Yunanistan, Mısır ve Güney Kıbrıs liderlerinin üçlü zirve yaparak, Doğu Akdenizde enerji kaynaklarının paylaşımını görüştüklerine dair soru üzerine Bakan Yıldız, Kıbrıs doğalgazının Mısırdan götürülmesi kararını uygulanabilir bulmadığını belirtti. Mısırın bir tüketim ülkesi olmadığını anlatan Yıldız, Sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) olarak götüreceğiz denildi. LNGnin maliyetleri ortada. Yalnızca bir siyasi inat uğruna böyle fizibilitesi olmayan bir işlem yapılmasını ben kendileri açısından da doğru bulmuyorum ve gerçekleştirilebilir de bulmuyorum ifadelerini kullandı.
İRAN İLE MÜZAKERELER TAMAMLANDI
Rus gazının Türkiye üzerinden Avrupaya transferini içeren Türk Akımı Projesinde son duruma ilişkin Yıldız, bu konuda müzakerelerin sürdürüldüğünü, karşılıklı iradelerin ortaya konulduğunu söyledi. Türkiyenin bu projede tavrını ortaya koyduğuna dikkat çeken Yıldız, Burada esas belirleyici olan Türkiyenin alacağı 15 milyar 750 milyon metreküp doğalgazın daha ötesinde 63 milyar metreküpe tamamlanacak gazın talebidir. Bu talebin AB üyesi ülkeler tarafından geleceği söylendi. O kısmın tarafı biz değiliz. Yani AB ile Rusya arasında arasındaki doğalgaz talebi ve arzının hangi noktaya taşındığı, hangi noktaya geldiğini bizler de takip ediyoruz. Karar verecek olanlar onlardır değerlendirmesinde bulundu.
Doğalgazda fiyat revizyonu için İranın Uluslararası Tahkime verilmesiyle ilgili olarak da Yıldız, duruşmaların ve müzakerelerin tamamlandığını bildirdi. İran doğalgazının Türkiyeye pahalı satıldığını ifade eden Yıldız, şöyle konuştu:
EN PAHALI GAZ İRAN DOĞALGAZIDIR
Aldığımız en pahalı gaz İran doğalgazıdır. Bunun düşmesi lazım. Vatandaşımız adına sanayicimiz adına düşmesi lazım. Açıkça söyleyeyim tahkimden alacağımız parayı yine bir kısım kademe borçlarımıza, gümrükle alakalı borçlarımıza ve hazineye aktaracağız. Onlar da tabi vatandaşımıza kullanıyorlar. Bu para tahkimden İran doğalgazından alacağımız para vatandaşımıza vergi yoluyla, vergi tahsiliyle götürdüğümüz hizmet yoluyla gidecek paradır. Dolayısıyla bunu son derece önemsiyoruz. BOTAŞın nakit akışları açısından bunu önemli buluyoruz. Geriye dönük borçlarının ödenmesi açısından da bunu önemli buluyoruz. Hele hele doların arttığı enerji maliyetlerimizin arttığı ve vatandaşımıza yansıtmadığımız şu dönemde çok önemli.
KUR NEDENİYLE ENERJİ MALİYETLERİ YÜZDE 8 ARTTI
Bakan Yıldız, doların TL karşısında yükselmesinden dolayı enerji maliyetlerinin yüzde 7-8 arttığını ancak bunu sanayicilere ve vatandaşlara yansıtmayacaklarını dile getirdi.
Yıldız, Türkiye-Türkmenistan-AB-Azerbaycan Dörtlü Görüşme Toplantısından sonra alınan Türkmen gazının Türkiye üzerinden Avrupaya transfer edilmesine yönelik kararı son derece önemsediklerini belirtti. Şu ana kadar bu tarz bir aşamaya gelinmediğini anlatan Yıldız, şöyle devam etti:
BİZİM HEDEFİMİZDE...
Önemli bir miktarın, 30 milyar metreküplük bir miktarın 2020 yılı sonrasında Türkiye üzerinden Avrupaya taşınması söz konusu. Türkiye doğalgazda 5 temel tedarikçi, Katarla birlikte 6 tedarikçi ülkeye sahip. Petrolde de 11 tedarikçi ülke ile çalışıyoruz. Bunların sayılarını artırmak, kaynak çeşitliliğini artırmak bizim temel stratejilerimiz arasında. Türkmenistanın da bu kaynak ülkeler arasında yer almasını istiyoruz. Son derede stratejik ve verimli bir toplantı yapıldı. Temmuz ayının sonuna kadar çalışmalarını yapıp, bizlere raporlarını sunacaklar. Biz de AB Başkanına, Sayın Cumhurbaşkanımıza, Sayın Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyeve ve Sayın Berdimuhammedova bütün bunları iletmiş olacağız.
Bizim hedeflerimizde Rusya, Azerbaycan, İran ve bundan sonra Türkmenistan doğalgaz boru hattı daha sonra Irakla alakalı işlemler ve Doğu Akdeniz gazlarıyla alakalı temel başlıklar var.