"Bal üretiminde dünyada önemli bir yerdeyiz"

''Türkiye, sahip olduğu yaklaşık 4.4 milyon kovan varlığı ve 80 bin ton bal üretimiyle dünyanın önemli merkezleri arasında yer alıyor''

Haberler 11.04.2012 - 13:20 Son Güncelleme : 11.04.2012 - 13:20

Orman ve Su İşleri Bakan Yardımcısı Nurettin Akman, ’’Türkiye, sahip olduğu yaklaşık 4.4 milyon kovan varlığı ve 80 bin ton bal üretimiyle dünyanın önemli merkezleri arasında yer alıyor’’ dedi.

Nurettin Akman, Bal Tanıtım Derneği’nce Prof. Dr. Levent Soylu’nun narenciye bahçesinde yaptığı 3. Narenciye Balı Hasadı ve Altın Arı Ödül Töreni’nde yaptığı konuşmada, gıda ihtiyacının karşılanması için tarım alanlarının artırılmasının önemli olduğunu söyledi.

Tarım alanlarının azaldığını belirten Akman, arıların ’’tozlayıcı’’ özelliğinin bu açıdan önem kazandığını ifade etti.

Akman, arıcılık ve ormancılığın birbiri açısından stratejik öneme sahip iki konu olduğuna dikkati çekerek, ’’Ballı bitki türlerinin yüzde 75’inin Türkiye’de bulunması büyük bir doğal zenginlik’’ diye konuştu.

Adana’nın coğrafi konumu, iklimi ve bitki örtüsüyle Türkiye’nin en önemli arıcılık merkezlerinden olduğunu belirten Akman, 3 petek fabrikası, 9 bal ambalaj tesisiyle sektörde önemli yere sahip olduğunu kaydetti.

Ülkenin en önemli kovan merkezlerinden İmamoğlu’nda yaklaşık 50 arı kovanı atölyesi bulunduğunu belirten Akman, şunları söyledi:

’’Ülkedeki toplam bal ve arı ürünleri ticaretinin yaklaşık yüzde 40’ı Çukurova yöresinde. Türkiye, sahip olduğu yaklaşık 4.4 milyon kovan varlığı ve 80 bin ton bal üretimiyle dünyanın önemli merkezleri arasında yer alıyor. Ülkemiz kovan balı varlığı bakımından dünyada ikinci sırada yer almasına rağmen kovan başına ortalama bal üretimi 16 kilogramdır. Dünya ortalaması ise 20 kilogram. Bal üretimini desteklemek amacıyla 109 bal ormanı kurduk.’’

Vali Hüseyin Avni Coş da gıda denetimi konusunda aldıkları tedbirler çerçevesinde gönüllü gıda müfettişliğini faaliyete geçirdiklerini, denetimlerde başarılı olan firmalara sertifika verileceğini söyledi.

Bal Tanıtım Derneği Başkanı Ömer Salcan ise ’’Arıcılık, tarım sanayisine yıllık 5 milyar dolar katkı sağlıyor. Arısız ve arıcısız tarım düşünülemez’’ diye konuştu.

Konuşmaların ardından, Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan, Akman ve Salcan, sezonun ilk narenciye balı hasadını yaptı. Açık artırmayla satışa sunulan balın çıtası, 5 bin liraya Arpacı Peynirleri Şirketi yetkilisince satın alındı. ’’Bal Ormanları Projesi’’ kapsamında ödüle layık görülen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun ’’Altın Arı Ödülü’’ Akman’a takdim edildi.

Doğaya keklik salındı

Nurettin Akman, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Adana Ticaret Borsası’nın (ATB) tarım zararlılarına karşı kanatlı yaban hayvanlarıyla biyolojik mücadelesi kapsamında Kızılkaş köyünde bin adet keklik salımı programına da katıldı.

Ülkenin biyolojik çeşitliliğine sahip çıkmaya çalıştıklarını ifade eden Akman, şunları söyledi:

’’Son yıllarda doğada birçok hayvan neslinin tükenmeye başladığını gözlemliyoruz. Keklik ve sülünler bunlardan birkaçı. Birinin eksikliği, diğerinin çok farklı bir şekilde ortaya çıkmasına neden oluyor. Süneyle mücadelede en doğal ve verimli yöntem kekliktir. Memleketim Çankırı’dan başlayarak, Yozgat, Bolu yöresinde her yıl yaklaşık 100 kişi, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığından hayatını kaybediyor. Bunun nedeni keklik ve tavukların köy hayatından çekilmesidir.’’

ATB Başkanı Muammer Çalışkan ise 2010’da Karaisalı ve İmamoğlu ilçelerinde 2 bin 600 kekliğin doğaya bırakıldığını söyledi.

Geçen yıl doğaya 300 bin parazitoit bırakıldığını ifade eden Çalışkan, şöyle konuştu:

’’Çalışma sonrası süne zararlısının ilde azaldığı, Adana’nın kuzeyinde yetiştirilen buğday kalitesinin ovadakine yakın kaliteye ulaştığı gözlemlenmiştir. Ürünler yüzde 2030 değer kazanmıştır. Borsamıza gelen süneli buğday 2009’da yüzde 39,5 iken 2010’da yüzde 23,4’e, 2011’de yüzde 6,8’e kadar düşmüştür. İki yıllık proje ve 50 bin lirayı bulan faaliyet sonucu 200 bin ton yemlik olacak buğdayın birinci sınıfa dönüşmesi sağlanmıştır. Bunun değeri yaklaşık 20 milyon liradır.’’

Törene, Adana vali yardımcıları Mustafa Yüksel Karadağ, Reşat Özdemir, Burhan Terzioğlu, İbrahim Avcı, Sarıçam Kaymakamı Alı Taşkın Balaban, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Akıncıoğlu, Sarıçam Belediye Başkanı Ahmet Zenbilci, Orman Bölge Müdürü Ata Kahya, Doğa Koruma ve Milli Parklar 7. Bölge Müdürü Etem Boz, ATB Meclis Başkanı Şahin Bilgiç de katıldı.

Nurettin Akman, daha sonra, AK Parti Adana İl Başkanlığı’nı ziyaret etti.

AA

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır