Avrupa Merkez Bankası (ECB), eylül ayına ilişkin şirket ve tüketici kredileri aylık değişimlerini yayımladı.
Buna göre, ağustosta yıllık bazda yüzde 0,7 artan şirket kredileri, geçen ay yüzde 0,2 yükseliş kaydetti. Bu yükseliş, söz konusu kredilerde Aralık 2015ten beri en düşük artış olarak kayıtlara geçti.
Şirket kredilerinde devam eden ivme kaybı, 20 ülkeli blokun resesyonun eşiğinde olduğuna dair yeni kanıtlar sunması olarak da değerlendirildi.
Tüketici kredileri ise ağustosta yüzde 1 artışın ardından geçen ay yüzde 0,8 arttı. Aylık kredi akışı da 4,5 milyar avro oldu.
Eylülde M3 para arzı, yıllık bazda yüzde 1,2 düşüşle analistlerin beklentisi olan yüzde 1,8 gerilemenin altında kaldı. Ağustosta arz yüzde 1,3 düşmüştü.
M3 para arzındaki düşüş, gelecekte enflasyonun artış hızının yavaşlayabileceğinin göstergesi olarak görülüyor. Bununla birlikte para arzı ile enflasyon arasındaki ilişkinin artık çok karmaşık olduğu değerlendiriliyor.
Öte yandan, dün yayınlanan ECBnin blokun en büyük bankalarıyla yaptığı anket, dördüncü çeyrekte işletmelerin krediye erişimini daha da kısıtlamayı planladıklarını ve ayrıca kredi talebinin azaldığını gösteriyor.
Son haftalarda sanayi üretimi verilerinden, satın alma ve ekonomiye güven endekslerine kadar büyüme göstergelerinin tümü, zayıf dış talep, tüketici ihtiyatı ve yüksek faiz oranlarının etkisiyle Avro Bölgesi ekonomisinin şu anda durgunlaştığını, hatta küçüldüğünü gösteriyor.
Bu arada, ECB, yüksek enflasyon ile faizleri artırarak mücadele ediyor.
ECBnin Temmuz 2022den bu yana yaptığı 10 faiz artırımı yavaş yavaş etkisini gösterirken, bu durum tüketiciler için kredi maliyetlerini artırdı; aynı zamanda inşaat ve diğer sektörlerdeki yatırımları daha pahalı hale getirerek ekonomiyi yavaşlatıyor.
ECBnin bir sonraki faiz toplantısı, 26 Ekimde yapılacak.
Para piyasalarındaki fiyatlamalarda ECBnin 3 temel politika faizini sabit bırakmasına kesin gözüyle bakılıyor.