Kzltepede çiftçiler, ithal hububat nedeniyle Türkiyenin ihracatçyken ithalatç duruma dütüünü ve ürünlerinin ellerinde kaldn ifade etti. Satamadklar ürünleri tarlada braktklarn belirten çiftçiler, bu nedenle yeni ürün ekemediklerini dile getirdi. Zor durumda olduklarn anlatan çiftçiler, ithal hububata önlem alnmasn istedi.
çFTçLERDEN THAL HUBUBAT TEPKS
Kzltepe Zahireciler Dernei Bakan Mehmet erif Öter, Türkiyede yeteri kadar hububat üretildiini savunarak, Ancak buna ramen gümrük oranlar sfrlanarak, ithalata izin verilmitir. Dünyann en kaliteli krmz mercimei Mardin ovamzda, Diyarbakrda ve Batmanda üretilmektedir. Ama ne yazk ki Kanadann GDOlu, hibritli ve bozuk mallar yerli ürün altnda piyasaya sokuluyor. Bu tüketicimizi madur ediyor, milli ekonomimize zarar veriyor, dövizimizin yurtdna çkaryor. Dünyann bir numaral krmz mercimek ihracatçsyken, bugün ne yazk ki dünyann bir numaral ithalatçs konumuna geldik. Ylda 200-300 bin ton ithal edeceiz, ylda 2-3 milyar dolarmz dar gidecek. Bu yanl bir karardr, ithalat lobisinin lehine olan bir karardr. Ekonomi, Gümrük ve Tarm Bakanlar bununla ilgili saha aratrmas yapan ciddi bir ekiple gerçei ortaya çkarsn. çiftçilerimizi koruyucu gümrük duvarlarn ina etmeleri gerekiyor dedi.
çFTçLER YALVARIR DURUMA GELD
Hububat Tüccar Aysun çnar, çiftçilerin çok madur olduunu anlatarak, Tarm Bakanlmzn ve TMOnun açklam olduu alm fiyatlar ve hasadn ortasnda açm olduu ithal msr ve elindeki stoklar sata sunma kararndan dolay çiftçi madur. u an biçim durmu durumda. Erken fiyat açmamasndan dolay msr kurutma tesisleri çok büyük zarara urad. çiftçiler, kurutmaclara ve tüccarlara yalvarr konuma geldi. çiftçilerin maduriyeti çok büyük. u anda msr kurutma tesislerinin elinde binlerce ton msr var ve sat yok. Buna sebep ise ithal msrn sata sunulmas ve stoklarn açlmas diye konutu.
MISIR TARLADA KALDI
Kzltepe çiftçiler Dernei Bakan Mikail Erbeyi ise TMOnun birkaç gün önce stokta bulunan ithal maln fiyatn açklamasnn çiftçiyi madur ettiini kaydederek, Kzltepede çiftçilerin msrlar tarlada kald. Fiyatlarn dümesi nedeniyle kurutmaclar da fiyatn kendilerini kurtarmamas nedeniyle çiftçiden mal almyor. Batdaki fabrikalar almlarn kurdurdular. çiftçimiz tarladaki maln kaldramad için buday ekemiyor. Bu da maduriyete neden oluyor ifadelerinde bulundu.