Türkiyenin önemli tahl ile küçükba hayvan üretim merkezlerinden olan ve GAPn bakenti olarak adlandrlan anlurfada, sonbahardan itibaren etkili olan yalar, çiftçi ve besicinin rekolte beklentisini yükseltti.
Tarm alan bakmndan ülkede ilk sralarda yer alan anlurfada, Türkiyede üretilen mercimein yüzde 36s, budayn yüzde 8i, arpann ise yüzde 11i yetitiriliyor. Yaklak 6 milyon 393 bin 49 dekar alanda hububat tarmnn yapld kentte, sulama imkan olmayan birçok çiftçi, kuru tarmla üretim yapyor.
Geçen yl özellikle sulama imkannn olmad yerlerde kuraklk nedeniyle sknt yaayan hububat üreticisi, bu yl imdiye kadar etkili olan yalar sayesinde bereketli bir sezon geçirmeyi umuyor.
Yaklak 2 milyon küçükba hayvann bulunduu kentte, sonbahardan itibaren etkisini gösteren yamurlar, meralarn da yeermesini salad. Tek Tek Dalar bölgesi, Siverek, Viranehir ve Hilvan ilçesi bölgelerinde hayvanclkla uraan vatandalarn bol yala yüzleri güldü.
- Ciddi verim art bekliyoruz
Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi Öretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali çullu, hububat üreticisinin bu yl verimli bir dönem geçireceini söyledi.
Geçen yl kurakln buday verimini ortalama 2 milyon ton düürdüünü hatrlatan çullu, imdiye kadar etkili olan yalarn, mart ve nisan aynda sürmesi durumunda özellikle kuru alanlardaki hububat, ortalama verimin üzerinde olacaktr. Bu anlamda ciddi verim art bekliyoruz. diye konutu.
çullu, yalarn çiftçinin yan sra besiciyi de çok ilgilendirdiini belirterek, yalar sayesinde meralarn iyice gelitiini, bu durumun da üreticiyi memnun ettiini vurgulad.
Meralardaki durumun, süt üretimini olumlu etkileyeceine dikkati çeken çullu, Yeeren meralar hayvan yetitiricilerini sevindirdi. Yem fiyatlarnn yüksek olmas hayvancln karlln olumsuz etkilemekteydi. Geçen yln kurak geçmesi hayvancla da yansd. Bu yl ki yüksek yalar ise mera hayvancl için umut oluturdu. Meralardaki canlanma süt üretimini de olumlu etkileyecektir. deerlendirmesinde bulundu.
- Besiciler umutlu
anlurfa Canl Hayvan Pazar Dernei Bakan zzet çiftçi de bölgede hayvancln, daha çok meraya bal olduunun altn çizerek, bu anlamda yllk ya miktarnn besiciyi yakndan ilgilendirdiini söyledi.
anlurfa ve bölgedeki besicilerin ülke ekonomisine ciddi katk saladna deinen çiftçi, öyle devam etti:
Geçen yl yalar çok kötüydü. Bu nedenle besiciler açsndan büyük skntlar yaand. Ama sonbahardan itibaren yalar etkili olmaya balad. Bu da meralarn gelimesini salad. Otlar iyi olunca hayvanlar kn merada doymaya balad. Bu durum bizleri sevindirdi. nallah bu durum ilkbahara kadar devam eder ve üreticimiz bereketli bir sezon geçirir.
Besici Mahmut Atilla ise meralarn gelimesiyle rahat bir nefes aldklarn ifade ederek, Her ey çok iyi gidiyor, umarm yalar ilk baharda da böyle devam eder. Böylece bereketli bir yl geçirip emeimizin karln alrz. ifadelerini kulland.