Devlet korumasındaki 640 gencin ataması!

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, "Hiçbir özgürlük, ifade ve yayın özgürlüğü de dahil olmak üzere çocuk istismarına gerekçe ve kalkan olamaz." dedi.

Haberler 06.10.2020 - 00:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakan Selçuk, Sosyal Güvenlik Kurumu Bakanlnda gerçekletirilen Devlet Korumasndan Yararlanan Gençlerin Kamuya Yerletirme Kura Töreninde yapt konumada, her ferdin ve gencin önünde bulunduu engelleri aabilecei, tad potansiyeli en iyi ekilde deerlendirebilecei bir toplum düzenini savunduklarn söyledi.

Bakanlk olarak, toplumun her kesimini ilgilendiren hayati konularda görev ve sorumluluklar tadklarn ifade eden Selçuk, Türkiye nüfusunun tamamna her haneye ve her aileye çeitli ekillerde dokunduklarn yaplan tüm düzenlemeleri sosyal koruma kalkan altnda ekillendirdiklerini dile getirdi.

Bakan Selçuk, çocuklara iyi bir gelecek hazrlamann sosyal bir sorumluluktan öte vicdani ve ahlaki bir sorumluluk olduunun altn çizerek, Hiçbir ey, yavrularmzn yüzündeki tebessüm kadar kymetli ve mutluluk verici deildir. çocuun yüksek yarar ve uygun psikososyal ortamda geliimi için Bakanlk olarak her türlü gayret ve çabay dün olduu gibi bugün de gösteriyoruz, yarn da göstereceiz. çocuklarmz en deerli varlklarmz, geleceimiz. Her çocuun anne, babas, ailesi yannda salkl bir ekilde büyümesi, en iyi artlarda eitim görmesi ve çevresine, ülkesine ve insanla faydal bir birey olarak yetimesini arzuluyoruz. ifadelerini kulland.

Bütün sosyal koruma çalmalarn aile odakl olarak yürüttüklerini vurgulayan Selçuk, çocuklarn aileler yannda büyümeye devam etmelerini istediklerini, bunun mümkün olmad durumlarda da çocuklarn yannda olduklarn, çocuk evi veya çocuk evleri sitelerinde çocuklara hizmet vermeyi sürdürdüklerini söyledi.

- Koruyucu aile yanndaki çocuk says 7 bin 627ye çkt

Bakan Selçuk, Sosyal Ekonomik Destek (SED) hizmetiyle kendi aileleri yannda 131 bini akn çocuu desteklediklerini, okul d zamanlarn kaliteli ve verimli kullanabilecekleri ortam ve imkanlar salamak amacyla da Okul Destek Projesi balattklarn anlatt.

Projenin, ilk etapta 23 ilde baladn, Cumhurbakanl ilk 100 günlük icraat program kapsamna alnarak, 81 ile yaygnlatrldn aktaran Selçuk, bugüne kadar 16 bini akn çocuun projeye dahil edildiini bildirdi.

Kendi aileleri yannda baklamayan çocuklar koruyucu aile hizmeti ve evlat edindirme hizmetinden yararlandrdklarn belirten Selçuk, konumasna öyle devam etti:

Son 2 ylda yaptmz özverili çalmalarla koruyucu aile yanndaki çocuk says 7 bin 627ye, evlat edindirilmi çocuk says da 17 bin rakamnn üstüne çkt. Biz istiyoruz ki daha fazla çocuumuz koruyucu ailelerin yannda olsun. Evlat edindirebilelim onlar. Her çocuun bir aile yannda büyümesini hedefliyoruz. Hangi nedenden ötürü olursa olsun, bu ülkede sahipsiz kalm tek bir çocuumuz yok, kimsesiz tek bir kii yok. Türkiye Cumhuriyetinin olduu yerde kimse kimsesiz deil. Biz devlet olarak bütün çocuklarmzn yannda olmaya devam edeceiz. Bugün itibaryla yaklak 14 bin çocuumuza, çocuk evi, çocuk evleri sitesi ve çocuk destek merkezi gibi kurulularmzda hizmet etmekteyiz. Bizim artk yurt tipi kurulularmz yok. Bütün çocuklarmza aile ortamn aratmayacak ekilde çocuk evlerimizde, çocuk evleri sitelerimizde, çocuk destek merkezlerimizde hizmet vermekteyiz.

- 774 gencimiz üniversitede örenim görüyor

Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakan Selçuk, devlet korumasndaki çocuklarn eitim hayatlarnn her aamasnda onlar desteklemeye devam ettiklerine dikkati çekerek, u bilgileri paylat:

Halihazrda 286 gencimiz ön lisans, 484 gencimiz lisans, 4 gencimiz yüksek lisans olmak üzere 774 gencimiz üniversitede örenim görüyor. Bu sene YKS snav sonuçlarnda snava giren 650 çocuumuzdan 292si yüksek örenim programlarna yerleti. Bunlardan ilk 100 bine giren 34 çocuumuz baarlar ile bizleri gururlandrd. Gelecek senelerde 100 bine giren çocuk saymz daha da artacak. Ayrca liseye giri snavlarnda, koruma altnda bulunan 30 çocuumuz, SED ile ailesi yannda okul destek projesi ile desteklediimiz 95 çocuumuz yüzde 10luk dilime girmeyi baardlar.

- Gördüünüz riskli içerikleri bize bildirin, paylaarak çoaltmayn

Bakan Selçuk, koruyucu, önleyici faaliyetlerin yan sra bir konuya daha önem verdiklerini vurgulayarak, çocua yönelik istismar, iddet, ihmal gibi vakalara ilikin koruyucu ve önleyici hizmetlerin etkin bir ekilde uygulanabilmesi amacyla 81 ilimizde uzman müdahale ekiplerimizi oluturduk. çocuklarmz risklere kar koruyabilmek ve zamannda müdahaleler yapabilmek amacyla 81 ilimizde 174 Mobil çocuk Sosyal Hizmet Birimi kurduk. dedi.

Okul devamszl olan, ihmal veya istismara urama riski olan veya suça yönelme riski bulunan çocuklar tespit ettiklerine ve yakndan ilgilenmeyi hedeflediklerini anlatan Selçuk, çocuunun senin üzerinde hakk var, Hadisi erifin yükledii sorumlulukla, her biri biricik emanetler olan çocuklarmzn eitim hayatnda bulunmasn çok önemsiyoruz. ifadelerini kulland.

Bütün çocuklar, gelien dünyada dijital mecralarn daha fazla olduu dünyada onlar dijital içeriklere kar da koruyabilmeyi istediklerini ifade eden Selçuk, Okumay sevdirirken bir yandan da onlar muzr neriyattan da korumay hedefliyoruz. 0-6 ya aralndaki çocuklar için uygun içerikli kitap listeleri oluturulmas projesini balattk. Proje kapsamnda, 2020 yl eylül sonu itibaryla 1040 kitab inceledik. Uygun olanlar da web sitemizde yaynlamaya devam ediyoruz. Bütün ailelere çarda bulunmak isterim. Bir kitaba dair çekinceleri varsa lütfen bize bildirsinler. Biz bu kitab incelemeye alalm. Muzr Neriyattan Koruma Kurulumuz da artk daha etkin ekilde ailelerimizin destei ile ilerlemekte. diye konutu.

Bakan Selçuk, çocuklar dijital mecralardan koruyabilmek için de dijital ortamlarda çocuklarn karlaaca riskleri tespit edebilmek, onlar bu risklere kar koruyabilmek için çalmalar yürüttüklerini belirterek, Bakanlk bünyesinde Sosyal Medya çalma Grubunu kurduklarn söyledi. Sosyal Medya çalma Grubu olarak, bugüne kadar toplam 876 içerie müdahalede bulunduklarn bildiren Selçuk, Bu içeriklere dair de bütün vatandalarmza çarda bulunmak istiyorum. Gördüünüz riskli içerikleri paylaarak, retweet ederek, çoaltarak aslnda kötülükleri yaym oluyoruz. Riskleri elemine etmek için bize iletsinler, bizler önleyebilelim. uyarsnda bulundu.

- çocuklarn istismar edildii programlara kar mücadelemiz devam edecek

Medyada ve televizyonlarda çocuklara yönelik ihmal, istismar, iddet içeren diziler, yaynlar, programlar bulunduuna iaret eden Selçuk, öyle konutu:

Bunlara RTÜK olsun dier ilgili kurulularmzla beraber müdahale etmeye gayret ediyoruz. Hiçbir özgürlük, ifade ve yayn özgürlüü de dahil olmak üzere, çocuk istismarna gerekçe ve kalkan olamaz. çocuklarmzn istismarna hep beraber bir seferberlik ruhuyla mücadele etmeliyiz. Gerek internette gerekse dier mecralarda olsun çocuklarmzn ihmal edildii, iddete urad ya da istismar edildii herhangi bir programa kar mücadelemiz devam edecek.

Bu programlar dizileri yapanlarn çounun çocuk koruma sistemi hakknda yeterli bilgiye sahip olmadn görmekteyiz. Bu konuda program sahiplerini bilgilendirme yapmaya da hazrz. Ekranla Deil Akranla Büyüsün çocuklar kampanyas kapsamnda, yürütülen faaliyetlerde 165 bini akn çocuk ve 18 bine akn aile bireyimize ulatk.

Kurum bakmndaki 16-18 ya aralndaki çocuklarmz ile yükseköretime devam eden çocuklara da eitimler vermeyi sürdürdüklerinin altn çizen Selçuk, Yaam Becerileri, çalma Hayat ve Hukuk eitimleri verdiklerini söyledi.

Selçuk, çocuklarn rol modellerle büyümelerini salamak için de yeni bir proje balattklarna iaret ederek, 12 ilde gönüllülük faaliyetleri kapsamnda Sivil Toplum Kurulular ile i birlii kurarak uygulamaya geçtiklerini, 394 rehber ve 394 çocuk ile 12 ilde gönüllülük çalmalar kapsamnda il koordinatörleri belirlediklerini aktard.

Ylda bir kez yaplan devlet korumasndan yararlanm gençler için kamu kurumlarna yerletirmelerini artk ylda 3 kez yaptklarn dile getiren Selçuk, Özel Sektör stihdam Teviki Uygulamas ile de 4 bin 500ü gencin istihdamn saladklarn bildirdi.

2002den bugüne ie yerletirilen gençlerin saysnn 33 bine yaklatnn altn çizen Selçuk, Bugün de 640 kii tercih yapm olup bu gençlerimizi kamu kurum ve kurulularna yerletirmesini gerçekletireceiz. Toplam hak sahibi saymz 54 bine yaklam olacak. Bakanlk olarak, devlet korumasnda yetimi gençlerimizle beraber çalmaktayz. 450ye yakn devlet korumas ve bakm altnda yetimi gencimizle çalmann mutluluunu yaamaktayz. Bugün ise bu yerletirme töreninde ilkokul, ortaokul, ilköretim seviyesinde lise seviyesinde ön lisans seviyesinde lisans seviyesinde birçok gencimiz var. 640 gencimizi kamu kurum ve kurulularna yerleecekler. deerlendirmesinde bulundu.

Bakan Selçuk, salonda bulunan atamas yaplacak gençlere de öyle seslendi:

Sizler hangi yata, konumda ve durumda olursanz olun, bizim evlatlarmzsnz. Sizinle hukukumuz, sizin belli bir yaa gelmenizle kesilen bir hukuk deil. Türkiye Cumhuriyeti her zaman yannzda olacak. Sizlerin baars bizim baarmz, sizlerin mutluluu, hepimizin mutluluu. Bugün bu salonda yüzü gülen, mutlu çocuklar, özgüvenli, bilinçli gençler görüyorum. Sizlerin vatanna ve milletine bal, geleneklerine ve deerlerine sahip çkan, yüksek ahlak sahibi bireyler olarak atanacanz kurumlarda çalacanza inanyorum. Yarna brakacamz en büyük mirasmz, ülkenin geleceinin teminat sizlersiniz.

Zehra Zümrüt Selçuk, konumasnn ardndan devlet korumas altndaki 640 gencin atamas için butona bast. Salonda bulunan ve atamas yaplan gençler, sahnede Bakan Selçuk ile fotoraf çektirdi.

Ana Sayfaya Git