Albaraka Türk ilk yurt dışı şubesini Erbil'de açtı

Albarak Türk Genel Müdürü Yahşi: ''İnşallah Türkiye'de yakaladığımız hizmet kalitesini Erbil'de de gerçekleştireceğiz. Bu bereket kapımızın Erbilliler'e bereket getirmesini sağlayacağız''

Haberler 26.04.2012 - 10:58 Son Güncelleme : 26.04.2012 - 10:58

Şubenin resmi açılış töreninde konuşan Kuzey Irak Bölgesel Yönetim Sanayi ve Ticaret Bakanı Sinan Çelebi, açılan banka şubesinin, Türkiye ile bölgesel yönetim arasındaki ekonomik ilişkilerin boyutunu gösterdiğini ifade etti.

Çelebi, ’’1995’te ilk Türk firması şubesini açtı. Bugün ise bölgedeki Türk şirketlerinin sayısı, 2011 sonu itibariyle bin 20’ye ulaştı. Bunun yanı sıra Türkiye’den gelen iş adamlarının burada kurduğu yerli şirket sayısı da 200-300 arasında. Kuzey Irak’taki Türk firmalarının toplam yabancı firmalar içindeki payı yüzde 52,7’dir. 1995’ten 2009’a kadar ayda ortalama 2,7 firma kayıt yaptırıyordu. Bakanlık görevine getirildiğim 2009’dan bugüne kadar olan süre içinde ise ayda ortalama 25 Türk şirketi kuruluyor’’ şeklinde konuştu.

Geçen yıl Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Irak Başbakanı Nuri El Maliki arasında imzalanan protokollerin, iki ülkenin ekonomik entegrasyonunu sağlamayı amaçladığını vurgulayan Çelebi, bu entegrasyon için bankaların taşıdığı öneme değindi.

Çelebi, Albaraka Türk ile Erbil’de sayıları 4’e çıkan Türk bankalarının artacağını söyleyerek, ’’Bildiğim kadarıyla sırada 6-7 banka daha var’’ dedi.

Albaraka Türk Genel Müdürü Fahrettin Yahşi ise, katılım bankacılığının daha çok reel sektörü, özellikle de ticari hayatı finanse eden bir faizsiz finansman modeli olduğunu hatırlattı.

Gelişmekte olan Erbil kenti ve piyasasının Türkiye ile ticari ilişkilerinin de çok üst düzeyde olduğunu söyleyen Yahşi, Erbil’e Türkiye’den gelen ilk faizsiz bankanın da Albaraka Türk olduğuna işaret etti.

Erbil ile Türkiye arasındaki ticari ilişkileri desteklemek, Erbil’de iş yapan Türklerle Türkiye’de iş yapan Erbilli iş adamlarına katkıda bulunmaktan duyduğu mutluluğu ifade eden Yahşi, ’’İnşallah Türkiye’de yakaladığımız hizmet kalitesini Erbil’de de gerçekleştireceğiz. Bu bereket kapımızın Erbilliler’e bereket getirmesini sağlayacağız’’ diye konuştu.

-Açılış kurdelesi Kur’an-ı Kerim ve dualarla kesildi-

Türkiye’nin Erbil Başkonsolosu Aydın Selcen de, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyaretinde vurguladığı, Türkiye ile Erbil arasında tam ekonomik, sosyal entegrasyon hedefini anımsattı.

Bu entegrasyonun enerji, okullar, havayolu, karayolu, hastaneler boyutuna artık bankalar boyutunun da eklendiğini belirten Selcen, Abaraka Türk ile 4’e çıkan Erbil’deki Türk bankası sayısının artacağına dikkati çekti.

Erbil Valisi Nevzad Hadi, şube açılışının Türkiye ile bölgesel yönetim arasındaki iyi ilişkilerin bir göstergesi olduğunu dile getirdi.

Törende konuşmalardan sonra okunan Kur’an-ı Kerim ve duaların ardından kurdele kesilerek, şubenin resmi açılışı gerçekleştirildi.

-Hedef Bahreyn, Katar, Dubai, Almanya, Kosova, Arnavutluk ve Bosna Hersek-

Açılışın ardından gazetecilerle bir araya gelen Yahşi, Bahreyn merkezli Albaraka Bankacılık grubunun 11 ayrı ülkede ayrı ayrı örgütlenerek faaliyet gösterdiğini hatırlattı.

Yahşi, Türkiye’nin ticari ilişkilerinin ve tarihi, kültürel bağlarının güçlü olduğu bölgelerde ise bu örgütlenmeyi Albaraka Türk çatısı altında yapmak için, grubun Bahreyn’deki üst yöneticisine ilettikleri taleplerinin olumlu karşılandığını ifade etti.

Yahşi, bunun üzerine Türkiye’deki müşterilerinin de talepleri doğrultusunda yurt dışındaki ilk şubeyi Erbil’de açtıklarını anlattı.

Önümüzdeki dönemde likidite bolluğunun olduğu Körfez Bölgesi’nde Bahreyn, Katar, Dubai’den Türkiye’ye sermaye getirme çabası içinde olduklarına değinen Yahşi, buralarda şube veya temsilcilik açmak istediklerini de belirtti.

Yahşi, önümüzdeki dönemde Almanya, Kosova, Arnavutluk, Bosna Hersek gibi bazı Balkan ve Avrupa ülkelerinde şube veya temsilcilik açmayı düşündüklerini de anlattı.

-GES yerine sukuk-

Geçen sene ertelenen 200 milyon dolarlık sukuk ihracını hatırlatan Yahşi, ’’Bu sene daha uygun fiyatlar ve vadelerle bu piyasada sukuk ihracı faaliyetlerimiz sürecek’’ dedi.

Katılım bankalarının elinde bulunan gelire endeksli senedin (GES) yapısının zaman içerisinde faizsiz bankacılık ilkelerine uygun olmadığının ifade edildiğini hatırlatan Yahşi, şunları kaydetti:

’’GES’in yerine mutlaka sukuk girmesi gerekiyor. Katılım bankalarının GES’in yerine mutlaka bir hazine kağıdı koyması lazım. Çünkü bu hem sermaye yeterlilik rasyosunun istenilen seviyede tutturulması açısından hem likidite ihtiyaçları açısından, katılım bankaları için çok önem arz eden bir kağıt.

Hazine, yabancı para ve Türk lirası bazında kira sertifikası çıkaracak. Hazine bonosu ve devlet tahviline verilen teşvikler, vergisel boyutu tamamen aynı olacak. Katılım bankaları ve diğer bankalar, portföylerine hazine bonosu ile birlikte bu enstrümandan da koyacak, ikincil piyasada satarak gelir elde etme imkanına kavuşacaklar.’’

Kuzey Irak’taki yabancı şirketlerin önemli bölümünün Türkiye kökenli olduğuna, Kürt iş adamlarının da önemli kısmının Türkiye ile iş yaptığına dikkati çeken Yahşi, ’’Türkiye Bankalar Birliği, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Türkiye Katılım Bankaları Birliği, Kuzey Irak’taki bankacılık sektörünün gelişmesine destek olmalı, tecrübe ve deneyim aktarmalı, burayla yakın bir ilişki kurmalı’’ değerlendirmesinde bulundu.

-Albaraka Türk’ün 2012 hedefleri-

2011 yılında karlılığını yüzde 20 oranında artıran bir banka olduklarını anımsatan Yahşi, 2012 hedeflerine ilişkin de şunları kaydetti:

’’Türk bankacılık sektöründe yaklaşık yüzde 13-14 civarında bir öz kaynak karlılığı var. 2012’de öz kaynak karlılığı hedefimiz, yüzde 16 üzerinde bir oranı yakalamak. Bu hedef, önümüzdeki 5 yılda da devam edecek. Her sene yüzde 16 üzerinde bir öz kaynak karlılığı hedefliyoruz. 2012’de, geçen yılki karın üzerinde bir kar hedefliyoruz. 2015 yılına kadar her sene 15 şube açmayı hedefliyoruz.

Şu anda Erbil’le birlikte 130 şubemiz açıldı. 2015’te 200 şubemiz olacak. Şu anda 2 bin 700 civarında personelimiz var. Her şubede ortalama 15 kişi çalışıyor. Her yıl 300 civarında bir personel artışı hedefliyoruz. Özel kotamız olmamakla birlikte çalışanlarımız arasında önemli miktarda kadın da bulunuyor.’’

Ana Sayfaya Git