çevre Yönetimi Genel Müdürlüünden alnan bilgiye göre, Bakanlk tarafndan çevre ve insan salnn korunmas için araçlardan kaynaklanan atklarn oluumunu engellemek, ömrünü tamamlam araçlar (ÖTA) ile bunlara ait parçalarn geri dönüümünü salamaya yönelik çalmalar sürdürülüyor.
Bu kapsamda Bakanlkça, Emniyet Genel Müdürlüü ile yaplan i birlii çerçevesinde 2012de çevrimiçi veri paylamn salayan Ömrünü Tamamlam Araç (ÖTA) Veri Sistemi kurularak, lisansl tesislere teslim edilmeyen ömrünü tamamlam araçlarn hurdaya ayrlmas engellendi.
Ayrca ayn sistemle, hurda araçlardan alnarak, yeniden kullanma sunulacak parçalarn sat öncesi barkodlanmas salanarak, change olarak da bilinen, baz yasal olmayan yöntemlerin önlenmesine de yardmc olunuyor.
Söz konusu araçlarn trafik kaydnn silinmesi ve çevreyle uyumlu olarak bertaraf edildiinin belgelenebilmesi için lisansl ileme tesisleri veya bu tesislerle anlamal geçici depolama alanlarnca, Ömrünü Tamamlam Araç Kayttan Düme ve Bertaraf Formu kullanlyor. Bu sayede sistemle ÖTAlarn geri kazanm da takip edilebiliyor.
- Türkiyede 235 ÖTA teslim noktas bulunuyor
Söz konusu araçlarn geri kazanm için Türkiye genelinde, çevre ve ehircilik l Müdürlüklerinden izin alm 235 teslim noktas, Bakanlktan lisansl 99 geçici depolama tesisi ve 10 ömrünü tamamlam araç ileme tesisi hizmet veriyor.
Bakanlk tarafndan, 2012de 8 bin 58, 2013de 10 bin 619, 2014te 11 bin 962, 2015te 14 bin 736, 2016da 15 bin 541 ve 2017nin ilk 6 aynda 5 bin 660 araç olmak üzere bugüne kadar, Ömrünü Tamamlam Araç Veri Sistemi üzerinden hurdaya ayrlan 66 bin 576 araç, lisansl tesislerde geri kazandrld.
Ömrünü tamamlam bu araçlardan çkan ve kullanlamayacak durumda olan metal, çeitli plastikler gibi ekonomik deeri yüksek atklarn geri kazanmyla ülke ekonomisine de büyük oranda katk saland.