumunun belirlediği bazı sektörlerde artış yaşandığını dile getirdi. Artış yaşanan sektörleri ise şu şekilde belirtti; çimento cam seramik, toprak ürünleri, hububat bakliyat, otomotiv endüstrisi, yağlı tohumlar, su ürünleri, hayvansal mamüller, meyve sebze mamülleri, kuru meyve ve mamülleri.

Gülsoy aynı zamanda azalış yaşanan sektörlere değindi. Bu sektörler ise; demir ve demir dışı metaller, mobilya kağıt ve orman ürünleri, elektrik elektronik, tekstil ve hammaddeler, çelik.

Başkan Gülsoy, Avrupa başta olmak üzere ihracatımızda pazarların daraldığını dile getirdi. Gülsoy açıklamalarına, Avrupadaki talebinin daralması ile ihracat performansımızın olumsuz etkilediğine vurgu yaparak devam etti. Küresel ekonominin yavaşladığını ve en büyük pazarımız olan Almanya başta olmak üzere AB pazarı riskli, ekonominin dövize ihtiyacı olduğunu dile getirdi.

Gülsoy, pazarların çeşitlendirilmesi ve konjonktüre uygun yol haritaları yapılması gerektiğine vurgu yaptı. İşçilik maliyetlerinin yükseldiğini, girdiği maliyetlerinin arttığını dile getirdi. Aynı zamanda finansal maliyetinin de arttığının altını çizdi.

Kızıldeniz navlun maliyetlerinin arttığını, üretim maliyetlerinin yüksek ve finansmana erişimin zorlu olduğunu dile getiren Gülsoy, rekabet gücünün zayıfladığını söyledi. Türkiyenin, çin hükümetinin yaptığı gibi 2024 yılında ihracatçımıza verilebilecek en kıymetli desteğin navlun desteği olacağını açıkladı.

Gülsoy, rekabet gücünün artması için ihracatta nicelikten öte niteliğe odaklanılması gerektiğini vurguladı. Kayseri olarak 2023 yılını 3 milyar 625 milyon dolar ihracat ile kapattıklarını açıkladı. Aynı zamanda Gülsoy, geçen yıla oranla yüzde 7,33 oranında azalış görüldüğünü dile getirdi. Gülsoy, tüm zorlu şartlara rağmen iş insanlarının üretmeye devam ettiğini söyleyerek konuşmalarına devam etti.

Gülsoy, iş insanlarının ve ihracatçı üyelerinin her ne olursa olsun üretim ve istihdam sağlamak için toparlanarak çalıştığını dile getirdi. İhracat firmalarının yönetim kademesindeki bütün personelleri canı gönülden tebrik ettiğini söyledi. Kayseri ticaret odası olarak ihracat firmalarının yanında olacağını ve önlerinde bulunan engelleri aşmalarında yardımcı olacaklarını vurguladı.

2024 yılında iş insanlarımız ve üyelerimiz ile el ele vererek ihracat açıklarını kapatılacağını ve ülkenin gelişimine katkı sağlanacağını umut ederek konuşmalarını bitirdi.

İlgili Haberler:

Kanada, Türkiyeye Yönelik Silah İhracati Kısıltlamalarını kaldırdığını Duyurdu

TÜİKe Göre En Yoksul İl Diyarbakır

Diyarbakırda Akılalmaz Tablo 1346 Esnaf Kepenk İndirdi

Ana Sayfaya Git