Yurdun büyük bölümünde mevsimin ilk yalarnn dümesiyle tahl üreticilerini tohumlar toprakla buluturma tela sard.
Türkiyenin tahl üretim merkezlerinin banda gelen anlurfada çiftçiler, geçen hafta etkili olan yalarla birlikte yumuayan ve nemlenen arazilerini ekmek için çalmaya balad.
Önceki hasat döneminden sakladklar ya da satn aldklar tohum ve gübreleri römorklara yükleyen çiftçiler, günün ilk klaryla birlikte arazinin yolunu tutuyor. Burada traktörün arkasna balanan mibzerlere yüklenen tohum ve gübre, toprakla buluturuluyor.
- çiftçinin gözü sürekli bulut ve yalardayd
Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi Öretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali çullu, AA muhabirine yapt açklamada, uzun zamandan beri ya olmad için Güneydou ve ç Anadolu bölgelerinde çiftçilerin tahl ekimi yapamadn belirtti.
Topran çok kuru olmasnn ekimi riskli hale getirdiini vurgulayan çullu, unlar anlatt:
çiftçinin gözü sürekli bulut ve yalardayd. Nihayet 27-31 Ekim tarihlerinde yaanan saanak, çiftçinin umudu tahl için can suyu oldu. Yalardan önce ekim yapan çiftçiler derin bir nefes alrken, yapamayanlar da yalardan sonra gönül rahatlyla ekimlerini yapt. Sulu tarm yaplmayan alanlarda doal yalarn düzenli dümesi verim açsndan çok önemlidir. anlurfada metrekareye 1-12 kilogram arasnda ya dümü ve tohum ekimi için uygun nemi oluturmutur. Bundan sonraki dönemlerde, ekilen bitkilerinin geliimi, düecek yalara baldr. nallah k ve ilkbahar mevsimlerinde düecek yalar çiftçilerimizin yüzünü güldürür ve güzel verim elde ederler.
- Topraa uygun tohum ve gübre seçilmeli
Ziraat Mühendisleri Odas anlurfa ube Bakan Mehmet aka ise ekim döneminin, çiftçilerin umutlarn topran altna sald bir dönem olduunu ifade etti.
çiftçilerin tohumlarn toprakla buluturma heyecan içerisinde olduklarn kaydeden aka, öyle konutu:
çiftçilerimiz bu dönemde topraklarn ekime en iyi ekilde hazrlamallar. çiftçilerimizin özellikle toprak analizlerini yaptrmalar ve uygun tohum ile gübre seçimini yaparak üretime balamalar önem arz etmektedir. Ayrca çiftçilerimiz mutlaka bir teknik danman gözetiminde üretime balamallar. Toprak analizinden, tohum seçimine kadar üretim sürecinin bir teknik danman gözetiminde yaplmas çok önemlidir. Bu hem çiftçimizi ekstra maliyetten kurtaracak hem de daha kazançl bir üretim salayacaktr.
çiftçi Mahmut Aslan da yaklak 700 dönüm arazide kuru tarm yöntemleriyle üretim yaptklarn söyledi.
Tohumu, yalarn gecikmesi nedeniyle kasm ay banda ekim çalmalarna baladklarn belirten Aslan, Ekim aynn son günlerinde yalar balad. Topraa rahmet olan yamur iki gün yad. lk yamurun yamasyla birlikte biz de ekim telann içerisine girdik. u anda arazilerimizin yarsndan fazlasna tohumu attk. Geri kalann da birkaç gün içinde ekeceiz. Allahtan hayrl yalar bekliyoruz. diye konutu.
Aslan, bölgede, daha çok buday, arpa ve mercimek üretimi yaptklarn anlatarak, devletin yürüttüü yatrmlar sayesinde yakn zamanda arazilerine su verileceini ve bu sayede daha fazla verim elde etmeyi beklediklerini sözlerine ekledi.