Zengin bitki örtüsü ve lman iklimiyle arclarn vazgeçilmez konaklama alanlarndan olan Hakkarinin emdinli ve Derecik ilçeleri, 50 bin arl kovana ev sahiplii yapyor.
Tarm ve Orman l Müdürlüünün destei ile ar yetitiriciliinin her geçen yl gelitii kentlerden Hakkaride araclar, zorlu geçen k koullarnn ardndan sezonu açt. Sonbaharda bölge illerinden kente gelen yaklak 600 arc, lman iklimi nedeniyle arlarn Derecik ve emdinli ilçelerindeki farkl noktalarda klatt. Yaklak 50 bin arl kovana ev sahiplii yapan iki ilçede, havalarn snmasyla arclarn bal mesaisi de balad.
Yüksek verim almak için arlarna özenle bakan arclar, günün büyük bölümünü sam, kovan temizleme ve petek aktarma ilemi yaparak geçiriyor. Arclar, mays aynda, binbir çeit çiçek ve endemik türlerin lezzetini tayan organik bal üretimi için arlarn yüksek rakml serin yaylalara götürecek.
AMACIMIZ BAL ÜRETMN ARTIRMAK
Tarm ve Orman l Müdürü Cemal Özkan, bölgenin yan sra baka illerden gelen birçok arcnn k mevsiminde arlarn emdinli ve Derecik ilçelerine getirdiini söyledi. Ilman iklim ve zengin bitki floras nedeniyle kentteki araclarn yan sra gezgin arclarn da çounlukla bu ilçeleri tercih ettiini belirten Özkan, Amacmz ilimizin önemli gelir kayna olan bal üretimini artrmaktr. Bu dorultuda da desteklerimiz sürüyor. Arcln gelitirilmesi ve yaygnlatrlmas için çiftçilerimize her türlü destei vermeye hazrz. dedi.
emdinli Tarm ve Orman Müdürü Ekrem Ta ise ilçede yaklak 300 arc ile 33 bin arl kovan bulunduunu, arclarn kn scak geçmesi, ulamn kolay salanmas ve ay saldrsnn az olmasndan dolay ilçeyi tercih ettiini ifade etti. Balar köyü ve Güveç mezras, emdinli-Derecik yolu güzergah ve Pesan çaynn en çok tercih edilen yerler olduu bilgisini veren Ta, Mays aynn banda arclarmz kovanlarn dier yüksek alanlarda konaklatyor. Bu ekilde ar kolonileri bitki florasndan daha fazla yararlanyor. Arclarmz farkl yükselti ve iklime sahip doann zenginliklerinden istifade ediyor. diye konutu.
HER YERDE ARICILAR VAR
Kovanlarn Derecik ilçesinin giriine yerletiren arc Mustafa Klçak da sezonu kapattktan sonra arlarn klatmak için uygun yer arayna girdiklerini söyledi. Bölgedeki arclarn çounun buray tercih ettiini, bir ksmnn da Akdeniz Bölgesine gittiini anlatan Klçak, öyle devam etti:
Yüksekovada kn ar durmaz. 500ün üzerinde arc bu bölgeye geliyor. Ayrca 3-5 kovanla kendi ihtiyac kadar üretim yapanlar da var. Yol boyunca her iki kilometrede bir arc görmek mümkün. Bir de köylere ve dere kenarlarna yerleenler var. Bizim balmz bin çiçekten geliyor. Hakkaride olan bal Türkiyenin hiçbir yerinde yok. Bölgemizde endemik türler fazla ama iklim deiiklii nedeniyle eskisi kadar verim elde edemiyoruz.
Arc Abdulrezzak Dönmez ise bulunduklar bölgenin bal üretimi için birçok yerden daha uygun olduuna dikkati çekerek unlar kaydetti:
Gittikçe daha çok arc buraya geliyor. Eskiden daha az arc gelirdi. Buras arc üssü olmu. Arclk güzel bir meslek. Keyifli olduu kadar zorlu yönleri de var. Ar çocuk gibidir. Bakarsan o da sana bakar. Maysta Yüksekovaya gideceiz. Burann 30-40 derece scakl oluyor. Arlar yaylalara, çiçeklerin çok olduu yerlere götürüyoruz. Her zaman arlarn içindeyiz. Sadece kn 2-3 ay uzak kalyoruz.