HABER MERKEZ
Yla durgun balayan ikinci el otomotiv pazarnn, tat kredilerinde ve limitlerinde yaplacak düzenleme ve fiyatlamalardaki belirsizliklerin ortadan kalkmas ile tekrar hareketlenmesi beklenirken, satlarn artan tüketici talebiyle mart ayndan itibaren daha da ivmelenecei öngörülüyor.
Tüm dünyay etkileyen Kovid-19 salgnndan en fazla etkilenen sektörlerden biri otomotiv oldu. Otomobil üreticileri, temel ham madde ve çip gibi kritik ürünlerin tedarikinde yaanan sorunlar nedeniyle üretimi azaltmak zorunda kald. lk dönemlerde fabrikalarn üretimi durdurmas, bulunurluk sorununa yol açarken, sfr araç bulamayan kullanclar, salgn döneminde bireysel araç kullanm talebinin artmasyla da ikinci el araçlara yöneldi. Artan talebe ramen yeni otomobil siparilerinin çok uzun zaman almas ikinci el araçlara yönelimi hzlandrd.
Srf araçta bulunmuyor
Sfr araçta bulunurluk skntsnn ortaya çkmas, üretim ve lojistik maliyetlerinin artmas ve otomobile kar artan talep karsnda tüm dünyada olduu gibi Türkiyede de ikinci el araç fiyatlarnda yükseli yaand. Ayrca salgn döneminde ortaya çkan yar iletken (çip) krizi de üretimde aksaklklara sebep oldu ve arz-talep dengesini olumsuz yönde etkiledi.
Türkiyede ikinci el piyasasndaki durgunluun balca nedenleri olarak, tat kredi faizlerinin düeceine, kredi kullanm oranlar ve limitlerinde düzenleme yaplacana ilikin beklentiler ile bu yl neredeyse sabit seyreden döviz kuruna bal olarak fiyatlarn daha da düeceine ilikin öngörüler gösteriliyor.
Sektörde ikinci el hareketi
Sektör temsilcileri, ikinci el otomotiv piyasasnn sfr araç fiyatlarn referans aldn, sfr araç fiyatlarndaki düüün ikinci el piyasasna da düü olarak yansyacan ve döviz kurundaki gelimelerin araç fiyatlar etkilediini belirtiyor. Uzmanlar, satlarn geçen yln ocak aynda olduu gibi yava baladn ancak ubat ay itibaryla yeniden hareketlendiini ifade ediyor.
Saty temposu yüksek
Otokoç Otomotiv kinci El ve Filo Operasyonlar Direktörü Birkan çalkan, aralk aynn 2. yarsnda balayan döviz kuru dalgalanmasna bal olarak, araç fiyatlarnda yaanan belirsizliin ve devamndaki fiyat düülerinin, ocak aynda da sürdüünü ocak ay ortasnda sfr araç ÖTV uygulamasndaki revizyona bal olarak 2. el fiyatlarnda oluan düü beklentisinin, pazardaki belirsizlii daha da arttrdn söyledi.
Tüketicinin de oluan bu fiyat belirsizliinde satn alm kararn beklemeye aldn belirten çalkan, Aralk ortasndan ocak ay sonunda kadar geçen sürede 2. el araç fiyatlarnda, modeline bal olarak yüzde 14-15 seviyesinde fiyat düüleri yaand. Hatta baz araç modellerinde bu düü yüzde 20lerin üzerine çkt. Özellikle stokunda yakn geçmite yüksek fiyatlardan ald 2. el araçlar olan satclar oldukça zorluk yaad ve yüksek stok maliyetleri ile kar karya kald. ubat ay belirsizliklerin ortadan kalkt, dengeli fiyat seviyelerinin olutuu bir dönem olarak balad ve ocak ayna göre daha iyi bir sat temposu yakalanm durumda. dedi.
çalkan, bu dönemde de özellikle döviz kuruna bal olarak artan sfr araç fiyatlar karsnda, müterilerin 2. ele olan ilgisinin devam ettiini ancak 2. eldeki talebin genç araçlar yerine, 4-5 yan üzerindeki daha hesapl araçlarda younlatn bildirdi.
Tüketici kredi faizler
Pazardaki sat etkileyen en önemli etkenlerin banda tüketici kredi faiz oranlarnn geldiine dikkati çeken çalkan, Ülkemizde tüketiciler uygun faiz oranlar ile kredi bulabildii sürece 2. el otomobil almna devam ediyor. Dier bir etken fiyat seviyeleri. Alm gücüne bal olarak müteri talebi daha hesapl olan, belli model ve araç ya gruplarnda toplanyor. Özellikle irketlerin yl sonunda alm yapma tercihleri, bireylerin yl sonundaki sat kampanyalar beklentisi nedeni ile yeni yln ilk aylarnn önceki yln aralk ayna göre daha düük tempoda olmas normaldir. Ancak 2022 yl ocak ve ubat ay sat temposu beklentilerin çok altnda gerçekleti. ifadelerini kulland.
Birkan çalkan, sfr araç fiyatlarnn döviz kurunu ve 2. el araçlarn da sfr araç fiyatlarn takip ettiini ve fiyatlarn buna göre ekillendiini ifade ederek, Önümüzdeki dönemde döviz kurunun sabit kald, sfr araç fiyatlarnn herhangi bir sebeple dümedii süreçte, 2. el pazarnda da bir fiyat düüü beklemek doru olmayabilir. dedi.
Güncelleme bekleniyor
Otomerkezi Üst Yöneticisi (CEO) Muhammed Ali Karaka da yeni yl çok duraan baladn ancak ubat ortasndan itibaren satlarn açlmaya baladn ifade etti.
Karaka, tüketicilerin genelde düük segment, fiyat ortalamas 180 bin-230 bin TL aras ve yakt tüketimi düük olan otomobillere rabet gösterdiini bildirdi.
Kur, enflasyon, faiz oranlar gibi satn alma maliyetlerinin tüketiciyi etkilediini belirten Karaka, Genellikle ikinci el otomobilde yln ilk çeyrei durgun geçer ama bu sene geçtiimiz yldan, artan ikin fiyatlarn da düme beklentisinden kaynakl ekstra bir durgunluk yaanyor. dedi.
Karaka, Pazarn gözü kula özellikle BDDKdan gelecek vade ve peinat oranlarnn deimesinde. Bu karardan sonra tüketicilerin harekete geçmesi bekleniyor. Özellikle tüketici düük peinat ve uzun vade imkanlar beklentisinde. Bu beklenti karlk bulursa pazar ciddi derecede hareketlenir. Mart ortas gibi kiralama taleplerinin de turizme doru orantl olarak artmasyla birlikte kiralama firmalarnn da ikinci el alma younlamas pazar canlandracaktr. ifadelerini kulland.