Bankalarda yeni dönem!

BDDK resmen açıkladı. Zorunluluk kalkıyor. Artık 10 dakikada tamamlanacak. Bankalar tarafından yeni müşteri kazanımında ve müşteri kimliğinin doğrulanmasında kullanılabilecek uzaktan kimlik tespiti yöntemlerini belirlemek üzere Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu(BDDK)tarafından "Bankalarca Kullanılacak Uzaktan Kimlik Tespiti Yöntemlerine İlişkin Tebliğ Taslağı" hazırlandı.

Haberler 22.09.2020 - 00:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Islak imza zorunluluu kalkacak. Müteri olma süreci en fazla 10 dakikalk bir sürede tamamlanabilecek. Uzaktan kimlik tespiti, banka çalan ile kiinin çevrim içi görüntülü görümesi ile gerçekleecek. Yaplan görüntülü görümede olas riskler dikkate alnarak yeterli güvenlik ve gizlilik seviyesi oluturulmas zorunlu olacak.

Bankaclk Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) hazrlad düzenleme yürürlüe girdikten sonra uzaktan kimlik tespiti mümkün hale gelecek. Yeni dönemde uzaktan kimlik dorulamasyla hem müteri olunabilecek hem de mevcut müteriler bankaclk ilemlerini gerçekletirebilecek.

BDDK, bankalar tarafndan yeni müteri kazanmnda ve müteri kimliinin dorulanmasnda kullanlabilecek uzaktan kimlik tespiti yöntemlerini belirlemek üzere Bankalarca Kullanlacak Uzaktan Kimlik Tespiti Yöntemlerine likin Tebli Tasla hazrlad.

ISLAK MZA ZORUNLULUU KALKIYOR

Buna göre gerçek kiilerin uzaktan kimlik tespiti, banka çalan ile kiinin; fiziksel olarak ayn ortamda bulunmasna gerek olmadan, çevrim içi olarak görüntülü görümesi ve birbiriyle iletiim kurmas ile gerçekleecek. Islak imza zorunluluu kalkacak.

ZORUNLU OLACAK

Yaplan görüntülü görümede olas riskler dikkate alnarak yeterli güvenlik ve gizlilik seviyesi oluturulmas zorunlu olacak. Görüntülü görüme ifrelenmi güvenli iletiim ile gerçekletirilecek.

Uygulamann hayata geçmesiyle bankaclk hizmetlerine daha hzl ve rahat eriim salanacak. Zamandan, maliyetten ve i gücünden tasarruf edilmesi imkan doacak. Müteri olma süreci en fazla 10 dakikalk bir sürede tamamlanabilecek. Bankalar açsndan kat ve doküman kullanmnn azaltlp hizmet maliyetinin düürülmesi salanacak. Müteriler açsndan ise esnek, yenilikçi ve açk fikirli müteri deneyimi frsat oluacak.

2021 YILINA KADAR TAMAMLANMASI ÖNGÖRÜLÜYOR

Görüntülü görüme ile uzaktan kimlik tespiti yönteminin, Almanya, spanya, Fransa ve Estonyada etkili bir ekilde kullanld biliniyor. Türkiyede ise BDDK tarafndan yürütülen düzenleme çalmasnn 2021 ylna kadar tamamlanmas öngörülüyor.

Türkiyede tamamen dijital olarak uzaktan kimlik tespiti yaplabilmesinin önü 26 Haziran 2020 tarihinde 5411 sayl Bankaclk Kanununda yaplan deiiklik ile açld. Söz konusu deiiklik kapsamnda, bankalar ve müterileri arasndaki ilikilerin, uzaktan iletiim araçlarnn kullanlmas suretiyle mesafeli olarak gerçekletirilebilmesi ve müteri kimliinin dorulanmasna imkan veren yöntemler yoluyla kurulacak sözlemeler ile düzenlenebilmesinin önü açld.

Ana Sayfaya Git