Ticaret Bakan Ruhsar Pekcan, zmir Enternasyonal Fuar ve zmir Günleri kapsamnda düzenlenen Akdenizde Lojistik ve Ticaret: Pandemi Sonras Koullarn Deerlendirilmesi forumuna video konferans yöntemiyle katld.
Küresel yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgn nedeniyle bu yl uluslararas misafirleri zmirde arlayamadklarn ancak bu köklü gelenei devam ettirmek adna program sanal ortamda ve uluslararas katlmla gerçekletirdiklerini belirten Pekcan, Bu yl Akdenizlilik vurgusu ile yola çktmz zmir Günleri etkinlii çerçevesinde, özellikle Akdenizde ticaretin lojistiini ve pandemi koullarnda ticaretin geliimini ele almay arzu ediyoruz. diye konutu.
Dünya nüfusunun yaklak yüzde 11lik ksmn barndran Akdeniz havzasnn 20,4 trilyon dolarlk toplam haslasyla dünya ekonomisinin yüzde 23ünü, dünya ticaretinin ise yüzde 35ini oluturduuna dikkati çeken Pekcan, Akdeniz bölgesinin farkl büyüklüklerde 87 limana ev sahiplii yaptn bildirdi.
Pekcan, dünyadaki en ilek limanlar sralamasna bakldnda ise Akdeniz limanlarnn ilk 20 ilek liman arasnda yer almad bilgisini vererek, u deerlendirmede bulundu:
Sadece Avrupann en ilek limanlarn incelersek en çok konteyner elleçlemesi gerçekletirilen ilk 20 limann yarsn Akdeniz limanlar oluturmaktadr. Türkiyede bulunan Ambarl, Mersin ve zmit Limanlar Avrupann en çok konteyner elleçlemesi gerçekletirilen limanlar sralamasnda yer almaktadr. Akdeniz limanlarnn stratejik konumlar, kargo miktarlar ve lojistik kapasiteleri ile Avrupa ve dünya ticaretine, ayrca küresel tedarik zincirlerine önemli katk salamaktadr. Öte yandan bu kapasitenin daha da gelitirilmesine yönelik büyük de bir potansiyel olduu görülmektedir. Uluslararas ticari i birlikleriyle ticaretin kolaylatrlmas yönünde atlacak admlarla söz konusu lojistik kapasitenin çok daha ileri seviyelere gelmemesi için herhangi bir sebep yoktur. Akdeniz havzas, Türkiye için hem bu bölgede önemli ticaret partnerlerimizin olmas hem de Akdenizin ülkemiz için uzak corafyalara çk kaps niteliinde bulunmas nedeniyle büyük önem tamaktadr.
Türkiyenin 2019 ylnda Akdenize kys olan ülkeler ile ticaret hacminin toplam 82,9 milyar dolar düzeyinde gerçekletiine iaret eden Pekcan, Türkiyenin bölgedeki limanlar yük tama kapasiteleriyle deerlendirildiinde, Mersin Liman, Aliaa Liman ve zmir Liman aktif limanlarmz olarak göze çarpmaktadr. 2019 ylnda sadece bu 3 limanmzdan yaklak 2,3 milyon konteyner elleçlenmitir. Öte yandan, Ambarl, Kocaeli ve Tekirda gibi limanlarmz da ticaretimizin arlkl yönü itibaryla Akdenizin trafiine önemli katk salamaktadr. dedi.
Pekcan, Ege ve Akdenizde yer alan limanlardan Avrupa ve Orta Dou ülkelerine yönelik gerçekletirilen Ro-Ro operasyonlarnn Türkiye ticaretinin vazgeçilmez unsurlar haline geldiini, bu hatlarn alternatif bir tama modu olma ve d ticaretinin sürdürülebilirliini salama noktasnda önemli bir ilev gördüünü söyledi.
Akdenizde ekonomik entegrasyonun artrlmas
Lojistik kapasitenin ilerlemesi için karlkl ticaret hacimlerinin de yükselmesi gerektiini vurgulayan Pekcan, öyle konutu:
Akdeniz havzasndaki ülkelerin, kapsaml ekonomik entegrasyon modelleri ve tercihli ticaret anlamalar alaryla ticari i birlii olanaklarn çeitlendirmeleri büyük önem arz etmektedir. Barselona Süreci olarak da adlandrlan, ülkemizin de taraf olduu Avrupa-Akdeniz (Euro-Med) Ortakl Akdeniz bölgesinde bar, istikrar ve refah alan yaratlmas hedeflerinin yan sra Serbest Ticaret Alan oluturulmas çabasyla önemli bir bölgesel ekonomik entegrasyon projesidir. Türkiye olarak Akdeniz çin Birlik adn alm olan Barselona Sürecinin bugüne kadar salad tüm ticari ve ekonomik olanaklarn daha da ilerletilmesi ve gelitirilmesi taraftaryz. Bu dorultuda, bugüne kadar olduu gibi bundan sonra da her türlü yapc katk sunmaya hazrz. Türkiye 1996 ylndan itibaren AB ile oluturduu Gümrük Birlii sayesinde AB üyesi Akdeniz ülkeleri ile Gümrük Birlii ilikisi içinde olmakla birlikte, dier Akdeniz ülkeleri ile de Serbest Ticaret Anlamas akdetmitir. Halen Serbest Ticaret Anlamamz olmayan ülkelerle de bu anlamalar en ksa zamanda tamamlamak ve Akdenizdeki ticari entegrasyonun artrlmasna katk salamak temennimiz. Ticaret savalar, uluslararas korumaclk önlemleri, Brexit ve son olarak da pandemi gibi belirsizlik süreçlerinin dünya ekonomisini olumsuz yönde etkiledii günümüzde, Akdeniz havzasndaki ekonomik ve ticari i birliinin daha da güçlendirilmesi tüm bölge ülkelerinin ortak yararna olacaktr.
Tamacln kolaylatrlmas için somut admlar atlmal
Pekcan, Kovid-19 salgn döneminde Akdeniz bölgesi özelinde birçok limann yolcu tamacl için kstlamalara gittiini ancak bölge limanlarnn büyük bölümünün kargo operasyonlar yapmaya devam ederek ticaretinin sürdürülebilirliinde önemli rol oynadn vurgulad.
Türkiyenin bu dönemde d ticaret güzergah ve kanallarn çeitlendirme çalmalarn hzlandrdna dikkati çeken Pekcan, unlar kaydetti:
Ülkemiz, pandemi dönemi ve sonras için öngörülemeyen oklara daha hazrlkl olmak adna tüm alternatif lojistik kanallarn kullanma çabasnda olacaktr. Dier taraftan, özellikle bu süreçte, karlkl olarak tamacln kolaylatrlmas yönünde somut admlar atmalyz. Özellikle, liman ve snr kaplarnda elektronik ticaret ve veri transferi hizmetlerinin iyiletirilmesi, ayrca katsz ilemlerin yaygnlatrlmas konularna önem ve öncelik vermemiz gerektiini deerlendiriyoruz. Bölge ülkelerinin birbirleriyle uyum içinde, lojistikte dijitalleme çalmalar gerçekletirmesi, tamacln ve dier lojistik ilemlerin çok daha hzl ve sorunsuz gerçeklemesini salayacaktr. Türkiye, pandemi sürecinde uygulad temassz ticaret, öte yandan pandemiden bamsz olarak çok önceden beri gelitirdii otomasyona dayal dijital gümrük altyapsyla önemli bir tecrübeye sahiptir. Bu tecrübemizi tüm ticaret ortaklarmzla paylamaktan büyük bir memnuniyet duyacamzn altn çizmek isterim. Türkiye olarak gümrük ve ulatrmayla ilgili kolaylatrc ve dijitallemeyi esas alan snr ötesi altyaplar gelitirmemiz gerektiine inanyor ve bu yönde atlacak admlara katk salayacamz bu vesileyle sizlerle paylayoruz. Yapacamz ortak çalmalarla, Akdenizin ekonomik açdan stratejik öneminin daha da artrlabileceini, Akdenizdeki bölgesel ticaret ve tamacln tüm ülkelerin refahna katk salayacak ekilde geliebileceini deerlendiriyoruz. Pandeminin getirdii süreçte, yenilikçi i birlii admlarna her zamankinden daha fazla ihtiyacmz var.