7 bin bekçi alınacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla İstanbul, Ankara, Mersin, Adana, Gaziantep ve Hatay öncelikli olmak üzere 7 bin bekçi alınacak.

Haberler 27.02.2017 - 09:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann talimatyla öncelikli olmak üzere 7 bin bekçi alnacak. çileri Bakanl yetkililerinden alnan bilgiye göre, Cumhurbakan Erdoann talimat dorultusunda çar ve mahallelerde halkn can ve mal güvenliini salamada kolluk kuvvetlerine yardmc olmalar amacyla, çar ve Mahalle Bekçileri tekilat güçlendirilecek.

Bu kapsamda halihazrda 5 bin 392 olan kadro says kademeli olarak artrlacak. Sonraki süreçte 7 bin yeni bekçi için kadro tahsisinin ardndan ise valilikler vatandalar internet siteleri üzerinden bilgilendirecek.

Dou Anadoludaki illerin ardndan ilk etapta Ankara, Mersin, Adana, Gaziantep ve Hatay için bekçi alm yaplacak.

- 5 ilde 280 bekçi atamas bir ay içinde yaplacak

Geçen yl Diyarbakr, Hakkari, Mardin, anlurfa ve rnak valilikleri tarafndan yaplan duyurunun ardndan, çar ve mahalle bekçisi olabilmek için bavuran adaylardan gerekli artlar tayan 280i bir ay içerisinde görevlerine balayacak. Bekçilerin 69u Diyarbakr, 40 Hakkari, 49u Mardin, 1i anlurfa, 121i ise rnakta görev yapacak.

stanbulda 700, rnakta ise 100 çar ve mahalle bekçisi alm için balatlan süreç de devam ediyor. Giri snavlar her iki ilin valilikleri tarafndan belirlenen tarihlerde kaymakamlklar tarafndan yaplacak. stanbul için tahsis edilen bekçi kadrosu saysnn da önümüzdeki dönemde artrlaca ve yeni bekçi almlarnn yaplaca belirtilirken, buna ilikin duyurularn da kaymakamlklar tarafndan yaplaca örenildi.

Söz konusu illerde ihtiyaç duyulan bölgelerde görevlendirilecek yeni bekçiler, genel kolluk kuvvetlerinin derhal müdahalesine imkan bulunmayan acele ve zaruri hallerde vatandalarn can ve mal güvenliini salayarak, suçlularn yakalanmasnda güvenlik güçlerine yardmc olacak.

çar ve mahalle bekçisi olabilmek için geçen yl söz konusu süreci tamamlayan bin 604 çar ve mahalle bekçisi asayi ve güvenliin salanmas için güvenlik güçleriyle omuz omuza görev yapyor. Bekçilerden 612si Diyarbakr, 156s Hakkari, 451i Mardin, 59u anlurfa, 326s ise rnakta bulunuyor.

Emniyet Genel Müdürlüü bünyesinde halihazrda 4 bin 295 çar ve mahalle bekçisi görev yapyor.

- stenilen belgeler ve aranan artlar

Bekçi olabilmek için bavuran adaylarn Türk vatanda olmas, lise ve dengi okul mezunu olmas ve bavurduklar illerde en az bir yl ikamet etmeleri gerekiyor. Ayrca adaylardan 30 yandan yukar olmama, görev yapmaya engel bir hastal bulunmama, ar hapis veya 6 aydan fazla hapis veyahut affa uram olsalar bile zimmet, ihtilas, irtikap, rüvet, hrszlk, dolandrclk, sahtecilik, inanc kötüye kullanmak, dolanl iflas veya yüz kzartc baka bir fiilden dolay hapis cezasndan hükümlü bulunmama gibi artlar aranyor.

Aranan artlar tayanlar, öncelikle sözlü snava tabi tutulacak, sözlü snavdan geçerli not alan adaylar yazl snava girmeye hak kazanacak. Yazl snav sonuçlarna göre asil ve yedek aday listesi belirlenecek. Tüm aamalarda bavuru artlarn tamadklar anlalan adaylarn ilemleri ise iptal edilecek.

Adaylar, çar ve mahalle bekçisi kadrosu için sadece bir ilçe kaymakamlna müracaat edebilecek. Aday, bekçi olmaya hak kazand takdirde, bavuru yapt ilçenin kadrosuna atanacak.

Sözlü snava girmeye hak kazananlarn bekçilik yapmaya mani hallerinin olup olmad deerlendirilecek.

100 üzerinden 70 puan alan adaylarn baarl saylaca sözlü snavnn sonuçlar, bavurunun kabul edildii ilçe kaymakamlnn internet adresinden ilan edilecek.

Yazl snavda adaylara Türkçe, Tarih, Matematik ve Genel Kültür derslerinden hazrlanan sorular yöneltilecek.

Aday listesine giren isteklilerden yaplacak güvenlik soruturmas ve ariv aratrmas olumlu olanlar, tebligat üzerine en yakn tam teekküllü devlet hastanesinden alacaklar Salk Kurul Raporlarn ilgili emniyet birimlerine teslim edecek. Bunlardan, bekçilie girmeye elverili olduu anlalanlar, vali veya kaymakam onay ile aday memur olarak atanacak.

Atamas yaplanlardan, vazgeçenler ile geçerli bir mazereti olmakszn kanuni süresi içerisinde görevine balamayanlarn atamalar iptal edilecek.

Atamas yaplan aday memurlar arasndan kanuni süreler içerisinde göreve balamayanlarn yerine yedek listesinden sra ile çarlacak.

Ana Sayfaya Git