Tahir KARAKEçİ/Muhammet YILDIZ/M. Can TUNç
DİYARBAKIR-Hendek-barikat terörü, Surda yaşanan vahşetin gölgesinde, Diyarbakırda herşeye rağmen vatandaşı alışveriş telaşı sardı. Bayram telaşının en yoğun görüldüğü yerlerden aylarca yasakların yaşandığı bir bölümünün virane hale geldiği Diyarbakırın Sur ilçesi başta olmak üzere, büyük alış-veriş merkezleri vatandaşların akınına uğradı. Kıyafetten ayakkabıya, hediyelik eşyadan şekerlemeye kadar vatandaşların tüm ihtiyaçlarını karşılama imkanı bulduğu çarşıda, esnaf vatandaşın parasını kurbana yatırmasından dolayı geçmiş bayramlara göre işlerinde düşüş olduğuna dikkat çekti.
BU ACI GÜNLERDE HERKES HÜZÜNLÜ
çarşıdaki ayakkabı ve giyim mağazalarında yoğunluk olmasına rağmen alım gücünün düşük olduğunu belirten çarşı esnafı şunları söyledi: Hendek ve terörün yarattığı bir travma hala halkın üzerinde var. Alışveriş çok düşük. Şu an insanlar paralarını harcamamak için, kemer sıkıyor. Yarına dair belirsizlik var. İnsanların bütçesine göre fiyatlarımızı düşürdük, 30 TLye ayakkabı imkansızdı ama şu an yine iş yok. Geçen bayramlara göre kıyaslama yaparsak gerçekten çok düşüş var. Bu acı günlerde hep beraber olalım ama eski bayramlar artık kalmadı. Herkes hüzünlü zaten zevk yok, iş yok. Artık böyle boş geçiyoruz günleri, inşallah hayırlısıyla işlerimiz iyi olur.
MAAŞIMIZ AZ, FİYATLAR PAHALI
Bayram telaşını yaşayan aileler de çocuklarını alıp çarşıya akın etti. Uygun fiyatlı ürün arayışına giren aileler şöyle konuştu: Bayram alışverişine çıktık çocuklara bakıyoruz, torunlara kendimize. Fiyatlar fena değil. Her keseye göre var, istediğini alabilirsin. Bayram şekeri alamadık biraz pahalı geldi. Bakıyoruz, geziyoruz ucuza bulursak alacağız. Maaşımız az, fiyatlar pahalı. çok bir şey alamıyoruz yani. Ucuzlara bakmaya çalışıyoruz hep keseye göre. Alışveriş yapıyoruz ama bütçemiz yok. Bakıyoruz uygun bir şey olursa alacağız.
çOCUKLARDA BAYRAM HEYECANI
Bayramlarda bir dedikleri iki edilmeyen çocukların yüzü şimdiden gülmeye başladı. Alışverişlerini yapan ve bayramlıklarını alan çocuklar ise Bayramlık aldım, kendi istediklerimi aldım. Kendime tayt aldım, kazak aldım. Kot etek ve ayakkabı alacağım. çok heyecanlıyım, bayram geliyor. Bayramlıklarımı giyip dedelerin ellerini öpeceğim, para isteyeceğim diye konuştu.
BAYRAM ŞEKERİ VE TATLI
çarşılardan sonra en çok hareketliliğin yaşandığı noktalardan biri de tatlıcılar oldu. Vatandaşlar, tatlıcılara akın ederken, en çok baklava ve tel kadayıf türü tatlılarını tercih ettiler. Diyarbakır da ki tatlıcı esnafları, fiyatların geçen bayrama göre aynı olduğunu belirterek, Vatandaşlar, Ramazan Bayramı için genelde fiyatların uygun olması nedeniyle tel kadayıf siparişi veriyorlar.
Bayramın vazgeçilmesi olan baklava ise, tel kadayıftan sonra en çok satılan tatlı. Özellikle fıstık ve ceviz fiyatlarının artışı doğrudan baklava satışlarını vurması düşünülürken en çok satılan tatlılar arasında yerini aldı dediler.
ŞEKER VE LOKUMA RAĞBET
Bayram öncesi en çok rağbeti şekerleme ürünleri ve kolonyalar görüyor. Rengrenk şekerler ve lokumlar tezghtaki yerini alırken, şeker fiyatları kalitesine göre 10 ila 20 TL arasında, lokum fiyatları 8 ila 15 TL arasında satışa sunuluyor.
Esnaflar vatandaşın Bayram alışverişine çıkmasından memnun olduklarını satışlarının eskiye oranla az da olsa artığını bu durumun kendilerini sevindirdiğini ancak geçen yıl bu tarihte daha kalabalık olduğunu ve daha fazla satış yaptıklarını belirtirken bayram alışverişline çıkacak olan vatandaşlara da alışverişlerini son güne bırakmamaları konusunda telkinlerde bulundular. Vatandaşın özellikle alışverişini bayrama bir iki gün kala yaptığını ifade eden esnaflar o tarihte ürünlerde çeşit elbiselerde de beden olarak fazla alternatifin olmadığını bu yüzden vatandaşı erken alışverişe davet ettiklerini belirttiler.
BAĞLAR ESNAFI ÜZGÜN
Bağlar Sakarya Caddesi çarşısında esnaflık yapan Mehmet Bars, Diyarbakırlı bir esnafım 1976dan beri Diyarbakırdayım. Öyle bir kötü gün görmemişim. Tamam, yoğunluk var ama iş olmuyor. Malum son zamanlarda yaşanan olaylardan dolayı İnsanlar tedirginlik içerisindeler. İş yapamaz duruma geldik. Bizim gibi küçük esnafı bitirdiler dedi.