Başkandan dolar tahmini: 39-40 lira olur

Türkiye Bankalar Birliği Başkanından çok konuşulacak dolar tahmini geldi.

Haberler 24.01.2024 - 10:47 Son Güncelleme : 24.01.2024 - 10:47

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan çakar, Ziraat Bankasının İstanbul Finans Merkezindeki genel müdürlük binasında düzenlenen toplantıda, ekonomi ve bankacılık sektöründeki gelişmeleri değerlendirdi, 2024e ilişkin beklentilerini paylaştı.

2022 ve 2023ün, bütün dünyada enflasyonla mücadele yılları olarak geçtiğini ifade eden çakar, küresel ekonomide ciddi bir yavaşlama olduğunu, büyümenin sorun olmaya başladığını ifade etti.

Enflasyonun bu yıl yüzde 40-45 bandında şekilleneceğini düşündüğünü ifade eden çakar, Enflasyon, mayıs ayında en üst düzeye gelip düşeşe geçecek. Mevcut uygulanan politikalarda bence asla acele etmemek lazım. Bence enflasyonun yüzde 40-45lere inmesi zaten olağan, bu olacak.

Önemli olan enflasyonun yapışkan olmadan, kalıcı hale gelmeden düşürülmesidir. Orada bizim daha dikkatli olmamız, mevcut politikaları daha olgunlaştırarak devam ettirmemiz önemli. diye konuştu.

YAPIŞKAN ENFLASYONUN YÖNETİMİ HAYATİ ÖNEMDE

Türkiyenin en büyük probleminin tasarruf olduğunu vurgulayan çakar, yakın dönemde dünya konjonktürünün hep Türkiyenin aleyhinde olduğunu, bu süreçte iyi gelişmeler de yaşandığını, enerji maliyetlerini ciddi anlamda azaltacak gelişmeler yaşandığını, turizm ve yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinin de bu sürece olumlu katkı vereceğini düşündüğünü kaydetti.

AVRUPA VE AMERİKADAN KAYNAK GİRİŞİ BEKLİYORUM

Yurt dışı finansman boyutuna bakıldığında çakar, seçim öncesi dönemde 2,1 milyar dolar çıkış, seçim sonrası dönemde, Mayıs-Aralık 2023te ise 11,5 milyar dolar giriş olduğunu aktararak, Yani 2023ü 9,3 milyar dolar girişle kapattık. Bu yıl menkul kıymet ihraçlarından 1,5 milyar dolar giriş oldu. Bunlar ciddi anlamda girişin olduğunu gösteriyor şeklinde konuştu.

Kredi notları konusuna değinen çakar, son zamanlarda gerek ülke gerekse bankalar ve şirketlerle ilgili güzel haberler aldıklarını ifade etti.

SERMAYE HAREKETLERİ ANLAMINDA RAHATIZ

Şu anda ciddi bir bütçe disiplini içerisinde hareket edildiğini, bütçe disiplini konusunda net bir duruş olduğunu vurgulayan çakar, şöyle devam etti: Kararlı setin mutlaka devam etmesi lazım. Sermaye hareketlerinin başlayacak olması dolayısıyla kur üzerindeki baskının azalacak olması önemli.

Enerji, turizm ve yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinin vereceği katkı önemli. Selektif kredi politikası, YTAK kredileri ve reeskont kredileri hayati önemde. YTAK kredileri bu sefer doğru bir kurguyla yapılıyor. Bunların hepsi dikkate alındığında, yüzde 40-45 yapışkan enflasyonu yönetmek çok önemli.

Oradaki parasal genişleme ve gevşemeyi kontrollü götürmek gerektiğini söylüyorum.

SEçİM SONRASI DÖNEM, TÜRKİYEYE OLAĞANÜSTÜ BİR FIRSAT SUNUYOR

2025 enflasyonunun OVPde yüzde 15 olarak öngörüldüğünü hatırlatan çakar, bu kararlı duruş devam ettiği sürece bunun yakalanabilir bir hedef olduğunu söyledi.

2025 YILINDA DDMYİ KONUŞMUYOR OLACAĞIZ

çakar, şunları kaydetti: (KKM ve DDM toplamı bugün itibarıyla 88-89 milyar dolara düştü. Bir ara 3,4 trilyon TL, yani 126 milyar dolara kadar çıkmıştı. Bugün itibarıyla payı yüzde 16,8e düştü. TL KKMnin toplam mevduat içerisindeki payı yüzde 5e düştü.

Muhtemelen bu ay sonu ya da gelecek ay TL KKM bitmiş olur. Hali hazırda DDMnin yüzde 15-20si standart TL mevduata geçiyor.

Merkez Bankası; kur üzerindeki baskı, rezerv hususları dikkate alındığında DDMnin hemen hızlı bir şekilde bitmesini istemiyor. 2025 yılında DDMyi konuşmuyor olacağız. DDM tedrici olarak yavaş yavaş azalarak gündemimizden çıkacaktır.

2025 yılında TLnin tekrar olağan mekanizmasına, mecrasına döndüğünü göreceğiz. Bugün itibarıyla TL çok cazip bir üründür, iyi kazandıran bir üründür. TL, şu anda doğru bir enstrümandır ve çok cazip noktada. Şu anda 2024 yılında TL en doğru enstrüman gibi gözüküyor.

Sektörün likit varlıklarının 5 trilyon lira civarında olduğunu belirten çakar, likit varlıkların bu kadar yüksek olmasının temelinde zorunlu karşılıkların olduğunu, zorunlu karşılıkların banka bilançolarının yüzde 15-16sına tekabül ettiğini söyledi.

çakar, sektörün enflasyona endeksli kağıtlara iştahının kalmadığını, sektörün daha çok sabit faizli kağıtlar istediğini ifade etti.

KREDİ KARTLARINDA DÜZENLEME BEKLENTİSİ

Geçen yıl kredilerin 11,6 trilyon lira olarak şekillendiğini, 12 aylık değişime bakıldığında kredilerdeki büyümenin 2023 sonunda yüzde 54 olduğunu belirten çakar, Kredilerde 2023 Haziranda büyüme oranı yüzde 59du. Yılın ikinci yarısında kredilerde bir yavaşlama, söz konusu. Bu özellikle TL kredilerde net olarak görülüyor dedi.

çakar, Parasal sıkılaşma ve finansman maliyetleri dikkate alındığında önümüzdeki dönemde takip oranlarının bir miktar artacağını söyleyebiliriz. Bu, asla kredi kalitesinin çok bozulduğu ve bozulacağı anlamına gelmiyor, bankacılık sektöründeki aktif kalitesi asla bozulmayacak ama makul bir artış olacak. çok negatif bir durum beklemiyorum. diye konuştu.

BİLANçO SAĞLIĞINI KORUMA NOKTASINDA BİR ZAAFİYET YOK

TBB Yönetim Kurulu Başkanı çakar, sektörün tahsili gecikmiş alacaklar için yüzde 80 oranında özel karşılık ayırdığını belirterek, Yakın izlemede, yani ikinci grupta sınıflandırılan krediler için ise yüzde 32 civarında karşılık ayırmış durumdayız.

Tecrübemiz yakın izlemedeki, yani ikinci gruptaki kredilerin yüzde 20sinin takibe gittiği yönündedir ama sektör yüzde 32 oranında karşılık ayırmış durumda. Bu anlamda bilanço sağlığını koruma noktasında bir zaafiyet yok. dedi.

FİNANSAL ERİŞİM NOKTASINDA SORUN YOK

Finansal erişim noktasında sıkıntı olmadığını, özellikle TL tarafında KKM ve Kredi talebinde yaşanan yavaşlama dolayısıyla TL likiditede artışın yaşandığını anlattı.

Türkiyenin büyümesinin finansmanını bankacılık sektörünün yaptığını, yüzde 35-40 civarındaki kredi büyümesinin Türk bankacılık sektörü için normal olduğunu belirten çakar, 2025te faizlerin aşağı yönlü olacağını söyledi.

Sektörde sermaye yeterlilik oranının yüzde 18 civarında olduğunu hatırlatan çakar, bir soru üzerine, enflasyon muhasebesi uygulandığında sermaye yeterlilik rasyolarına 100 baz puanlık olumlu katkısı olacağını belirtti.

Aralık 2023te uzaktan müşteri edinimi, şubeden müşteri edinimini geçtiğini aktaran çakar, Ziraat Bankasında 15 milyon müşterinin internet ve mobil bankacılığı kullandığını söyledi. çakar, banka müşterilerinin yüzde 7sinin şube kapısından içeri girdiğini belirtti.

çakar, Ziraat Bankası olarak tarımsal kredilerde 450 milyar liraya ve 1 milyon müşteriye ulaştıklarını bildirdi.

HABER MERKEZİ

Ana Sayfaya Git