Avrupa Birliinde (AB) geçen yl Birlik üyesi olmayan ülkelerle yaplan toplam ticarette (ithalat ve ihracat) yüzde 45le en fazla kullanlan para birimi olan dolar, yüzde 41 orana sahip avroya kyasla daha fazla kullanld.
Avrupa statistik Ofisinin raporu verilere göre, 28 üyeden oluan AB, geçen yl Birlik üyesi olmayan ülkelere yapt ihracatn yüzde 48ini avro, yüzde 33ünü de dolar üzerinden gerçekletirdi.
Söz konusu ülkelerden yaplan ithalatta ise tam tersi bir tablo görüldü. Bu ülkelerden ithalatn yüzde 56s dolar, yüzde 35i de avro üzerinden fatura edildi.
ABde geçen yl üçüncü ülkelerle yaplan toplam ticarete (ithalat ve ihracat) bakldnda dolar yüzde 45le, yüzde 41 orana sahip avroya kyasla daha fazla kullanld. Böylece, 2018de ABnin birlik ülkesi olmayan ülkelerle ticaretinde en çok kulland para birimi dolar, avroya göre yüzde 4 daha fazla tercih edildi.
Ayrca 2018de ihracatta avronun pay 2010 ylna kyasla yüzde 4,5 gerilerken, dolarn pay yüzde 3,2 art gösterdi. thalatta ise avro 2010 ylna kyasla yüzde 2,2 daha az, dolar da yüzde 1,2 orannda daha fazla kullanld.
thalatta avroyu en fazla Slovenya kulland
Slovenyada ithalatn neredeyse üçte ikisi, yani yüzde 66s ,avro üzerinden fatura edildi. Bu oran Avusturyada yüzde 62, Slovakyada 61, Letonyada 54, Hrvatistanda 53 seviyesinde gerçekleti. Avronun ithalattaki pay yalnzca bu ülkelerde yüzde 50nin üzerinde oldu. Almanyada ise üçüncü ülkelere ithalatta avronun pay yüzde 47 seviyesinde gerçekleti.
Dier yandan, Birleik Krallkn toplam mal ithalatnda avronun pay ise yüzde 5 olurken, sveçin yüzde 13 ve Yunanistan ile Danimarkann da yüzde 23 olarak kaytlara geçti.
Genel olarak bakldnda, AB dndan ithal edilen mallarn yarsndan fazlas 28 üyeden oluan ABnin 19 ülkesinde dolar üzerinden fatura edildi.
hracatta avroyu en az Birleik Krallk kulland
hracatta avro kullanmnda en fazla pay yüzde 80le Slovenya ve Slovakyada belirlendi. Bu oran dier 16 birlik üyesi ülkede ise yüzde 50 ile yüzde 80 aralnda gerçekleti.
AB dndaki ülkelere ihracatnda avroyu en az tercih eden ülke ise yüzde 4le Birleik Krallk oldu. Ardndan, yüzde 14le rlanda, yüzde 20 ile sveç ve yüzde 23le de Danimarka sraland.