Borçların tümü siliniyor!

Vergi ve prim borçlarına ilişkin yapılandırmalarda başvuru süresi sona erdi ancak genel sağlık sigortası (GSS) prim borcundan kurtulma fırsatı devam ediyor. Mart sonuna kadar gelir testine girerek ödeme gücü olmadığını belgeleyenlerin borcu tümüyle silinecek. Ödeme gücü olanlar ise anaparayı nisan sonuna kadar ödediklerinde gecikme faizi ve cezalarından kurtulacaklar.

Haberler 09.02.2021 - 10:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yüz binlerce kii için frsat devam ediyor. Gelir testi yaparak ödeme güçlüü çektiini kantlayan vatandalar hiçbir ödeme yapmadan borçlatndan kuruluyor.

Vergi ve prim borçlar için yaplandrma bavurular sona erdi. Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) 1 milyon 770 bin kiinin 90 milyar liralk borcu yaplandrld. Yaplandrlan bu borçlardan 2.75 milyar lira tahsilat saland.

Sosyal güvenlik primleri dnda kalan vergi ve dier borçlar için ise 7 milyon 679 bin vatanda bavurdu. Bunlarn 110 milyar liralk borcu yaplandrlrken ubat sonu itibaryla 4.1 milyar liralk da tahsilat saland.

Yaplandrlan vergi ve kamuya olan dier borçlarn ilk taksiti ubat aynda, prim borçlarnn ilk taksiti ise mart aynda ödenecek.

GSS PRM BORCUNDA BAVURU ARTI YOK, DORUDAN ÖDEME YAPILABLR

Vergi ve prim borçlarnda yaplandrma süresi sona ererken genel salk sigortas (GSS) prim borçlarndan kurtulma frsat hala devam ediyor. GSS prim borçlar için bavuru art bulunmuyor. Borcu bulunan vatandalar 30 Nisan 2021 tarihine kadar prim borcunun anaparasn pein veya parça parça ödedikleri takdirde borca ilikin gecikme cezas ve gecikme zammnn tamam silinecek. Ödemenin parça parça yaplmas halinde tüm anaparann 30 Nisana kadar ödenmesi gerekiyor.

Örnein 6.374 TL anapara borcu, 3.344 TL gecikme cezas ve gecikme zamm olan bir genel salk sigortals 30 Nisana kadar anaparay ödemesi halinde, 3.344 TL gecikme cezasndan kurtulacak.

Hazine Maliye Bakanlnn interaktif vergi dairesine e-Devlet ifresi ile girildiinde kiilerin GSS prim borçlar görünüyor. Ödemeler dorudan bu sistem üzerinden gerçekletirilebilir.

ÖDEME GÜCÜ OLMAYANA GELR TEST FIRSATI

Ödeme gücü olmayanlar gelir testine girerek GSS primi ödeme yükümlülüünden kurtuluyorlar. Gelir testinde hane içinde kii bana gelir asgari ücretin 3te 1inden az çkarsa prim ödenmiyor. Ödeme gücü olmayanlarn primi bütçeden karlanyor. Bu yl gelir testine girenlerin prim ödemekten kurtulabilmesi için hane içinde fert bana gelirin 1.192.50 TLden az olmas gerekir.

Gelir testinin normalde, yükümlülüün balad tarihten itibaren bir ay içinde yaplmas gerekir. Bir aylk süreyi kaçrm ve bugüne kadar hiç gelir testine girmemi olanlar için yaplandrma kanununda bir hak tannd. Bu kiiler mart sonuna kadar gelir testi yaptrp ödeme güçleri olmadn belgeledikleri takdirde, haklarnda çkartlm tüm GSS prim borçlar ve gecikme cezalar silinecek.

30 AUSTOS SONRASI PRMLERNE DKKAT

Yaplandrma kanunu, 31 Austos 2020 tarihine kadar olan GSS prim borçlarn kapsyor. Vatandalarn tekrar borçlu durumuna dümemesi için eylül ve sonraki aylara ait GSS primlerini düzenli olarak ödemeleri gerekiyor.

SALIK HZMETLERNDEN YARARLANACAKLAR

GSS prim borcu bulunanlar normalde SGK üzerinden salk hizmeti alamazlar. Ancak, vatanda madur olmasn diye bir süredir geçici düzenlemeler ile prim borcu olanlara da salk hizmetinden yararlanma hakk tannyor.

Nitekim yaplandrma kanununda prim borcunu ödemeyenlerin 30 Nisandan sonra salk hizmeti alamayacaklar düzenlenmi iken, yaymlanan kararname uyarnca bu süre ylsonuna kadar uzatld. GSS prim borcu bulunanlar ylsonuna kadar devlete ait hastaneler ile devlet üniversitelerine ait hastanelerden salk hizmeti alabilecekler. Özel hastanelerden salk hizmeti alamayacaklar.

Ana Sayfaya Git