Bingöl balı kalitelendi

Bingöl Üniversitesi Pilot Üniversite Koordinasyon Merkez Birimi Koordinatörü Doç. Dr. Nusret Özbay "Merkezde son 6 yılda yürütülen çalışmalarla Bingöl, Türkiye'de bal üretim sıralamasında 28. sıradan 14. sıraya kadar ulaştı" dedi.

Haberler 30.04.2022 - 00:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ar ve ar ürünleri alannda pilot üniversite olan Bingöl Üniversitesi yürüttüü çalmalarla kentte arcln gelimesini, bal üretiminin ve ürünün ekonomik deerinin artmasn salad.

Üniversitelerin Bölgesel Kalknma Odakl Misyon Farkllamas ve htisaslamas Program Tarm ve Havza Bazl Kalknma alannda pilot üniversite seçilen Bingöl Üniversitesi, arcln geliimine katk salamak için de çalmalar yürütüyor.

Pilot Üniversite Koordinasyon Merkez Birimi (PKOM), yapt saha aratrmalar neticesinde de elde ettii akademik tecrübeyi Bingöllü arclara aktaryor. PKOMda görevli akademisyenler, üreticilere ve bu alanda ticaret yapan firmalara baln kalitesinin artmas ve verimli üretim için eitimler veriyor.

Bu yl da saha çalmalarn yürüten PKOM personelleri, birçok noktaya kurduu kovanlarla bal üretim çalmalarn sürdürüyor.

PKOM Koordinatörü Doç. Dr. Nusret Özbay, Bingölde arcln geliiminin sürdüünü söyledi.

TÜK rakamlarna göre de kentte bal rekoltesinde artn söz konusu olduunu kaydeden Özbay, bunun üniversitenin yapt çalmalar neticesinde olutuunu belirtti.

SALGINDA BLE KOVAN SAYISINDA CDD BR ARTI OLDU

Merkezde son 6 ylda yürütülen çalmalarla Bingöl, Türkiyede bal üretim sralamasnda 28. sradan 14. sraya kadar ulat. diyen Özba, öyle konutu:

1400 arcnn bulunduu kentte, çalmalar sonucunda 120 bin olan kovan says 146 bini at, bal üretimi de 600 tondan 1800 tona ulat. 2016da kovan bana alnan bal miktar 6 kilogram iken bunun 12 kilograma kadar çktn yani yüzde 100lük bir art olduunu söyleyebiliriz. Bingöl arclk ve bal bakmndan iyi ve Türkiyede bilinen bir yer. 2020 ylnda salgn koullarnda bile Bingölde kovan saysnda ciddi bir art olduunu görüyoruz. Bunu Bingöl Üniversitesinin pilot üniversite olarak yapt çalmalarn bir sonucu olarak görüyoruz.

ÜRETCLER PROPOLS ÜRÜNLERN SATARAK EKSTRA GELR ELDE EDEBLECEKLERN GÖRDÜLER

PKOMun farkl dönemlerde eitimler düzenlediini, bunlarn bir ksmnn proje bazl olduunu aktaran Özbay, bu eitimlerin arclar üzerinde olumlu etkilerinin olduunu anlatt.

Özbay, yaklak 3 yldr yürüttükleri projenin sonucunda deiik bölgelerden Bingöl bal diye deerlendirecekleri ballarn analizlerini yaptklarna deinerek, Örnein Bingölde sadece ticari anlamda arclk dediimiz zaman bal sat vard. Bal satnn dnda baka bir ar ürünü söz konusu deildi ama u anda insanlar artk propolisin de polenin de deerli olduunu, poleni toplamalar gerektiini gördüler. Üreticiler propolis gibi ar ürünlerini de satarak ekstra gelir elde edebileceklerini gördüler. dedi.

Bu analiz sonucunda çkan ortalama deerlere göre birtakm standartlar belirlediklerini dile getiren Özbay, Bingöl balnn tescillenmesi için de üniversitenin bavuruda bulunduunu anmsatt.

Özbay, corafi iaret almalarnn Bingölün ekonomisine arclk sektörü anlamnda olumlu katkda bulunacan aktararak, nsanlar daha fazla paraya ürünlerini satacaklar. u anda da kentte ihracat zaten var. Arclkla uraan baz büyük firmalarn yurt dna özellikle Avrupaya bal sattklarn biliyoruz. Bu belki daha da katlanarak devam edecek. diye konutu.

Pilot üniversite seçilmelerinin ardndan daha gelimi laboratuvarlarn kurulduunu bildiren Özbay, bu laboratuvarlarda arclk ve bal analiziyle ilgili birkaç parametre hariç her eye bakabildiklerini kaydetti.

Kalnt analizi cihaz noktasnda eksikliklerinin olduuna iaret eden Özbay, Onunla ilgili alm süreçleri devam ediyor. Onu da alrsak verdiimiz raporla Bingöldeki bir üretici, ihracatç çok rahat bir ekilde ürününü yurt dna satabilecek. O noktaya geldik, bunu da gururla söyleyebilirim. ifadelerini kulland.

Arclardan Mehmet Ali Berdibek de 42 yldr arclk yaptn anlatarak, üniversite ile bilgi ve tecrübe paylam yaptklarn, bunun arclk ve ürün kalitesine olumlu etkilerinin olduunu dile getirdi.

Üreticiler olarak bu ylki çalmalara baladklarn ifade eden Berdibek, Bu yl k uzun sürdü, mays aynda yamur yaarsa verimli sezon olmasn ümit ediyoruz. dedi.

Ana Sayfaya Git