Acarer, Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği’nin (TÜBİSAD) Olağan Genel Kurul toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye’de mobil abone sayısının 67 milyon olduğunu hatırlatarak, Avrupa’da en çok telefonla konuşan ülkenin Türkiye olduğunu söyledi.
Türkiye’nin kısa mesajda da açık ara Avrupa’da birinci olduğunu belirten Acarer, şunları söyledi:
’’Geniş bantta çok ciddi artışlar var. 2011 yılında yüzde 88, asıl ağırlık geniş bantta. Türkiye 3G’ye en geç geçen ülke olmasına rağmen şu anda 67 abonesinin yarıdan çok fazlası yüzde 55-60’ı 3G kullanıyor ve bu sayı 3G lehine değişiyor. Numara taşımada bir case olduk. 67 milyon abonenin 43 milyonu numarasını başka operatöre taşıdı. Bazıları birkaç defa taşıdı ama bunu engellemeye çalıştık. 3 aydan aşağı sürede numara taşıması yapılamıyor. Bu aslında mobil satıcılar arasında çok ciddi rekabetin olduğunu, çok ciddi tarifelerin olduğunu gösteriyor. Türkiye numara taşımada yüzde 65 penetrasyon ile dünyada ilk ülke haline geldi.’’
Stratejik sektör ifadesinin bilişim sektörü için tam anlamıyla yerleştiğini ifade eden Acarer, bilişim vadisi kurulması konusunda ise, ’’Bilişim Vadisi konusunda kurmakla geçirilecek zamanda çok şey kaybedebiliriz. Hazır buralarda şehrin çok içinde ulaşımın kolay olduğu yerde, çalışanların sosyal ortamlarının da çok uygun olduğu yerlerde Bilişim Vadileri teşkil edebiliriz’’ değerlendirmesini yaptı.
Yurt dışı çağrı hizmeti verenlerin teşvikten çok fazla yararlanabileceğini, özellikle istihdama yönelik yurt dışı çağrı hizmetlerinin değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Acarer, Bakanlık ve Kurum olarak sektöre verebilecekleri destek konusunda da sektör oyuncularından ve TÜBİSAD’tan öneri beklediklerini ifade etti.
Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Soner Canko ise; 2011 yılında 22,8 milyar liralık e-ticaret hacmi açıkladıklarını söyledi.
Türkiye’nin dünyada ödeme sistemleri anlamında örnek ülke olduğunu ve bilgi teknolojilerini 20 yıldan bu yana kullandığını belirten Canko, şunları kaydetti:
’’Sektör 265 milyar liralık kocaman bir pasta oldu. 18,4 milyar liralık e-ticaretin yüzde 10,6’sını e-devlet olduğunu gördüğümüzde bu bir sürpriz oldu. E-devlet dediğimiz zaman trafik cezaları, vergi ödemeleri, motorlu taşıt vergileri, emlak vergileri gibi tahsilatların yer aldığı bir büyüklük görüyoruz. Havayollarının çok az sayıda oyuncu olmasına rağmen yüzde 14,8’lik pazar payına ulaştı. Elektronik eşya satışları toptan ve perakende dahil olmak üzere yüzde 12’lik pazar payına sahip olurken, telekomünikasyon payının ise yüzde 7,6 olduğunu görüyoruz.’’
’’Ekosistemimizi genişletmek istiyoruz’
TÜBİSAD Başkanı Turgut Gürsoy da TÜBİSAD’ın sektörün yüzde 95’ini temsil ettiğini, 30 milyar dolar üstü bir sektöre hizmet verdiklerini anlattı.
Bilişim Vadisi ya da kümeleme şeklinde bir ekosistem oluşturulmasının en büyük rüyaları olduğunu söyleyen Gürsoy, şöyle devam etti:
’’İstanbul Teknik Üniversitesi gümüş tepsi ile bunu bize sunduğu olağanüstü güzel bir yer var. Burası sektörümüz için hatta Türkiye için şu anda en iyi lokasyonlardan bir tanesi. Üniversite içerisinde sadece bir yer sağlamak değil, sektörde üniversitenin birlikte çalışması, aynı tekno parklarda bulunan şirketleriyle çalışarak ekosistemimizi genişletmek istiyoruz. Burada Türkiye’nin ’showcase’ni oluşturmak istiyoruz. Proje için gerekli yasal prosedürler tamamlandı, birkaç ay içerisinde yapımına başlayacağız. Burası Türkiye’nin teknoloji üstü olmaya aday ve adını Digital Türkiye Üssü adını koyduk’’ dedi.
Bilişim sektörü adına çok önemli işler yaptıklarını ifade eden Gürsoy, TÜBİSAD olarak 1,5 yıl çalışarak bir araştırma raporu hazırladıklarını söyledi. Gürsoy, ’’Türkiye’nin son 50 yıla bakıldığında bilişim teknolojileri sektörü harcamalarının GSYH içindeki payı yüzde 4,5 ve bunun dağılımı ise yüzde 3,3’ü iletişim teknolojileri, yüzde 1,2’si bilgi teknolojileri alanında yapıldı. Bu oran başarılı olan ülkelerde ise yüzde 6-8 civarında’’ diye konuştu.
-Toplam ciro 66,7 milyar lira oldu, en fazla istihdam çağrı merkezlerinde gerçekleşti-
TÜBİSAD Bilgi Merkezi Komisyonu Başkanı Mustafa Çağan ise Türkiye bilişim sektörünün 2011 yılındaki büyüklükleri hakkında şu bilgileri verdi:
’’Türkiye’de 2011 yılında donanım, yazılım ve hizmet, elektronik haberleşme, e-ticaret, savunma sanayi, çağrı merkezi, mobil cihazlar pazarlarının toplam ciro 66,7 milyar lira oldu. Pazar bazında 2011 yılında dağılım ise; donanım 89 milyar lira, yazılım ve hizmet 4,2 milyar lira, elektronik haberleşme 27,6 milyar lira, e-ticaret 18,4 milyar lira, savunma sanayi yazılım ve hizmet 600 milyon lira, çağrı merkezleri 1,8 milyar lira ve mobil cihazlar 4,9 milyar lira olarak gerçekleşti.
Donanım, yazılım ve hizmet, elektronik haberleşme, e-ticaret, savunma sanayi, çağrı merkezi 2011 yılı toplam istihdamı ise 164 bin 412 kişi oldu. En fazla istihdam 55 bin kişi ile çağrı merkezlerinde gerçekleşti. En fazla istihdam sağlayan ikinci sektör ise 36 bin 565 kişi ile elektronik haberleşme pazarı oldu. İstihdamda kadın oranının en yüksek olduğu alanlar yüzde 70 ile çağrı merkezleri ve yüzde 40 ile bilgi teknolojileri sektörü oldu. En fazla üniversite mezunu istihdamı yüzde 64 ile elektronik haberleşme pazarında , üniversiteli çalışan oranı ise yüzde 60 ile çağrı merkezlerinde. Veriler, bilişim sektörü işgücünün eğitim düzeyi yüksek, nitelikli bir yapısı olduğunu ortaya koyuyor.’’
TÜBİSAD’ın yeni Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Kemal Cılız oldu
Bu arada Derneğin Olağan Genel Kurul’unda Prof. Dr. Kemal Cılız yeni Yönetim Kurulu Başkanı olarak seçildi.
Yeni dönemde TÜBİSAD temsilini artırmak amacıyla Yönetim Kurulu Üye sayısı 21’e çıkarıldı.
AA