Bölgeden ihracaat

110 ülkeye ihracat yapılan Diyarbakır'da bu yıl ocak-temmuz döneminde gerçekleştirilen dış satım geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 110 artışla 244 milyon dolara yükseldi

Haberler 02.10.2021 - 00:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yatrmclarn youn ilgi gösterdii Diyarbakr, yl sonuna kadar 500 milyon dolarlk ihracat hedefliyor.

Tesis edilen huzur ve güven ortamnda yatrmclarn rotasn çevirdii Diyarbakrda, artan yatrm taleplerinin karlanmas için Organize Sanayi Bölgesinde 5. etap çalmalar sürerken, kentte ikinci OSBnin kurulmas için de hazrlklar devam ediyor.

Diyarbakr Tekstil htisas OSBde de u anda 64 fabrikadan 15inde üretim yaplrken, dierlerinin inaat sürüyor.

Kentte üretilen gda, tekstil, mermer, elektrik trafosu, güne paneli, plastik metal boru, s yaltm sistemleri, mobilya ve cam gibi birçok ürün, çin, Cezayir, Suudi Arabistan, Irak, Gürcistan, Libya, Romanya, ran, Suriye ve srailin de aralarnda bulunduu 110 ülkeye ihraç ediliyor.

Diyarbakrdan bu yl yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgnna ramen ocak-temmuz döneminde gerçekletirilen ihracat geçen yln ayn dönemine göre yüzde 110 artla 244 milyon dolara yükseldi.

Vali Münir Karalolu, kentin büyüyen ekonomisine ilikin verileri açklad.

Diyarbakrn yatrmda tevik bakmndan 6. bölgede olduunu, kentin 6. bölge içinde en fazla yatrm tevik belgesi alan, yatrm öngörülen ve yeni istihdam vaadinde bulunulan ehir olduunu ifade eden Karalolu, bu gelimenin temelinde kentin son 5 yldr yakalad huzur ve güven ortam ile vatandalarn mutluluunun yattn söyledi.

Bunu devam ettirdikleri sürece Diyarbakra yönelik yatrm itahnn süreceini dile getiren Karalolu, Salgnn youn olduu 2020de Diyarbakrda yatrm yapmak üzere yatrm tevik belgesi alan firma says 254tü. Bu Cumhuriyet tarihinin rekoruydu. Bu yln ilk 6 aynda 110 yatrm tevik belgesi alndn görüyoruz. Yl sonuna kadar da geçen seneyi geçeceini söyleyebiliriz. dedi.

OSBLER DOLUYOR

Karalolu, u anda OSBde mevcut alanlarn dolduunu, 5. genileme alanyla ilgili çalmalara baladklarn belirterek, Diyarbakr Tekstil htisas OSBnin ise kent için çok yeni olduunu, u anda 64 fabrikadan 15inin üretime baladn, dierlerinin inaatnn sürdüünü bildirdi.

Sayn Cumhurbakanmzn 9 Temmuzdaki Diyarbakr programnda 30 fabrikann toplu açl olmutu. O gün Sayn Cumhurbakannn talimatlaryla hem 1. OSBde hem de Tekstil htisas OSBde genileme çalmalarn balattk. diyen Karalolu, Tekstil htisas OSBnin Türkiyenin önemli bir hazr giyim merkezine dönüeceini ifade etti.

Karalolu, Yeni bir OSB kurduk, Karacada OSB. O da karma bir OSB olacak. Yaklak 2 bin 300 hektar alanda sanayi parsellerimiz olutu. Altyap projelerimiz bitti. nallah 2021 sonlanmadan Bakanlmz altyap ihalelerini yapacak. diye konutu.

HRACATTA YÜZDE 110 ARTI

hracatn önemine iaret eden Karalolu, Türkiye bu yl ihracatta yeni rekorlar krd. hracat 200 milyar dolar. Diyarbakrda geçen yln ocak-temmuz aynda yaplan ihracat 116 milyon dolar. Bu yl ayn dönemde ihracat 244 milyon dolarla yüzde 110 art salad. Yl sonuna kadar bu trend devam ettiinde Diyarbakr ihracatta belki ilk defa 500 milyon dolar am olacak. Bu veriler Diyarbakrda i, a bakmndan pozitif bir havann var olduunu, yatrm itahnn devam ettiini göstermesi bakmndan önemli. dedi.

Karalolu, Diyarbakrn tarihten bugüne hep bir merkez ehir olduuna, doudan batya, kuzeyden güneye ticaret yollarnn kesime noktasnda bulunduuna dikkati çekerek, Diyarbakrda yatrm yapan insanlarn kentin çevresindeki en az 8 ille beraber ticaret yapacann farknda olduunu belirtti.

TÜRKYENN EN BÜYÜK YEM FABRKASININ TEMEL DYARBAKIRDA ATILDI

Türkiyenin en büyük yem fabrikasnn temeli Diyarbakrda atld. ifadesini kullanan Karalolu, artk kente sadece yerli i insanlarnn deil dardan da çok sayda yatrmcnn ilgisinin olduunu dile getirdi.

Karalolu, kentin, yüksek genç nüfus oranna sahip illerden biri olmasnn da büyük bir zenginlik oluturduunu, genç nüfusun bir taraftan iyi eitilmesi dier taraftan da i bulmas noktasnda çok ciddi gayret gösterdiklerini söyledi.

Diyarbakrda salgna ramen hem 2020 hem de 2021de yatrm itahnn hiç azalmadn, hatta artarak devam ettiini vurgulayan Karalolu, 2021 yl içinde Diyarbakrda 90 irket kapanm, buna karlk 1159 yeni irket açlm. Kapanan her irkete karlk 13 irket açlm. Bu, kentteki yatrm itahn gösteren önemli verilerden biri. ifadelerini kulland.

BNLERCE GENCE STHDAM OLANAI

Kentte istihdamda yaanan gelimelere deinen Karalolu, genç istihdam noktasnda 2 sektörü stratejik sektör olarak gördüklerini belirtti.

Karalolu, bunlardan birinin çar merkezleri, dierinin de hazr giyim ve tekstil sektörü olduunu dile getirerek, kentin iki sektörde de hedefine emin admlarla ulamakta olduunu kaydetti.

Tekstil htisas OSBnin birinci ksm bittiinde 10 bin gence yeni istihdam alan salanm olacan belirten Karalolu, Yatrm tevik belgesi alan vatandalarmzn geçen sene bize vadettii yatrm miktar 2 milyar lira. Öngördükleri yeni istihdam hedefi de 17 bin yeni çalan. Bunlarn hepsini topladnzda Diyarbakrda inallah i, a bakmndan geçmi döneme göre iyi bir dönemi yaayacamz söyleyebiliriz. dedi.

Karalolu, 2021 için çar merkezlerinde 5 bin çalan hedefi koyduklarn, u anda yaklak 4 bin bandnda olunduunu dile getirerek, yl sonuna kadar hedeflenen rakama ulamay planladklarn ifade etti.

TARIM VE HAYVANCILIKTA SALANAN GELMELER

Diyarbakrn en önemli sektörünün tarm ve hayvanclk olduunu belirten Karalolu, tarm sektöründe önemli teviklerin bulunduuna iaret etti.

Karalolu, Türkiyede yaanan kurakla ilikin ilde de gerekli tespitler yaplarak, Bakanla gönderildiini ifade ederek, vatandalarn kuraklk dolaysyla yaadklar ekonomik kaybn ksmen telafi edebileceini, çiftçiye gelecek yl tekrar üretim yapmas için destek ve yardm Tarm ve Orman Bakanlnn salayacan söyledi.

Arclk ile küçük ve büyükba hayvancln gelimesi konusunda da ciddi desteklerin olduunu dile getiren Karalolu, unlar kaydetti:

Bu yl kuraklk olunca yaylalardaki su kaynaklar tükendi, hayvanlar yaylalardan hazirann ortasndan itibaren inmek zorunda kald. Bakanlk ile ortak bir proje gelitirdik. Yaylalarda plastik 15 tonluk su depolar oluturduk. Onlara betondan yalaklar yaptk. Tankerlerle su tayarak hayvanlarn yaylalarda içme suyu sorununu çözdük. Bu Diyarbakrda hayvancln sürdürülebilmesi bakmdan önemli bir destekti. çiftçimiz de bunun farknda ve çok mutlu. Arclkla ilgili malzeme destei oldu. Ayrca ekipman konusunda desteklerimiz var. Kent tarm ve hayvanclk noktasnda önemli bir ehir. Desteimiz devam edecek.

Diyarbakr Büyükehir Belediyesi olarak da tarm ve hayvanclk sektörüne çok ciddi desteklerde bulunduklarn söyleyen Karalolu, bu yl kentte sert kabuklu meyveler yl ilan ettiklerini, engebeli yerlerde bahçe meyveciliini gelitirme noktasnda Bakanlk, GAP Bölge Kalknma daresi ile ortak bir proje yürüttüklerini bildirdi.

Vali Karalolu, bu kapsamda 20 milyon liralk proje uygulamakta olduklarn, Diyarbakrn birkaç yl sonra ceviz, badem ve fstkta Türkiyenin en önemli üretim merkezlerinden biri olacan belirterek, yeni bahçeler oluturulmasnda ve aaçlarn alanmasnda üreticilere destek verdiklerini bildirdi.

Ana Sayfaya Git