İşveren, çalışanını otomatik katılım için emeklilik planı düzenleme konusunda Hazine Müsteşarlığınca uygun görülen bir şirketin sunacağı emeklilik planına dahil edecek. Sisteme otomatik olarak her ay belli bir para yatırılacak.
1972 ve üstü doğumlu çalışanlar sisteme girecek. Yeni düzenlemeyle 45 yaş altı çalışanlara otomatik bireysel emeklilik geliyor.
Hali hazırda çalışanlardan 45 yaş altında olanlar da bireysel emekliliğe otomatik katılacak.
Prime esas kazancın yüzde 3ü kadar kesinti bireysel emeklilik sistemine dahil edilecek. Bu oranı iki katına kadar artırmaya, yüzde 1e kadar azaltmaya veya katkı payına maktu limit getirmeye Bakanlar Kurulu yetkili olacak. Kesinti 50 liranın altında olmayacak.
çalışan katkı payının takip ve tahsil sorumluluğu şirkete ait olacak. Şirketlerce, fon işletim gideri kesintisi dışında başka bir kesinti yapılamayacak.
Sisteme giren çalışanlar için iki ay içinde cayma hakkı getirilecek. çalışalar sistemden çıkarken hem kesilen parayı hem de varsa getirisini 10 gün içinde geri alacak.
Sisteme dahil olanlara gerekli süreyi tamamlamaları şartıyla devlet desteği sağlanacak. çalışanın cayma hakkını kullanmaması halinde, sisteme girişte bir defaya mahsus olmak üzere, bin TL ilave devlet katkısı sağlanacak. Bakanlar Kurulu, bu tutarı yarısına kadar artırmaya veya yarısına kadar azaltmaya yetkili olacak.
Cayma hakkını kullanmayan çalışan, belirlenecek hallerde katkı payı ödemesine ara verilmesini talep edebilecek. Bu madde kapsamında bir emeklilik sözleşmesi bulunan çalışanın işyerinin değişmesi halinde, yeni işyerinde bu madde kapsamında bir emeklilik planı varsa, çalışanın birikimi ve sistemde kazandığı emekliliğe esas süresi yeni işyerindeki emeklilik sözleşmesine aktarılacak.
İşverenin yükümlülüklerine ve yürürlüğe konulan düzenlemelere uymaması halinde, her bir ihlal için çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca 100 TL idari para cezası uygulanacak.
Bireysel emekliliğe otomatik katılım 1 Ocak 2017den itibaren geçerli olacak.
(Derleme: NTV)