Dağlardan sofraları tatlandıran lezzet, Karakovan balı

Bitlis'in Hizan ilçesinin yaylalarında üretilen Karakovan balı, meşakkatli bir yolculuğun ardından sofraları tatlandırıyor. Nem oranını dengelemek için söğüt dallarından yapılan, etrafı çamurla sıvanan özel kovanlara konulan arılar ilkbaharda, ilçenin 3 bin rakımlı, zengin floraya sahip yaylalarına çıkartılıyor. Rengarenk çiçeklerin ve şifalı otların bulunduğu yaylalara bırakılan kovanlardan herhangi bir katkı maddesi kullanılmadan bal elde ediliyor.

Haberler 04.08.2023 - 11:01 Son Güncelleme : 04.08.2023 - 11:01

Bitlisin Hizan ilçesinin yaylalarında üretilen Karakovan balı, meşakkatli bir yolculuğun ardından sofraları tatlandırıyor. Nem oranını dengelemek için söğüt dallarından yapılan, etrafı çamurla sıvanan özel kovanlara konulan arılar ilkbaharda, ilçenin 3 bin rakımlı, zengin floraya sahip yaylalarına çıkartılıyor. Rengarenk çiçeklerin ve şifalı otların bulunduğu yaylalara bırakılan kovanlardan herhangi bir katkı maddesi kullanılmadan bal elde ediliyor.

KARAKOVAN BALI VE FAYDALARI NELERDİR?

Şifa deposu karakovan balı faydaları ve onu diğer ballardan farklı kılan özellikleri, en iye karakovan ballarının bulunduğu bölgeler hakkında bilgi

Karakovan Balı Nedir, Nasıl Elde Edilir?

Karakovan balı üretiminden önce kovanın hazırlanması aşamasından itibaren meşakkatli bir iştir. Kovanlar 2 şekilde hazırlanır. 1.si kavak, gürgen gibi ağaçların dallları silindir şeklinde sepet tarzı olarak örülür ya da doğrudan ıhlamur veya kestane ağaçlarının kütükleri oyularak yapılır. Silindir şeklinde hazırlanan bu kovanların arka kısmı tercihe göre açık ya da kapalı bırakılır. Arıların girip çıkmasını sağlayan bir kapak bulunur. Karakovanın en önemli yanı ise bal üretimi aşamasında kovanın içerisinin sürekli karanlık olması sağlanır.

Karakovan balı ışıksız bir ortamda insan eli değmeden tamamen arılar tarafından yapılır.

Hazırlanan kovanların içerisine oğul yerleştirilir ve burada mum kullanılmadan arılar peteklerini kendileri organik olarak oluşturur.

KARAKOVAN BALI FAYDALARI NELERDİR?

Yetiştirildiği bölgelerde ilaçlık bal olarak da tabir edilen karakovanbalıantiseptik özelliği ile her türlü mikrobu yok edici özelliğe sahiptir. Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Yüksek antioksidan seviyesi ile kansere, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlar.

Göz sağlığı için çok önemlidir. Göz enfeksiyonlarını ortadan kaldırdığı kanıtlanmıştır.

Grip, boğaz enfeksiyonlarına karşı da koruma sağladığı ve iyileştirici özelliği kanıtlanan faydaları arasındadır.

Kanıtlanmış bir diğer faydası da ülseri tamamen ortadan kaldırmasıdır.

Karakovan balı sağlıklı cilt için de çok önemlidir. Cilde güzellik, saça kuvvet ve canlılık verir. Saç dökülmesini durdurur.

Mideyi güçlendirir.

İştahı açar, vücuda kuvvet ve zindelik verir.

Kabızlığı giderir.

Tokluk hissi ile zayıflamaya yardımcıdır.

Balgam söktürür, öksürüğü keser.

Karaciğeri ve göğsü temizler.

Metabolizmanın düzgün çalışmasını sağlar.

Kolesterolü düşürür.

İshali keser.

Astım için birebirdir.

Sinir sistemi üzerinde rahatlatıcı etkisi vardır.

Prostat hastalığını iyileştirir.

Sedef hastalığını tedavi edicidir.

Hepatit B, hepatit C, sarılık gibi hastalıkları iyileştirir.

Sporcular için iyi bir enerji kaynağıdır.

Damarları açar ve temizler. İyi bir varis gidericidir.

Kansızlık hastalığını ortadan kaldırır.

Ağrı kesicidir, yanık tedavisinde etkili bir ilaçtır.

İdrar söktürücüdür.

Cinsel performansı artırır.

EN İYİ KARAKOVAN BALLARI HANGİ BÖLGELERDE YETİŞİR?

Ülkemizde en iyi karakovan balı Karadeniz Bölgesinde Artvin ili, Doğu Anadolu Bölgesinde Bitlis-Hizan bölgesi, yine Siirt-Pervari, Hakkari-Yüksekova bölgesinde üretilmektedir.

KARAKOVAN BALINI DİĞER BALLARDAN FARKLI KILAN ÖZELLİKLER NELERDİR?

Yukarıda da değindiğimiz gibi karakovanda arılar mumlarını dahi kendileri üretmektedir. Karakovan balı üretimi aşamasında hiçbir şekilde insan müdahalesine maruz kalmaz. Mumlar dahi organik olduğundan süzmeden tüketilir ve bu sayede balın yanı sıra daha fazla polen de yenilmiş olur. Şeker oranı 0 dır. Aminoasit bakımından çok zengindir. Ayrıca yetiştikleri bölgeler açısından da zengin bitki florasından faydalanırlar ve bu sayede elde edilen bal daha şifalı olur.

Ana Sayfaya Git