Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ), kente verilen su arzında sıkıntı yaşanmaması için vatandaşlardan, bulaşık ve çamaşır makinelerini saat 22.00’den sonra çalıştırmalarını istedi.
DİSKİ Genel Müdürlüğü Su Tesisleri Daire Başkanı Murat Taban yaptığı açıklamada, yaz mevsimi dolayısıyla kentte su tüketiminin üst düzeye çıktığını, su tüketiminin artmasının da beraberinde suyun doğru kullanımını yeniden gündeme getirdiğini söyledi.
SU SIKINTISI YAŞANMASIN
Diyarbakır’ın su ihtiyacının yüzde 88’inin Dicle Barajı’ndan, geri kalan yüzde 12’sinin ise Gözeli kaynağından karşılandığını bildiren Taban, Dicle Nehri’nden gelen suyun çelik boru hattıyla 32 kilometrelik yol kat ederek, Diyarbakır İçme Suyu Arıtma Tesisi’ne ulaştığını kaydetti.
Taban, arıtma tesisine gelen suyu önce havalandırdıklarını ardından filtrelendirip klorladıklarını ifade ederek, şöyle konuştu:
GECE BULAŞIK VE ÇAMAŞIR
’’Kış aylarında günlük 110-120 bin ton su üretimi yeterli geliyor. Yaz mevsiminde ise bu üretimin ikiye katlanarak günlük 250 bin ton su üretiliyor. Normal şartlar altında 1 milyon kişinin su tüketim miktarı 100 bin ton sudur. Ancak kentimizde neredeyse 2 milyon kişi için su üretiyoruz. Yani su israfı çok fazla. Bunu engellemek için herkesin üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerekir. Özellikle çamaşır ve bulaşık makinelerinin saat 17.00-22.00 arasında çalıştırılmasıyla su tüketimi bir anda çok yükseliyor. Ani tüketim artışı nedeniyle de sıkıntı oluşuyor. Bazen saat 17.00-22.00 arasındaki su tüketimi 100 bin tonu aşıyor. Bunun sıkıntı oluşturmaması için su tüketiminin daha geniş bir zamana yayılması için çamaşır ve bulaşık makinelerinin 22.00’den sonra çalıştırılmasını istiyoruz. Saat 22.00’den sonra bulaşık ve çamaşır makinelerimizin çalıştırılması halinde kente su verilmesinde, su akışında bir sorun yaşanmayacaktır. Çok değerli bir suya sahibiz. Lütfen bu suyumuzu doğru kullanalım.’’
Site yöneticilerine ve kapıcılara da çağrıda bulunan Taban, bahçe sulamalarının da saat 22.00’den sonra yapılmasını istedi.
SU SICAKLIĞI 13 DERECEDİR
Daire Başkanı Taban, Diyarbakır’a verdikleri içme suyunun Dicle Barajı’ndan 3-4 metre yer altından taşındığını, bu çelik boru içerisinde 32 kilometre yol kat eden suyun ısısının da düştüğünü belirterek, ’’Bu sayede suyumuz soğuk akıyor. Hava sıcaklığı 40 derecenin üstünde olsa dahi suyumuz 13 derecedir’’ dedi.