Her geçen gün derinleen ekonomik krizden etkilenenlerin banda yine yoksul, isiz ve küçük esnaf geliyor. Kriz bir yandan isizliin artmasna, dier yandan ise geçim derdinde olan vatandalarn boazlarndan ksmalarna neden oluyor. Krizin kendisini en çok gösterdii kentlerden birisi de Diyarbakr. Kent sakinleri, krizden kaynakl yaamlarnn berbat bir hale geldiini düünüyor.
EVMZE EKMEK GÖTÜREMYORUZ
Ekonomik krizden kaynakl eve ekmek götüremez hale geldiini söyleyen Salih Serengül (50), maddi açdan önlerini göremediklerini ifade etti. nsanlar madur ve bitik durumda diyen Serengül, kazançlarnn nereye gittiklerini bilmediini dile getirdi. Serengül, Nereye gideceimiz ne yapacamz belli deil. Eskiden insanlar cebindeki parayla bütün ihtiyaçlarn giderirken, eine dostuna da yardm edebiliyordu. imdi ise insanlar evine ekmek götüremiyor. KUR torpil ile iliyor. Nasl i bulacaklar? 3 üniversite örencisi çocuum var, onlara bakyorum eve bakyorum. Borç ile nereye kadar gidecek bilmiyorum diye konutu.
BRBRMZ YYECEZ
naat sektörünün durmasndan kaynakl hayvancla baladn aktaran Mehdi Keskinklnç (32), kötüleen ekonomin kendilerini de olumsuz etkilediini belirtti. 4 çocuunun olduunu ve destee ihtiyac olduunu söyleyen Keskinklç, Yardm için yazdryoruz kimse yardmc olmuyor, gelip evinizi görmemiz lazm diyorlar. Ama koronadan sonra geleceiz diyorlar. Gidip köyleri gezin evlere bakn insanlar perian halde. Böyle giderse sonumuz gelecek. Elimizdekini de tükettikten sonra birbirimizi yiyeceiz ifadelerini kulland.
3 çocuunun isiz olduunu ve einin asgari ücretle çaltn söyleyen Naide Duran (45), bu durumda çok zorlandklarn ve KLURa yapt bavurulardan da bir sonuç alamadklarn paylat.
EKONOMDEK GDAT
Yaklak 2 yldr isiz olduunu ve i bulamadn belirten Recep çelik, Maddi konuda çok sknt çekiyoruz dedi. Kentte daha önce inaat sektöründe i bulunabildiini ancak pandemiyle birlikte bu durumun da ortadan kalktna dikkati çeken çelik, Daha önce i olmasa bile temel ihtiyaçlarmz karlayabiliyorduk, ama imdi onu da yapamyoruz. Yaam zorlam. Bu zorluklardan kurtulmak istiyoruz. Bu skntnn giderilmesini istiyoruz. Gerçeklerin konuulmasn istiyoruz. Artk yalandan bktk. Bir deiime ihtiyacmz var diye seslendi.
MORALMZ SIFIR
4 yldr isiz olduunu deinen Yüksel Hasanolu (40), Hayat berbat durumda dedi. 4 çocuundan 3ünün okuduunu dile getiren Hasanolu, Geçim çok zor. yok, imkan çok kstl. olduu zaman da paramz alamyoruz, ödeme yaplmyor. u anda borç batandayz. Yetitiremiyoruz. 4-5 defa KURa gittim, olumsuz sonuçland. Eskiden 20 lirayla pazara gittiimde poetleri tayamyordum, u anda 100 lira ile 3 poet alamyorum. Zaten et alamyoruz, etin yanndan geçemiyoruz. Moralimiz sfr. Asgari ücretle çalan bile geçinemiyor. Bir senedir meyve alamayanlar var sözleriyle içinde bulunduklar durumu anlatt.
KEPENK KAPATIYORUZ
Ekonomik krize ilikin soruya, Hem de ne kriz eklinde cevap vererek, konumasna balayan Hakan Kzlay (45) adl esnaf ise, Böyle bir kriz olamaz. Bir çok gün siftah yapmadan dükkan kapatp gidiyorum dedi. Salgn süreciyle durumlarnn daha da kötüye gittiine iaret eden Kzlay, Korona döneminde 1 ay kapalydm ve zararm karlayacak hiçbir destek almadm. Böyle giderse kepenk kapatmak zorunda kalacam, benim gibi birçok esnaf arkada kapatt da. Aylk olarak gelir yok, zarara bakyoruz. 4 çocuum var, okul okuyorlar. Elde avuçta olan da bitti. Banka kredileriyle ayakta zar zor durmaya çalyoruz. Ev kira, dükkan kira, gidiat çok kötü. Kriz yok diyenlerin aklndan üphe ediyorum. Bu durumu görememek akl kar deil. Ekonomi iyi de biz mi mahsustan kötü diyoruz! eklinde konutu.
Murat Cihangir de, inaat sektörünün durmasndan kaynakl tarmla uratn belirterek, Buday, gübreyi borçla alyoruz mazotu da zar zor alyoruz. Sabit bir gelir yok. Senin cebinde para olmad zaman senin için krizdir. Eskiden bir kilo eker alabiliyorken imdi 250 gram alabiliyoruz diye belirtti.