Geçtiğimiz pazartesi günü Bakanlar Kurulu’nda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in sunumu sırasında, bütçenin ’kara deliği’ olarak görülen sosyal güvenlik açıklarının neden kapanmadığı konusu gündeme geldi.
Çelik, sosyal güvenlik sisteminin, reforma rağmen açık vermesinin sebebinin erken emeklilik olduğunu söyledi. Türkiye’de hâlâ emeklilik yaşının kadınlarda 48, erkeklerde ise 49 olduğuna işaret eden Bakan Çelik, bu sebeple sistemin açık vermeyi sürdürdüğünü belirtti. Bakan’a göre, emeklilik yaşının yükselmesi bütçe açığını önemli ölçüde azaltacak.
AFRİKA’DA BİLE BU YAŞTA EMEKLİLİK YOK
Zaman’ın haberine göre Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, pazartesi günü yapılan Bakanlar Kurulu’nda Bu ülkede halen 49 yaşında emeklilik devam ediyor. Eğer 60 yaş emekliliği olsaydı, verdiğim rakamlar, aktif-pasif oranları farklı olurdu. dedi. Çelik’in bu sözleri üzerine bazı bakanlar, 49 yaşında emeklilik mi olur? Avrupa’da 65. Afrika ülkelerinde bile bu yaşta emeklilik yok. diye tepki gösterdi.
Genç emeklilerin hem aylık alıp hem de bir işte çalıştığını kaydeden Çalışma Bakanı Çelik, bunun işsizliği de tetikleyen bir unsur olduğunu söyledi. Emeklilik yaşının yükselmesi halinde aktif pasif dengesinin biraz daha düzeleceğine işaret eden ekonomi yönetimindeki bakanlar da Çelik’in erken emeklilik tespitlerinin yerinde olduğuna dikkat çekti.
EMEKLİLER İKİNCİ İŞTE SİGORTASIZ ÇALIŞIYOR
Emeklilik yaşının 53 olmasının bile açıkları düzelteceği üzerinde duruldu. Türkiye’de 10 milyon 227 bin emekli bulunuyor. Emeklilik yaşının halen kadınlarda 48, erkeklerde 49 olması sebebiyle bu sayı giderek artıyor. Avrupa ülkelerinde 4 çalışana bir emekli düşerken, Türkiye’de bu oran 1,95 düzeyinde. Bu tablonun en önemli sebeplerinden birisi de genç yaşta emekli olan kişilerin ikinci bir işte sigortasız çalışması.
10 milyon emekliden yaklaşık iki milyonunun ikinci bir işte çalıştığı belirtiliyor. Ancak bu kişilerden yalnızca yaklaşık 250 bini Sosyal Güvenlik Destek Primi ödeyerek kayıtlı çalışıyor. Genç emekliler, sağlık güvencesi ve emeklilik hakkı elde ettikleri için sigorta talep etmiyor. Bu sebeple işverenin de tercih ettiği işgücünü oluşturuyorlar. Bu tablo dolayısıyla genç emeklilik, devlete maliyetinin yanı sıra kayıtdışılığın da önemli bir sebebi haline geldi. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) denetimlerinde de 36 bin emeklinin kayıtdışı çalıştığı tespit edilip bu kişiler kayıt altına alındı.
YAŞIN KÜÇÜK OLMASI ANLAMSIZ
Çelik’in Bakanlar Kurulu’nda yaptığı sunumda genç emekliliğin yol açtığı bu tablo üzerinde durulurken çözüm yolları tartışıldı. Emeklilik yaşının düşük olmasının ekonomi için ciddi bedellere yol açtığı üzerinde duruldu. Ayrıca Çelik, kabine üyelerine sosyal güvenlikle ilgili detaylı bilgi sundu. Çelik’in verdiği bilgilere göre SGK’nın gelirlerinde 2012 yılının 6 aylık döneminde 2011 yılının aynı dönemine göre yüzde 10,14’lük artış gözlendi. Prim gelirlerinde ise yüzde 16,84’lük artış sağlandı. Kurumun giderleri ise 2012 yılının 6 aylık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15,65 arttı. Emekli aylık giderlerinde yüzde 16’lık artış gözlenirken emekli sayısı da yüzde 5,16 arttı.