Mazot, gübre ve toprak analizi desteğinden faydalanmak isteyen çiftçilerin, 31 Aralık 2012 günü mesai saati bitimine kadar il/ilçe tarım müdürlüklerine başvurmaları gerekiyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ’’Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) Dahil Olan Çiftçilere Mazot, Gübre ve Toprak Analizi Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Uygulama Tebliği’’, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.
Tebliğ, mazot, gübre ve toprak analizinin birim alan üzerinden desteklenmesine ilişkin usul ve esasları belirliyor.
Çiftçilere, yılı içerisinde işledikleri ÇKS’de kayıtlı tarım arazisi büyüklüğü dikkate alınarak mazot, gübre ve toprak analizi destekleme ödemesi yapılacak. Müracaat ettikleri toplam arazi miktarı 1 dekarın altında olan çiftçilere mazot, gübre ve toprak analizi destekleme ödemesi yapılmayacak.
Ödeme miktarı
Çiftçilere dekar başına 2,5 lira toprak analiz desteği ödenecek.
Mazot ve gübre desteklemeleri de üç ana ürün grubunda alan bazlı yapılacak. Buna göre, peyzaj ve süs bitkileri, özel çayır, mera ve orman emvali alanları için dekar başına 2,7 lira mazot, 3,7 lira gübre desteği, hububat, yem bitkileri, baklagiller, yumru bitkiler sebze ve meyve alanlarında dekar başına 4 lira mazot, 5 lira gübre desteği, yağlı tohumlu bitkiler ve endüstri bitkileri alanlarında dekar başına 6,4 lira mazot desteği, 6,3 lira gübre desteği ödenecek.
ÇKS’ye kayıtlı 50 dekar ve üzeri her bir tarım arazisinin gübre destekleme ödemesinden yararlanabilmesi için, her 50 dekarlık alan için bir analiz olmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilmiş laboratuvarlarda 1 Ocak-31 Aralık 2012 tarihleri arasında toprak analizi yaptırılması gerekiyor. Büyüklüğü 50 dekarın altındaki tarım arazisi için bu şart aranmayacak.
Toprak analizi desteği ödemesinden faydalanmak isteyen çiftçilerin, bakanlıkça yetkilendirilmiş laboratuvarlarda 1 Ocak-31 Aralık 2012 tarihi arasında toprak analizi yaptırması gerekiyor. Her toprak analizine en fazla 50 dekar için ödeme yapılacak.
Mazot, gübre ve toprak analizi destekleme ödemeleri için gerekli finansman, bütçenin ilgili kalemine tahsis edilen ödeneklerden karşılanacak. Ödemeler, Bakanlık tarafından bankaya kaynak aktarılmasını müteakip il/ilçe müdürlüklerince ÇKS’deki kayıtlara göre oluşturulan onaylı icmallere göre, Ziraat Bankası aracılığıyla, ilgili şubelerde daha önce çiftçiler adına açılan veya açılacak olan hesaplara yapılacak.
2012 yılı mazot, gübre ve toprak analizi destekleme ödemesi planı, mazot, gübre ve toprak analizi desteklemesi başvurusu yapan çiftçilere ait bilgilerin, ÇKS’ye girişinin il ve ilçelerde tamamlanmasını müteakiben Bakanlık tarafından belirlenecek. Ödemelere, Rehberlik ve Teftiş Başkanlığınca yapılacak ön denetim çalışmalarının ve kontrollerin tamamlanması ve bakanlık tarafından mazot, gübre ve toprak analizi destekleme ödemeleri ile ilgili talimatların bankaya gönderilmesinden sonra başlanacak.
Başvurular 31 Aralık’a kadar
Mazot, gübre ve toprak analizi desteğinden faydalanmak isteyen çiftçilerin, 2012 yılı ÇKS kaydını yaptırmaları ve gerekli bilgi ve belgelerle 31 Aralık 2012 günü mesai saati bitimine kadar ilçe müdürlüklerine, merkez ilçede ise il müdürlüklerine başvurması gerekiyor. Kadastro görmemiş köylere ilişkin tahkim komisyonlarınca yapılan çalışma planına göre her köy için son müracaat tarihi, 31 Aralık 2012 tarihinden önce olmak kaydıyla belirlenecek ve bu tarih muhtara tebliğ edilecek.
Mazot, gübre ve toprak analizi desteği uygulamasının denetimini sağlayacak tedbirleri bakanlık alacak. Buna ilişkin ön denetim ve denetimler Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı tarafından yapılacak.
Uygulama tebliğinde belirlenen ilgili merciler, kendilerine ibraz edilen belgelerin kontrolünden ve kendi hazırladıkları belgelerden sorumlu olacak. Bu yükümlülüğü yerine getirmeyerek haksız yere ödemeye neden olanlar ile haksız yere ödemelerden yararlanmak üzere sahte veya içeriği itibarıyla gerçek dışı belge düzenleyen ve kullananlar hakkında ilgili mevzuatta öngörülen yaptırımlar uygulanacak.
Haksız yere yapılan destekleme ödemeleri, ödeme tarihinden itibaren Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun uyarınca gecikme zammı oranları dikkate alınarak hesaplanan kanuni faizi ile birlikte geri alınacak. Haksız ödemenin yapılmasında ödemeyi sağlayan, belge veya belgeleri düzenleyen gerçek ve tüzel kişiler, geri alınacak tutarların tahsilinde müştereken sorumlu tutulacak. Destekleme ödemelerinden, idari hata sonucu düzenlenen belgelerle yapılan ödemeler hariç, haksız yere yararlandığı tespit edilen üreticiler, 5 yıl süreyle hiçbir destekleme programından yararlandırılmayacak. Tebliğ, 1 Ocak 2012 tarihinden geçerli olmak üzere, yürürlüğe girdi.