Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanl AB Mali Programlar Daire Bakan Murat Altun, Rekabetçi Sektörler Programna ilikin, Programmz bütün Türkiyeye yaym olsak da kaynamzn önemli bir ksmn bu bölgelere yatrma zorunluluu getirdik. Bunu programmzn içerisine koymu olduk. 60 milyon Avronun üzerinde bir kayna bu bölgede yatrm için kullanacaz. dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanl tarafndan uygulanan, Avrupa Birlii ve Türkiye ortak finansmanyla yürütülen programn yeni dönem destekleri kapsamnda imalat sanayi, yaratc endüstriler, Ar-Ge, teknoloji transferi gibi birçok alanda valilikler, belediyeler, kalknma ajanslar, ihracatç birlikleri, meslek örgütleri, üniversiteler, organize sanayi bölgeleri, kuluçka merkezleri, teknoloji gelitirme bölgeleri ve bu konularla ilgilenen dernek ve vakflar tarafndan gelitirilecek projelere 405 milyon avro kaynak ayrld.
Programn yeni dönem desteklerine ilikin Diyarbakrda bir otelde düzenlenen toplantda konuan Altun, Rekabetçi Sektörler Programnn ilk döneminde bölgesel rekabet edebilirlik çerçevesinde destek salandn, yeni dönemde de rekabetçilik ve yenilik çerçevesinde destekler olacan söyledi.
- Önemli bir istihdam yarattk
Bakanlk olarak Avrupa Birlii ve Türkiye Cumhuriyeti e finansmanyla yürütülen program Dou ve Güneydou Anadolu bölgelerindeki illerde tantmak için Diyarbakra geldiklerini belirten Altun, program kapsamnda bölgesel kalknmaya destek sunacaklarn aktard.
Altun, temel amaçlarnn illerdeki öne çkan sektörlerin kurumsal kapasitelerini ve alt yaplarn gelitirmek anlamnda destekler vererek, bölgeler arasndaki gelimilik düzeyini kapatmak ve kalknmalarna yardmc olmak olduunu kaydetti.
Programn iki dönemden olutuunu belirten Altun, unlar söyledi:
lk dönemde bu bölgede 7-8 proje uyguladk. Toplam 61 milyona yakn bir kaynamz Diyarbakr, anlurfa, Bingöl ve Elazda uyguladk. Önemli sonuçlar aldmz düünüyorum. Bölgede yapm olduumuz i gelitirme merkezleriyle önemli bir istihdam yarattk. Yeni giriimcilere destek vererek bunlarn i programlarn gelitirmelerine, ekonomik olanaklar deerlendirmelerine yardmc oluyoruz. Bu iletmeler yeni istihdamlar yaratarak içi alm yapyor. kinci program kapsamnda gelitirdiimiz finansal araç projeleriyle Türkiyede ilk uygulama örnei olan bölgesel ortak giriim sermayesi fonunu kurduk.
Altun, uluslararas bir fon yöneticisiyle anlaldn bölgede anlurfada bir yatrm yapldn vurgulayarak, bu firmann önemli bir kapasite gelitirildiini, firmann ihracat düzeyini artrdn aktard.
Programn tüm Türkiyede uygulandna, birinci program kapsamnda bu bölgelere önemli yatrmlar yaptklarna iaret eden Altun, unlar kaydetti:
kinci programmzda unu öngördük ki; programmz bütün Türkiyeye yaym olsak da kaynamzn önemli bir ksmn bu bölgelere yatrma zorunluluu getirdik. Bunu programmzn içerisine koymu olduk. 60 milyon Avronun üzerinde bir kayna bu bölgede yatrm için kullanacaz. Bu alt limitimiz. Bunun üzerinde yatrm yapmamz mümkün. Bölgede yeni projeler gelitirmeye çalyoruz. Kurumlarla çok yakn çalyoruz. Projelerini gelitirmek için teknik destek vermeye çalyoruz.
Altun, bölge illerinden çok youn talep aldklarn dile getirerek, en çok Gaziantep, Diyarbakr ve anlurfa illerinden youn talep olduunu aktard.
Bu bölgelerden katma deeri yüksek, ticareti, sanayilemeyi rahatlatacak, altyap sorunununu giderecek projeler gelirse deerlendireceklerini anlatan Altun, GAP Bölge Kalknma daresiyle Diyarbakrda bir kümeleme yatrm yaptklarn, projenin baladn bildirdi.
Altun, Bütün KOBlere hizmet sunan projeleri desteklemeye çalyoruz. Diyarbakrda pamuk çrçrlama ilgili bir projemiz var. Burada pamuk üretiminin çok önemli bir gelir kayna olduunu biliyoruz. Pamuk üreticisi ve KOBler ayr ayr yatrm yapmasn. Bu kendilerine ayr ayr maliyetler yüklüyor. ifadelerini kulland.
Altun, bunu bertaraf etmek için bu projeyi kabul ettiklerini, ihale ilemleri tamamlanarak, uygulamaya geçtiini sözlerine ekledi.