Bayiler; kâr marjı artsın

Akaryakıt bayilerinden "Kar marjı yüzde 15'e çıkarılsın" talebi

Haberler 18.02.2022 - 00:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Petrol Ürünleri verenler Sendikas (PÜS) Genel Bakan mran Okumu, akaryakt bayilerinin mevzuattan ve datm irketlerinden kaynaklanan sorunlarnn bulunduunu belirterek, Bu sorunlarn çözümü için yeni bir sayfa açlmasn istiyoruz. Bu yeni sayfada ilk yaplmas gereken kar marjlarmzn en az yüzde 15 olmas ve her yl enflasyon orannda artrlmasdr. dedi.

Okumu, PÜS Gençlik Kollar üyeleriyle Türkiye veren Sendikalar Konfederasyonu (TSK) Genel Sekreteri Akansel Koçu ziyaretinde, akaryakt bayilerinin sorunlarna dair açklamalarda bulundu.

Düük kar marjlaryla çalan akaryakt bayilerinin, personel, enerji ve genel giderlerinin son dönemde yüzde 100den fazla arttn belirten Okumu, Türkiye genelinde elektrik faturasn ve personel maan ödeyemeyen 4 bine yakn bayinin kapanma riskiyle kar karya olduunu söyledi.

Her geçen gün zarar eden akaryakt bayileri için bçan kemie dayandn ifade eden Okumu, öyle konutu:

Akaryakt bayilerinin kar pay sabit bir rakamdan olumaktadr. O nedenle akaryakt fiyatlarna yaplan her zam bayi karlarnn oransal olarak azalmasna neden olmaktadr. Bayilerin kar oransal olarak azalrken, bir darbe de akaryakt fiyatlarnn artmasyla geliyor. Son bir ylda üç kat artan akaryakt fiyatlar nedeniyle bayilerin sermaye ihtiyaçlar da üç kat artmtr. Kar pay oransal olarak yüzde 60 düen, sermaye ihtiyac üç kat artan bayiler zarar ediyor. Sahip olduklar istasyonlara, ekmek kaplarna kilit vurmamak için direnen bayiler bugüne kadar bankalardan kredi kullanarak gelebildi. Artk bankalara verebilecekleri teminatlar kalmayan bayiler, umutla kar paylarnn artrlmasn bekliyor.

KDV, ÖTVYE EKLESN TALEB

Sektörün içinde bulunduu sorunlarn çözümü için bata Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan olmak üzere ilgili siyasi parti genel bakanlar, bakan ve bürokratlarla görütüklerini belirten Okumu, taleplerini öyle sralad:

Sektörümüzün mevzuattan ve datm irketlerinin tutumundan kaynaklanan birikmi sorunlar var. Bu sorunlarn çözümü için yeni bir sayfa açlmasn istiyoruz. Bu yeni sayfada ilk yaplmas gereken kar marjlarmzn en az yüzde 15 olmas ve her yl enflasyon orannda artrlmasdr. KDVnin ÖTVye dahil edilmesini de istiyoruz. Bu sayede, akaryakt ürünleri üzerindeki vergi kaçakçl çok büyük oranda azalacak, hatta bitecektir. Bunun yannda lisanssz depolara da otomasyon sistemi getirilmelidir.

BAYLERE ÖZEL KOMSYON STE

Okumu, nakliye ücretlerinin kar paynn içinde yer almasnn düük karla çalan bayileri olumsuz etkilediini anlatarak, öyle devam etti:

Nakliye ücretleri, kar payndan ayr olarak verilmeli ve bu ücret eskiden Petrol leri Genel Müdürlüünün yapt gibi kilometre baznda hesaplanmaldr. Akaryakt bayilerinin önemli maliyet kalemlerinden biri de kredi kart ile yaplan satta bankalarn ald komisyonlar. Bu konudaki önerimiz, bu komisyonlar kredi kartn kullananlarn ödemesidir. Eer bu yaplamyorsa akaryakt sektörüne özel bir komisyon oran uygulanmal veya komisyon bedeli datm irketleriyle paylalmaldr. Datm irketlerinin yapt indirimlerde bayilerden hiçbir kesinti yaplmamal, indirimi yapan irketlerin indirimleri kendi kar marjlarndan karlamaldr.

Ana Sayfaya Git