DÜ Ziraat Fakültesince GAP Bölge daresi Bakanl ve Karacada Kalknma Ajansnn destekledii proje ile üniversitesi bünyesindeki arazide aylk 300 ton kapasite üretim yapabilen organik yem fabrikas kuruldu. Organik yem üretimin olmad bölgede bu aç kapatmak ve organik hayvanclk faaliyetlerinin yaygnlatrlmas ve giriimcilerin yem tedarik skntsn gidermek amacyla kurulan tesis 200 bin liraya mal oldu. Yem üretiminin yannda çiftçilere hayvanlara verilecek yemin içeriini hazrlama eitimi veriliyor.
DÜ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Bakan Prof. Dr. Muzaffer Denli, tesisin saatte yaklak olarak 2 ton yem üretim kapasitesinde olduunu belirterek, Burada ürettiimiz organik yemleri proje kapsamnda ürettiimiz organik tavuklara verdik. Ancak tabi burann kurulu amac sadece kendi tesisimiz için deil, bölgede organik hayvanclk faaliyetini yaygnlatrmak için yem tedariki salamak amacyla kuruldu. Projemizde pilot uygulama olarak burada üretimi gerçekletirdik. Organik üretim ile ilgili çiftçilerimize eitimler verdik. Üretimin bandan sonuna kadar ne ekilde yaplacan uygulamal olarak gösterdik. Bölgemizde organik yem üretimi yok. Biz de bu aç kapatmak için en azndan organik hayvanclk yaygnlaana kadar bu tesisi kurduk. Talep edildii takdirde yem tedarikini salamaya çalacaz. Organik hayvanclk bölgemizde yaygnlatkça da dier giriimciler kuracaklar tesislerde bu yemi üretebileceklerdir. Ayda 300 tona yakn yem üretebilecek kapasitedeyiz dedi.
Makineler her türlü yemi üretecek ekilde dizayn edildi
Tesiste uan kanatl kümes hayvanlarnn yemlerinin üretildiini aktaran Prof. Dr. Denli, Talep edildiinde büyükba ve küçükba hayvan yemlerini de üretme ansmz var. Makinelerimiz bunu üretebilecek ekilde dizayn edildi. Buras tabi küçük kapasitede bir yem fabrikas. Geçen yl kurduk. Organik yem üretebilmemiz için organik yem ham maddelerine ihtiyaç var. Organik yemin dier normal geleneksel yemden fark organik yem ham maddelerinde genellikle msr, soya küspesi, buday, arpa gibi yem ham maddeleri kullanabiliyoruz. Tabi bu yem ham maddelerinin organik tarm esaslarna göre yetitirilmi sertifikal ürünler olmas gerekiyor. Bunlar tarlada yetitirilirken kontrol ve sertifikasyon kuruluu üretimi denetliyor. Organik tarm kurallarna göre bir üretim varsa bu sertifikay veriyor. Genetii Deitirilmi Organizma (GDO) olmamas gerekiyor. Sentetik bir takm katk maddelerinin kullanlmamas gerekiyor. Bu sertifikal bir ekilde üretilmi yem ham maddelerini getirip hayvanlarn ihtiyaç duyduu besin madde gereksinimini karlayacak ekilde oluturduumuz rasyon formulasyonlaryla üretebiliyoruz diye konutu.
Yem ham maddelerini de üreteceiz
Yem ham maddelerinin dardan ilgili kurum ve kurululardan tedarik ettiklerini aktaran Prof. Dr. Denli, bir sonraki aamada üniversite bünyesindeki arazilerde projeler gelitirerek organik yem ham maddelerini de üretmeyi planladklarn söyledi. Denli, unlar kaydetti:
Böylece hem kurduumuz deneme ünitelerinde bu yemleri kullanabileceiz hem de dardan talep edildiinde tedarik salayabileceiz. çiftçilerimize, giriimcilerimize bu yeni hayvanclk üretim modelinde karlaacaklar tedarik skntsn en azndan karlayabilelim. Bir yem ham maddesinin veya bir yemin organik olup olmadn bakarak anlayamyoruz. Oradaki bilgilere dayanarak biz bunun organik olup olmadn bilebiliriz. Yoksa yemin antibiyotik içerip içermediini, GDOlu olup olmadn anlama ansmz yok. Biz ürün alrken ambalajlarda ürün alyoruz. Ambalajlar ile beraber hem sertifikas geliyor hem de dier ürünle ilgili bilgiler geliyor. Kuku duyabilirsiniz ama üretim aamasnda hem yem örneklerinden hem de hayvansal bir üretim varsa elde ettiimiz gda örneklerinden de analiz için gönderiyoruz. Laboratuvarda hem antibiyotik katks olup olmadn hem de GDO olup olmadn test ediyoruz. Test sonucunda eer bir olumsuzluk yoksa ürünümüz organik yem olmu oluyor. Yem üretiminin yannda çiftçilerimize rasyon hazrlama destei de verebiliyoruz. Hayvanlarn besin madde gereksinimlerini bölgemiz koullarn göz önüne alarak, sahip olduklar yem ham maddelerini kullanmak suretiyle rasyon destei de çiftçilerimize talep edildikleri takdirde verebiliyoruz. Hayvanclkta yem maliyeti toplam giderlerin yüzde 70-75ine tekabül etmektedir. Bu da hayvanlara verilecek yem içeriinin yani rasyonun önemini bir kez daha ortaya çkaryor. Doru rasyonla doru bir üretim yaplabilir. Bölgemizin temel eksiklerinden bir tanesi de yanl rasyon uygulamalar ile hayvanlarn beslenmesidir. Verim kayplarna neden olmaktadr. Biz bu alanda da teknik destei çiftçilerimize veriyoruz.