Bakan Nebati, konut sektörü temsilcileriyle bir araya geldi

Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati, "Enflasyonla Mücadele Birlikten Berekete" programı kapsamında konut sektörü temsilcileriyle bir araya geldi. Dolmabahçe'deki Cumhurbaşkanlığı Çalışma Ofisi'nde saat 13.00'de başlayan ve yaklaşık 2.5 saat süren toplantının ardından konut sektörünün temsilcileri basın mensuplarına değerlendirmelerde bulundu.

Haberler 17.05.2022 - 11:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gayrimenkul Yatrmclar Dernei (GYODER) Yönetim Kurulu Bakan Mehmet Kalyoncu, Bakan Nebati ile konut sektöründeki sorunlar konutuklarn ifade ederek Konu çok boyutlu bir konu olduundan; arsa sahipliinden, yap malzemesinden, finansman boyutundan, vergisel boyutundan, hepsiyle ilgili düzenlemeler gündeme geldi. naatn girdisi olan malzemelerdeki ciddi art ve Türkiyede konut gelitirme süreçlerindeki arsa paynn yükseklik meselesiyle ilgili çözümler olabilir mi diye konuuldu.

ARACILAR KONUT FYATINI çOK HIZLI ARTIRIYOR

Bu konut alm satm veya kiralamas online siteler, listeleme siteleri üzerinden yaplyor. Her ne kadar gelitiriciler, konut üreticileri veya inaatn yapan firmalarn suistimal düüncesi olmasa bile, arac kiilerin, fiyat çok hzl bir süre içerisinde çok hzl artrd gibi durumlar tespit edilmi. Bunlarla ilgili bakanln çok ciddi tavr aldn gördük. Bu da çok sevindirici, çünkü baktnzda üreten firmalar burada eletirilere maruz kalyor. Fakat onlarn kontrolü dndaki bu listeme alanlarndaki fiyat deiikliklerinden onlar sorumlu tutmak doru olmaz diye konutu.

Kalyoncu, Konut fiyatlarndaki artla ilgili bir konu konuuldu mu? eklindeki soruya da Sektörün kalb-i selimle hareket etmesi yönünde bir konuma oldu. Yani vicdani duyarllmz bir yana brakmadan gerçekten kabul edilebilir oranlarda, tabii ki irketlerin performans göstermesini yeterli bulacak ekilde bu konuya dikkat edilmesi, hassas olunmas önerildi. Zaten basiretli bir tüccarn yapmas gereken budur eklinde cevap verdi.

EMTA FYATLARINDA ARTI DURURSA KONUT FYAT ARTILARI DA DURUR

DAP Holding Yönetim Kurulu Bakan Ziya Ylmaz ise Biliyorsunuz konut arznda biraz sknt var, o dile getirildi. Uzun uzadya konuuldu deerlendirildi. Bundan sonra neler yaplmas gerekli onlar masaya yatrld. Hem sektör için hem de bundan sonra konut üretimi açsndan faydal olacan düünüyoruz. Arsa nasl gelitirilebilir onlar konuuldu. çünkü bizim en büyük hammaddemiz arazi. Daha çok arazi gelitirilirse, hem arazi kat karlk oranlar çok rahatlkla düebilir hem de konut fiyatlar artlarna da pozitif anlamda yansmas olur diye düünüyorum. diye konutu.

BZLER MALYET BACAINI FADE ETMEYE çALITIK

Konut Gelitiricileri ve Yatrmclar Dernei (KONUTDER) Yönetim Kurulu Bakan Ziya Altan Elmas, toplantda ekonomiyle ilgili genel deerlendirmeler sunulduunu belirterek Temel konu enflasyonla mücadele. Bakan, enflasyonla mücadelede en temel vurgusu, beklenti enflasyonunun maliyet enflasyonundan daha yüksek bir seviyeye geldiini ifade etti.

Sonuçta hedefimiz hep birlikte enflasyonun beklenti bozukluu sebebiyle enflasyonun ar artnn önüne geçmek. Konut fiyatlar da bunun, içerisinde kiralar da bunun içinde. Üretimi de desteklemek malzeme baca tarafnda da daha kontrollü fiyatlamay ortaya koymak anlamnda geniçe bir deerlendirme yaplm oldu diye konutu.

KNC EL KONUT FYATLARINI NTERNET STELER ARTIRIYOR

Elmas, bakanlkça, konut fiyatlarndaki artlardan baz internet sitelerinin de sorumlu olduunun tespit edildiini hatrlatarak unlar söyledi:

5 bin internet sitesinde 64 bin kadar kii tespit ettiklerini, ikinci el konut satlarnda yüzde 10 ile 30 arasnda fiyat artlarna sebebiyet verdiini ifade ettiler. Biz de bunun sebebini izah ettik. Bunun biz üreticiler tarafndan gerçekletirilen, üreticilerin yapt bir fiyat art olmadn söyledik. Nihayetinde ikinci el de önemli bir husus. Faiz indirimleri olduu zaman, özellikle de ikinci ele dönük faiz indirimi mekanizmas kurulduu zaman, bunun ister istemez baz frsat kollayan insanlar harekete geçirdiini, genel anlamda böyle bir fiyatlama art olduunu, ama genele yansmayacan ifade ettik.

KONUT FYATLARI DÜMEZ

Konut fiyatlarnda artk düü yaanmayacann altn çizen Ziya Altan Elmas, Konut fiyatlar artk dümez. Enflasyonun yüksek olduu bir ortamda, maliyet girdilerinin farkl olduu noktalarda fiyatlar dümez de bizim derdimiz fiyatlar düürmekten ziyade daha fazla artn engellemek dedi.

Ana Sayfaya Git