HABER MERKEZ
2022de üretimi desteklemek için 29 milyar TL bütçe ayran Tarm Bakanl, bu bütçenin yaklak 15 milyar TLsini bitkisel üretimi artrmak için ödüyor.
Desteklerin yaklak yüzde 50sini mazot ve gübre destekleri oluturuyor. Kalan ise fidan, tohum vs gibi girdilere veriliyor. Ancak mazot ve gübre fiyatlarnn artmas, dier alanlarda verilen desteklerin düük kalmas ve ödemelerin çok parçal yaplmas nedeniyle çiftçi bu desteklerden memnun deil. çiftçilere destek memnuniyet anketi yapan bakanlk, buradan çkan bulgularla yeni destekleme modeli hazrlyor. Buna göre, 5 ana program ve 64 alt kalemden oluan tarmsal destek program sadeletirilecek. Destekler daha efektif hale getirilecek. Hedef, çiftçi memnuniyetini artrmak...
20 YILDA 181.6 MLYAR TL ÖDEND
Türkiyede hli hazrda uygulanan tarmsal destekleme programlar 2002de balad. 1990l yllarda arlkl ürün almlar ve kredi sübvansiyonlar eklinde desteklenen sektörde zaman zaman da gübre destei ve prim ödemesi gibi destek araçlarna da bavuruldu. 2002de dorudan gelir destei ile balayan tarmsal destekleme programna, 2006da mazot ve gübre de eklendi. Tarmsal destek ödemeleri kapsamnda 20 ylda 181.6 milyar TLlik ödeme yapld.
PYASA GELMELER ZLENYOR
TARIM Bakanl yetkililerinden edinilen bilgilere göre, 2021 yl mazot ve gübre desteklerinde bir yandan piyasa gelimeleri dikkate alnarak dier yandan da bütçe imknlar ölçüsünde belli artlar yapld. Bakanlk, kuraklktan etkilenen üretim bölgeleri için 2021de 2.6 milyar TL ilave destek verdi. Bu artlarla birlikte tarmsal destek ödemeleri 25.8 milyar TLye çkt. Dünyada da artan gübre ve mazot fiyatlaryla birlikte 3.2 milyar lira ek bütçe ile destek 29 milyara çkt. Ek bütçeden çiftçi Kayt Sistemine göre 2021 yl üretimleri için buday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale ürünlerine bir defaya mahsus olmak üzere dekara 50 lira ek girdi destei ödenecek. 2022de buday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale üreticilerine, mazot, gübre, sertifikal tohum ve ek 50 lira da girdi desteiyle dekara toplam 116 lira ödenmi olacak.
DAHA EFEKTIF OLUNMALI
RES Gda Yönetim Kurulu Bakan Mehmet Reis, Tarm Bakanl tarafndan verilen desteklerin daha efektif olmas gerektiini söyledi. Dünyada artan mazot ve gübre fiyatlarna dikkat çeken Reis, Son bir ylda gübre fiyatlar yüzde 400 zamland. Mazot fiyatlar 2.5 kat artt. Sadece ülkemizde deil tüm dünyada bir fiyat art söz konusu. çiftçimize çok ciddi bir yük olmaya balad. Bu konuda acil bir çözüm üretilmesi gerekiyor dedi.
MAZOT VE GÜBRENIN YARISI ÖDENSN
Türkiye Ziraat Odalar Birlii (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Darcan, çiftçiye birçok kalemde destek veriliyor. Ancak bu destekler artk çok snrl kalyor. Farkl farkl destekleri parça parça ödemek yerine en büyük girdisi olan mazot ve gübrenin yüzde 50si ödenmeli. Ve bu artan maliyetlere göre de revize edilmeli. çiftçi o zaman rahatlar diye konutu.
ÜRETME 29 MLYAR TL DESTEK
Bitkisel Üretim: 14.3 milyar TL
Hayvansal Üretim: 7.2 milyar TL
Krsal Kalknma: 1.6 milyar TL
Su Ürünleri Üretimi: 123 milyon TL
Tarmsal Aratrma ve Gelitirme: 108 milyon TL
Verim Kayb: 2.6 milyar TL
Ek bütçe: 3.2 milyar TL
Toplam: 29 milyar TL