Bakan Dönmez'den 'BOTAŞ' açıklaması

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Türkiye Petrolleri ve BOTAŞ'ın satılacağına dair yapılan açıklamalar mesnetsiz ve tamamıyla gerçek dışıdır. Ne Türkiye Petrolleri'nin ne de BOTAŞ'ın satılması kesinlikle söz konusu değildir. Böyle bir gündem hiçbir zaman olmadı" dedi.

Haberler 16.10.2021 - 10:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakan Fatih Dönmez, yazl açklamasnda, k yaklarken dünyadaki enerji darboaz referans gösterilerek, Türkiyede enerjiye ilikin sorun varm algs yaratlmaya çalldn kaydetti. Dönmez, Türkiye Petrollerinin Azerbaycanda hisselerini artrmas, Rusyada tarihinde ilk defa saha satn almas, Irakta faaliyetlerini geniletmesi gibi uluslararas projeler son yllarda hayata geçti. 50 yllk derin deniz sondajclmzda Fatih, Yavuz ve Kanuni gemileriyle, Karadeniz kefiyle enerji tarihimizde yeni bir dönemi balatan yine AK Parti iktidar oldu. Karadenizde yaplan 540 milyar metreküplük keif, Türkiye Petrollerinin gerek teknoloji gerek finansman gerekse de insan kayna yönünden bu tür büyük operasyonlar nasl baaryla gerçekletirdiini ortaya koydu. Son 3 ylda TANAP ve TürkAkm gibi iki dev projenin mimarlar arasnda BOTA yer alyor. Türkiye adna projeleri büyük bir baaryla ve üst düzey bir eforla yürüten BOTA, bugün uluslararas boru hatlar projelerinde elde ettii bilgi ve tecrübeyle bölgemizin sayl irketlerinden biri haline geldi. BOTA sadece uluslararas projelerle deil, ayn zamanda yurt içinde doal gazn yaygnlatrlmas için de datm irketleriyle birlikte önemli bir mesai harcyor. Bugün, doal gaz 81 il ve 604 yerleim yerinde milletimizin hizmetine sunduk. Bunun yan sra doal gaz depolama, FSRU ve LNG projeleriyle de BOTA, Türkiyenin ksa dönemli arz güvenliinin salanmasnda önemli bir oyuncu. Türkiye için böylesine hayati bir rol üstlenen bir irket, daha büyük hedeflere yürümesi için Sayn Cumhurbakanmz ve hükümetimizce sürekli destekleniyor dedi.

DDALAR MESNETSZ

Bakan Dönmez, BOTA ile ilgili ortaya atlan baka iddiann, BOTAn 1300 dolarn üzerinde doal gaz ald iddias olduunu hatrlatarak, unlar kaydetti:

BOTA gazn önemli bir ksmn uzun dönemli sözlemelerle temin etmektedir. Söz konusu doal gaz fiyatlar uluslararas piyasadaki mevcut göstergelerle uyumlu olup, zikredilen fiyat seviyesinin altndadr. Türkiye gaz pahalya alyor iddias da yine hiçbir gerçek veriye dayanmamaktadr. Uzun dönemli alm satm sözlemelerinin fiyat mekanizmalar bata Avrupa ülkeleri olmak üzere uluslararas piyasa fiyatlarna bal olarak güncellenmektedir. Hatta Avrupa ile kyaslandnda; Türkiye, doal gaz ve elektrii en ucuz kullanan ülkeler arasndadr. Dünyann enerji darboazyla boutuu, nereden gaz bulabilirim diye her türlü diplomatik manevraya bavurduu bir dönemde, Türkiye ilave doal gaz arznn salanmas noktasnda önemli ilerlemeler kaydetti. K yaklarken artmas muhtemel doal gaz talebinin karlanmas için sürdürülen görümeler olumlu ilerliyor. Nitekim gaz tedarik ettiimiz ülkelerin yöneticileri de Türkiyeye sevk edilen gazn artacan beyan etti. Bu kapsamda, Azerbaycan ile 2024 yl sonuna kadar geçerli olacak ve Bakü-Tiflis-Erzurum hattndan gelecek 11 milyar metreküplük ilave doal gaz ticaret anlamas yaplmtr. Türkiye, baarl bir enerji diplomasisi yürüterek dünyann ciddi bir arz kriziyle karlat bu dönemi skntsz bir ekilde atlatacaktr.

Ana Sayfaya Git