DİYARBAKIR-Doğu ve Güneydoğu’da istihdamı artırmak ve yatırımcıyı bölgeye geçmek amacıyla yaklaşık 4 yıl önce hayata geçirilen 5084 sayılı Teşvik Yasası, 31 Aralık itibariyle sona eriyor. Bölgede 10 ve üzeri işçi çalıştıran firma sahiplerine adeta cansuyu olan teşviğin bitecek olması nedeniyle binlerce kişinin işine son verilebileceği belirtiliyor. Diyarbakır Girişimci İşadamları Derneği (DİGİAD) Başkanı Alaaddin Korkutata, İşveren, normalde asgari ücretle çalıştırdığı bir kişinin maliyeti 256,20 iken bu yasa kalktıktan sonra birden 402,92 TL’ye ödemekle karşı karşıya kalacak. Bu da birçok işçinin işinden olmasına belki de sebep olacak diye endişe ediyoruz. dedi.
BİNLERCE KİŞİ İŞSİZ KALABİLİR
DİGİAD binasında basın mensuplarıyla bir araya gelen Korkutata, bu konuyla ilgili endişelerini dile getirdi. 5084 sayılı teşvik yasasının daha çok küçük ölçekli işletmelerin olduğu Doğu ve Güneydoğu’da önemli bir destek sağladığını ve faydasının görüldüğünü belirten Korkutata, Uzun süredir Türkiye’de 39 ilde devam etmekte olan 5084 sayılı yasa 31 Aralık 2012 tarihinde son eriyor. Daha önceleri bu yasadan dolayı bölgemize gelip iş kuran birçok işadamının umutla tekrar uzatılmasını beklediği 5084 Sayılı Teşvik Yasası, geçen hafta Ekonomi Bakanı Sayın Zafer Çağlayan, tarafından uzatılmayacağı açıklaması yapıldı. Kaç yıldır devam etmekte olan ve 3 defa uzatılan bu yasanın özellikle istihdam ve enerji yönüyle Doğu ve Güneydoğu’da ekonominin canlanmasında en önemli etken olmuştur. diye konuştu.
31 ARALIK’TAN SONRA İŞVERENİN ÖDEYECEĞİ PİRİM 2 KATINA ÇIKACAK
Bölgede 10 ve üzeri işçi çalıştıran hemen hemen tüm firmaların bu yasadan faydalandığını anlatan Korkutata, Aslında birçok işverenin de bu yasanın 31 Aralık’ta kalkacağından da haberi yok. İşveren, normalde asgari ücretle çalıştırdığı bir kişinin maliyeti 256,20 iken bu yasa kalktıktan sonra birden 402,92 TL’ye ödemekle karşı karşıya kalacak. Bu da birçok işçinin işinden olmasına belki de sebep olacak diye endişe ediyoruz. ifadelerini kullandı. Bu yasanın sürekli devam edemeyeceğini bildiklerini belirten Korkutata, ancak hükümetin özellikle Doğu ve Güneydoğu illerini kalkındırma adına başlattığı seferberlik adına bunun bir süre daha devam etmesi gerektiğini kaydetti.
KÜÇÜK ÖLÇEKLİ YATIRIMCI KURULUŞLAR
Yeni teşvik yasasının, küçük ölçekli yani 10 ve üzeri işçi taşıyan işletmelere eski teşvik yasasının sağladığı imkanları vermediğini belirten Korkutata şunları söyledi: Yeni teşvik kapsamında Diyarbakır 6. bölge kapsamına alındı. Bu teşvikler oturuncaya kadar bu 5084 sayılı yasanın bir 5 yıl daha uzatılmasının bölge ekonomimizi daha da canlandıracağını düşünüyoruz. Yeni verilen teşvik genelde büyük yatırımcıya yönelik olduğundan, maalesef bölgemizle ilgili zihinlerde oluşmuş olumsuz algıdan da dışarıdan beklediğimiz seviyede yatırımcı hala göremedik. Burada yatırımı çoğunlukla yine şu anda yatırımı devam etmekte olan işadamlarımızla yürüteceğimizden, önümüzdeki kritik 3-5 yıl içerisinde mevcut yatırımcıları sabit kılacak 5084 sayılı teşvik yasasının uzatılmasıyla her ne kadar devlete maliyeti olsa da uzun vadede bölgeyle beraber ülke de kazanacaktır.
700 YATIRIMCI OSB’DEKİ SIKINTI NEDENİYLE GAZİANTEP’E GİTTİ
Yeni teşvik yasasının Diyarbakır’da şuana kadar yansımasının olmadığını belirten Korkutata, OSB’de yer ve tahsisi konusunda yaşanan sıkıntılar nedeniyle büyük yatırımcıların Gaziantep’e gitmek zorunda kaldıklarını söyledi. Korkutata, Yeni teşvik kapsamında 700’e yakın yatırımcının başvurusu oldu. Diyarbakır’da yatırımcı için hele büyük yatırımcılar için yer yok. Bunların yüzde 80’i Gaziantep’e kaydı. Bir yatırımcı Diyarbakır’da 50 dönümlük yer istese OSB’de kendisine tahsis edilemiyor. OSB’deki sıkıntılar devam ediyor. Bu sorunun acil olarak çözülmesi gerekiyor. Diyarbakır’da terör ve benzeri sorunlar değil, arsa sorunu nedeniyle yatırım yapılmıyor diye konuştu.