Güneydou Anadolu Bölgesinde yalar, 2017 ylnn aralk ayna göre yüzde 82,8 orannda azalrken bu oran Diyarbakr özelinde yüzde 83,2ye çkm, sonbahar aylarnn da kurak geçmesi çiftçileri kara kara düünmeye sevk etmiti. Beklentinin çok altnda olmasna ramen az da olsa ya alan arazilerde çiftçiler, ürünlerini ekip beklemeye balamken, mays aynda son 88 yln ya rekoru geldi. Metrekareye 157 kilogram yan dümesi nedeni ile birçok ürün beklentinin altnda verim verirken, pamuk ve mercimekler de büyük oranda tarlada kald. Baz çiftçiler youn ya nedeni ile pamuk tarlasna 3 kez tohum ekmek zorunda kald.
Tarlaya 3. kez ayn ürün ekildi
Ziraat Odas Bakan Süleyman skenderolu, k aylarnn kurak geçmesinin çiftçileri oldukça etkilediini söyledi. skenderolu, Bahar aylarnda da yalar çok azd. Mays aynda beklentinin çok üzerinde yalarn olmas, mercimek ve pamua zarar verdi. Mercimek bir ksm topland. Toplu bir ekilde tarlada kalan mercimek, yamurun yamas ile birlikte heba oldu. Pamukta birinci ekim yaptk, ar yalar nedeni ile kök çürümesi oldu. çiftçilerin zararlarnn giderilmesi konusuna tarm sigortas yapan çiftçilerimizin zararlarnn karlanacan biliyoruz dedi.
çiftçilerden Ramazan çapar ise, bu yl pamuk ve buday ektiklerini budaylarnn kuruduunu, pamuklar ise 3 kez ekmek zorunda kaldklarn söyledi. çapar, Budaylarmz kurudu, sigortalarn yapmamza ramen u an kimse gelip bakmyor. Biz zararlarmzn ödenmesini istiyoruz. Pamuu bu yl 3 kere kaldrp ektik. Bu gece yamur yine yad. Tarlalarn içinde su çkarmaya çalyoruz. Yalar yüksek olduu için budaylar braktk, pamua yöneldik ama bu üründe bu zamanlarda suyu sevmiyor. Aksine mays aynda çok youn yalar oldu. Ben 3üncü defa ürün ektik. Maduruz, bunun giderilmesini istiyoruz diye konutu.