Sakaryanın Kocaali ilçesinde Karadenizde avlanan ve işlendikten sonra ihraç edilen deniz salyangozlarının kabukları da seramik, kozmetik ve yem sanayisinde kullanılıyor.
Deniz salyangozu toplamak için günün ilk ışıklarıyla denize açılan balıkçılar, algarna (çerçeve ve ağdan oluşan av aracı) ağlarıyla deniz tabanını tarıyor. Yaklaşık 15 saat süren zorlu mesainin ardından çıkarılan ürünler, büyüklük standartlarına göre ayrılıyor.
Kriterleri karşılayan deniz salyangozları kamyonlara yüklenerek işlenmek üzere Sinop ve Ordudaki fabrikalara gönderilirken, küçük olanlar ise doğal ortamlarına geri bırakılıyor.
Karadenizin zorlu şartlarıyla da baş etmek zorunda olan balıkçıların avladığı tonlarca salyangoz, işlendikten sonra Güney Koreden İspanyaya kadar Avrupa ve Uzak Doğu ülkelerine satılıyor. Deniz salyangozunun kabuklarından da seramik, kozmetik ve yem sanayisinde istifade ediliyor.
BÖLGENİN ÖNEMLİ GEçİM KAYNAKLARINDAN BİRİ
Melenağzı Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Bayram Ali Kaya, AA muhabirine, 1 Eylül itibarıyla başladıkları salyangoz avcılığının hava şartlarından etkilendiğini anlattı.
Kaya, kooperatife bağlı 30 teknenin aktif şekilde avlandığını, hava şartlarına bağlı olarak tekne başına günde 400 kilogram deniz salyangozu çıkarıldığını bildirdi.
Salyangoz avcılığının bölgenin önemli geçim kaynakları arasında yer aldığını belirterek, Toplanan salyangozun tamamı ihraç ediliyor. İç pazarda tüketim yok. dedi.
Kaya, mesleklerini icra ederken karşılaştıkları en büyük zorluğun, Karadenize dökülen Melen çayının girişindeki mendireklerin kısalığı olduğunu kaydederek, sağlıklı avcılık yapabilmeleri için mendireklerin uzatılması gerektiğini söyledi.
- Sabah 5ten akşam 8e kadar mesaideler
Baba mesleğini sürdüren balıkçı Hüseyin Tan, sabah saat 5ten akşam 8e kadar avlandıklarını, denize bıraktıkları standart ölçülerdeki algarna ağlarını 40 ila 60 dakika arasında süren dip taramasının ardından çektiklerini söyledi.
35 yıldır balıkçılık yapan Abdullah Tan da istavrit, barbun gibi balıkları eylülden yıl başına kadar avladıklarını belirtti.
Tan, mevsim şartları ve balığın bolluk oranına göre daha çok kazandırdığı ve garanti olduğu için salyangoz avını tercih ettiklerini belirterek, 1 aydan bu yana hava koşulları nedeniyle 5 gün denize çıkabildik. Önümüz kış, deniz salyangozu balığa göre biraz daha garanti. Salyangoz, gönderdiğimiz fabrikalarda haşlanıp şoklandıktan sonra paketlenerek ihraç ediliyor. diye konuştu.