Uluslararası yatırımcılar teşvik kapsamında Türkiye’ye çıkarma yaparken yerli şirketler de fabrika kurmak için yer arıyor. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz sadece Mardin Organize Sanayi Bölgesi’nde 170 yatırımcının yer sırası beklediğini belirterek, benzer bir durumun Diyarbakır’da da yaşandığını aktardı. Diyarbakır’da aralarında kadın girişimcilerin de bulunduğu 150 yatırımcı fabrika kurmak için arsa bekliyor. Kalkınma Bakanı Yılmaz, sanayi bölgelerindeki yer sorunun çözümü için Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ile görüştüğünü söyledi. Yeni teşvik sistemine Mardin ve Diyarbakır’ın yanı sıra çok fazla sayıda ilde de yoğun ilgi olduğunu belirten Yılmaz, yatırımcıların OSB’lerin büyütülmesini talep ettiğini anlattı. Yeni teşvik paketi ile Doğu ve Güneydoğu Bölgesi’nde (6. Bölge) yatırım yapacaklara önemli fırsatlar sunulduğunu aktaran Bakan Yılmaz, yerli yatırımcının Çin ve Afrika ülkeleri yerine bölgeye yatırım yapması gerektiğini vurguladı.
BÜYÜK ŞİRKETLER
Doğu’ya büyük ölçekli şirketlerin yatırım yapması gerektiğini ifade eden Yılmaz, bölge işadamları ile de görüşme halinde olduklarını belirtti. Yılmaz, Özel sektör odaklı kalkınma hedefimiz var. Uluslararası şirketler ve Batı’dan bölgeye yatırım gelmesi lazım. İşadamları bu konuda kararlı olmazsa sürdürülebilir olmaz diye konuştu. Yeni teşvik paketi ile yatırımcıya KDV istisnasından gelir vergisi stopaj desteğine, sigorta ve prim ödemelerinden çeşitli vergi muafiyetlerine kadar önemli fırsatlar sunuluyor.
TERÖR İMAJI KIRILMALI
Bölgenin en önemli sıkıntısının terörden kaynaklı olumsuz imaj olduğunun altını çizen Yılmaz, Bu sorunun çözüme kavuşması Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesi’nin ekonomisine ciddi katkılar sağlayacaktır. Terör sorunu olmasa GAP bölgesi take off’a (yükseliş) geçer dedi.
Hazal Ateş / Sabah