Küresel Adaletsizlik Dünya Yoksulluk ve Eitsizlik Raporu 2018e göre dünyadaki en zengin 42 kiinin mal varl, dünya nüfusunun yarsna tekabül eden 3,6 milyar insanla eittir. En zengin 10 ülkenin geliri de en fakir 10 ülke gelirinin tam 77 kat. Küresel servetin bu ekilde dalmas beraberinde yoksulluk, çatmalar, açlk gibi baka sosyal problemlerin ortaya çkmasna neden olmakta. Küresel nsani Yardm Raporu 2018 verilerine göre ise, dünyada 2 milyar kii yoksulluk, 753 milyon kii de ar yoksulluk içinde yaamn sürdürmeye çalyor. Uluslararas yardma muhtaç duruma düen kii says 200 milyonu geçmi durumda. Bu noktada yoksullukla mücadelede kamuya ve özel sektöre ek olarak üçüncü bir sektör olarak adlandrlan vakflar önemli bir rol üstleniyor.
Vakflarn tarihteki rolünü incelemek ve modern dönemde salayacaklar katklar konumak amacyla geçtiimiz yl ilki gerçekletirilen Vakf Kurumu Sempozyumu bu sene Vakf ve Yoksullukla Mücadele temasyla düzenlendi.
stanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi (ZÜ) ev sahipliinde, pekyolu Medeniyetleri Aratrma ve Uygulama Merkezi, Ankara Yldrm Beyazt Üniversitesi ve Ankara Düünce ve Aratrma Merkezi i birliiyle gerçekletirilen sempozyumda vakflarn yoksulluun azaltlmasnda nasl bir rol oynamas gerektii kapsaml bir ekilde ele alnd.
BR KISIM ZENGNLERKEN, BR KISIM CDD FAKRLKLE KARI KARIYA
Demirören Haber Ajansna konuan ZÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut, Bat merkezli kapitalizm ekonomik büyümeyi salyor. Ekonomik büyümede bu sistem baarldr. Fakat bir taraf spesifik bölgeler çok hzl bir ekilde zenginleirken, dünyann geri kalan özellikle Afrika gibi bölgelerde çok ciddi fakirlikle kar karya kalyoruz. 1980lerden itibaren Asya ve Afrika yava yava harekete geçmeye balad. Ama ifade edildii gibi dünyada u anda 250 milyon civarnda insan açlk snrnda dedi.
Vakflarn fakirliin ortadan kaldrlmas anlamnda son derece önemli bir kurum olduunun altn çizen Prof. Dr. Mehmet Bulut, Örnein Osmanlda ekonomi sektörünün yüzde 35i vakflar tarafndan salanyordu. Dolaysyla bu son derece önemli. Bunun dnda baka kurumlar da var. Mesela vakflar zekat topluyor. Zekat müessesesi de aslnda fakirlii ortadan kaldrmaya yönelik bir müessese. Osmanlya bakldnda zekat ba vergiden muaftr. Bugün Türkiyede vakflara ve zekat fonu anlamnda yaplan balarn vergiden muaf tutulmas gibi bir uygulamaya gidilebilse topkum çok daha fazla infaka yönlendirilebilir ve fakirlikle mücadele edilebilir. Ülkemiz bu anlamda daha ansl. Ama dünyann belli corafyalarnda çok sorunlu insanlar var diye konutu.
OSMANLI DEVLET VAKIFLARI GENLETP, DERNLETRD
Osmanl Devletinde vakflarn fonksiyonlar hakknda konuan Osmanl iktisat tarihi duayenlerinden Mehmet Genç ise, slam, vakflar ilk defa formel bir enstitüsyon haline getirdi. Osmanllar bu vakflar bulup hemen benimsediler ve vakfa çok önemli katkda bulundu Osmanllar. çok yeni unsurlar eklediler ve çok geniletip, derinletirdiler. Bütün toplumun derinliklerine nüfuz eden bir kurum haline getirdiler. Vakflarn adeta tamamlama niteliinin olduunu, vakf olmad zaman yaayabilirliin üpheli olan bir sistem olduunu anlyoruz. Osmanl sisteminde çok genel düzeyde eitlikçi bir yap meydana getirdi. Ekonominin bütün sektörlerini ve siyasi sistemi belirli bir eitlikçi yap mantyla düzenlemi görünüyorlar ifadelerini kulland.