Büyük tehlike!

Elektronik atık uzmanları, bilgisayar, cep telefonu ve tabletlere ait değerli parçaların, uygun imha metotları kullanılmadan kayıtlı kişisel bilgilerle ikinci el olarak satılması durumunda bilgi güvenliği sıkıntısı yaşanabileceğini bildirdi.

Haberler 07.04.2017 - 10:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin ilk elektronik atk geri dönüüm tesisi Exitcom Recyclingin Genel Müdürü Murat Ilgar, bilgi güvenliinin, teknolojinin gelimesiyle insan hayatna giren önemli bir konu olduunu söyledi.

Ilgar, Avrupada kiisel bilgilerin içinde bulunduu teknolojik cihazlarn atl duruma dütüünde imha standard bulunduunu dile getirerek, unlar kaydetti:

Farkl kurulular, farkl krma teknikleri ve bilgisayar programlaryla bu bilgilerin imhas yoluna gidiyor. Türkiyedeki kurum ve kurulular bu konunun takibini nasl yapyor? Türkiyedeki kurum ve kurulular, bu cihazlar imhaya verdikleri zaman bu firmalar denetliyorlar m? O firmalarda bu bilgileri imha edecek teknoloji var m? Bunlar aratrlmas gereken konular. Bu bilgi, teknolojik cihaz hurdaya çkt zaman geri dönüüm firmas araclyla ehil olmayan ellere geçebilir.

- Geri dönüüm firmalarn denetlemeniz lazm

Kurumlarn ihale yoluyla skartaya çkan teknolojik cihazlar sattn anlatan Ilgar, Avrupayla kyasladmz zaman Türkiyedeki imha metotlar birbirini tutmamaktadr. Bir harddiski delerek veya format atarak siz bu bilgilerin bakalarnn eline geçmesini engelleyemezsiniz. Bunlarn kurtarma metotlar var. Bu konunun üzerine gidilmezse Türkiye, gelecekte bilgi güvenlii açsndan ciddi skntlarla karlaabilir. Türkiyede elektroniklerle ilgili yönetmelik çkt. ifadesini kulland.

Ilgar, firma ve belediyeler araclyla insanlarn teknolojik atklarn geri dönüüm lisansl firmalara vermek zorunda olduunu hatrlatarak, unlar söyledi:

Örnein sizin firmanzda bilgisayarnz bozuldu. Bunu verdiiniz firmay denetlemiyorsanz otomatikman sizin o bilgisayardaki bilgileriniz bu insanlar tarafndan farkl amaçlarla kullanlabilir. Bugün sanal ortamda birçok insan hakknda bilgiler ortada dolayor. Siz milyon dolarlk software yazabilirsiniz, kurumunuzda veya kendiniz birçok virüs program kullanabilirsiniz ama sonuçta bunlar atl duruma dütüü zaman bunlar alan geri dönüüm firmalar denetlenmiyorsa skntlar olabilir.

- Elektronik atklar usulüne uygun geri dönütürülmeli

Teknolojik cihazlarn geri dönüüm sürecinin denetim altna alnmas gerektiini altn çizen Ilgar, Bilgimizi cihazlara giriyoruz, bunlar zamanla çöp oluyor ve bunu alan geri dönüüm firmas olabilir veya ikinci el firmas olabilir, bu insanlar denetleniyorsa ilerini düzgün yaparlar ama denetlenmiyorlarsa aldktan sonra bu bilgisayarn içindeki bilgileri alabilir, inceleyebilir, iine geleni kullanabilir. dedi.

Murat Ilgar, bakanln çevresel denetleme yaptn ancak bilgi güvenliinin apayr bir konu olduunu vurgulayarak, konumasn öyle tamamlad:

Eer bilgilerinizi içeren teknolojik malzemelerinizi ehil ellerde dönütürmezseniz, çöpe attnz veya geri dönütürdüünüzü düündüünüz cihazlardaki bilgiler çok farkl noktalarda size kar kullanlabilir. Kurum ve kurulular atl duruma düen bilgilerin bulunduu teknolojik aletleri ehil firmalara vermezlerse ve bunlar denetlemezlerse çöpe attk veya geri dönüüme verdik. diye düündükleri bu teknolojik ürünler onlar olumsuz ekilde etkileyebilir. O bilgilerin sahiplerine bu durum problem açabilir.

Ana Sayfaya Git