Şirketten yapılan açıklamaya göre, Mastercard, Türkiyede 2023 turizm sezonu güncel raporunu yayınladı.
Mastercard ve Maestro logolu yurt dışı kartlarının Türkiyede ve seçilmiş diğer ülkelerde gerçekleştirdiği POS harcamalarına göre hazırlanan raporda, 2022 ve 2023ün ilk 9 aylık dönemlerine ait sonuçlar karşılaştırıldı.
Mastercardın raporuna göre, 2023ün 1 Ocak19 Eylül döneminde Türkiyeyi ziyaret eden yabancı turistlerin yaptığı fiziksel harcamalar, bir önceki yıla kıyasla yüzde 19 artış gösterdi.
Harcama kırılımları incelendiğinde, işlem yapan kart sayısının yüzde 25 artışa, toplam kartlı işlem tutarının ise yüzde 12 artışa ulaştığı görüldü. Bu yükselişi sağlayan ana faktörün turist sayısındaki artışa bağlı işlem yapan kart sayısındaki artış olduğu tespit edildi.
EN çOK HARCAMA YAPILAN İL
İlgili dönemin il bazlı POS harcamalarına bakıldığında, İstanbul yüzde 16 büyüme gösterdi. Ayrıca Türkiyedeki toplam harcamanın yüzde 51i de İstanbulda gerçekleşti.
İstanbulu yüzde 22 büyüme ile Antalya takip ederken Muğla ise yüzde 32 büyüme ve toplam turist harcamasından yüzde 9 pay ile hala turistlerin favori destinasyonlarından biri olduğunu gösterdi.
Türkiyede gerçekleştirilen yabancı turist harcamalarının yüzde 50si İngiltere, Almanya, ABD, Suudi Arabistan ve Hollandadan gelen turistler tarafından gerçekleştirildi. İngiliz turistlerin harcamaları, geçen yıla göre yüzde 34 artış ve toplam harcamalarda yüzde 18 payı ile öne çıktı.
Geçen yıla kıyasla en yüksek büyüme yüzde 298 ile Suudi Arabistanda görülürken, bu ülkeden gelen turistlerin harcamalardaki payının yüzde 4 olarak gerçekleştiği görüldü.
En yüksek kart başına harcama ise 1.280 dolar ile Kuveyt kartlarında gerçekleşti. Harcamalardaki payı yüzde 18 ile en yüksek ülke olan İngiltereyi sırasıyla yüzde 12 ile ABD ve yüzde 11 ile Almanya takip etti.
KONAKLAMA SEKTÖRÜ ZİRVEDEKİ YERİNİ KORUYOR
Harcamalardaki sektörel dağılımlara bakıldığında ise geçen sene payı en yüksek olan konaklama, bu sene de 187 dolar ortalama işlem tutarı ve yüzde 26 harcama payı ile yerini korudu.
Ortalama işlem tutarı giyimde 94, markette 16, restoranda 24 dolar olarak gerçekleşti. Yine sektörel kırılıma bakıldığında toplam harcamaların yüzde 26sı konaklama, yüzde 15i giyim, yüzde 12si market, yüzde 10u da restoranlarda yapıldı. Değerlendirilen ülkeler arasında sağlık sektöründeki en yüksek harcamalar miktarında da yine Türkiye birinci oldu.
Türkiyedeki turistlerin bu sektör özelinde aldıkları hizmet tipleri kart işlem tutarlarını yüzde 20 artırıyor.
GİYİM SEKTÖRÜNDE EN YÜKSEK PAY YİNE TÜRKİYEDE
Giyim sektörünün Türkiyedeki toplam turist harcamalarındaki payı geçen sene yüzde 20, bu sene yüzde 15 olarak hesaplansa da diğer turistik destinasyonlarla kıyaslandığından Türkiye hala giyim sektöründe en çok harcama yapılan ülke olarak kalmayı başardı.
Giyim sektörü harcamasındaki ülke kırılımına bakıldığında Türkiyeden sonra yüzde 14 ile İtalya, yüzde 11 ile Fransa, yüzde 8 ile İspanya, yüzde 7 ile Yunanistan geliyor.