Diyarbakrn Kayapnar Tarm ve Orman lçe Müdürlüü personeline verilen eitim ile tarm alanlar drone ile denetlenecek.
Tarm alanlarnn günümüz teknolojisi kullanlarak daha hzl ve etkin ekilde denetlenmesi amacyla Kayapnar Tarm ve Orman lçe Müdürlüünce Drone Eitimi ile Teknik Personeller Uzmanlayor Projesi hazrland.
Karacada Kalknma Ajansnn teknik desteiyle hayata geçirilen proje kapsamnda kurumun 15 personeline drone eitimi veriliyor.
Eitim, insansz hava arac teknolojisinden faydalanlarak hem i gelitirmenin salanmas hem de personel gücünden tasarruf edilerek denetimlerin daha ksa sürede yaplmasna imkan salayacak.
Eitim sayesinde ziraat mühendisleri, drone ile hastalk ve zararllarla mücadele, kaçak avlanma, anz yangn, ürün tespiti, afet durumu ile makineli hasat öncesi ve sonrasna ilikin havadan tespit yapabilecek.
Bölge ve ülke ekonomisine önemli katk salayacak
Karacada Kalknma Ajans Genel Sekreteri Hasan Maral, ajans olarak mali desteklerin yan sra teknik destek faaliyetlerini de sürdürdüklerini söyledi.
Verdikleri teknik destek ile kurumlarn kurumsal kapasitelerini gelitirmek amacnda olduklarna iaret eden Maral, 2018de ilan ettikleri teknik destek program ile merkez Kayapnar Tarm ve Orman lçe Müdürlüünden drone eitimine yönelik proje bavurusu aldklarn ve yaptklar deerlendirmede projeyi baarl bulduklarn aktard.
Günümüzde tamaclk, ilk yardm gibi birçok alanda drone kullanldna dikkati çeken Maral, Personele bu eitimi vererek anz yangnlarnn tespiti, ürün deseninin fotoraflanmas, yine tarla içi baz temel faaliyetlerin gözlenmesi gibi ve birçok alanda drone kullanabileceiz. dedi.
Diyarbakrn tarmsal potansiyel açsndan ön plana çkan bir il olduunu vurgulayan Maral, unlar kaydetti:
Silvan Projesinin tamamlanmasyla ilde tarmsal arazilerin tümü suya kavuacak. Bu çerçevede verimlilik art ile katma deerli üretimi de gözetmemiz lazm. çünkü öngörülemeyen bir sürü kayp meydana gelebiliyor. Hastalk ve zararlarn meydana getirdii kayplardan tutun da ulalamayan alanlara yetersiz müdahaleden dolay birçok ürün kayb meydana gelebiliyor. Hasar tespit çalmalarnda üreticilerin zararlar tam olarak tespit edilemeyebiliyor. Hem ürün hem de gda güvenliinin salanmas bakmndan drone eitimi önemli.
Uydu teknolojilerinin gelitiini dile getiren Maral, bu noktada hastalk ve zararllarn tespitinde en pratik yolun artk uydu teknolojileri olduunu, çünkü özel sensörler dorultusunda nokta at ile hastalk ve zararllarn tespit edilebildiini, kullanlacak pestisitlerin de buna göre ayarlanabildiini aktard.
Nokta at hastalk ve zararl mücadelesi yaptnz için de elde edeceiniz üründe doal olarak art meydana gelecek ve iyi tarm uygulamalar aslnda bir nevi yaygnlatrlm olacak bu sistemle. diyen Maral, bu yönüyle drone eitimini önemsediklerini belirtti.
Maral, Bu bölge ve ülke ekonomisine önemli katk salayacak. diye konutu.
Tespitlerde daha etkin, hzl ve kesin veri elde edeceiz
Tarm ve Orman l Müdürü Mustafa Ertan Atalar da eitim sayesinde 15 teknik personelin drone kullanm için gerekli yasal izin ve teknik bilgiye sahip olduunu belirtti.
Bu eitim sayesinde tarm alanlarmzda yaptmz tespitlerde daha etkin, hzl ve kesin veriler elde edeceiz. ifadesini kullanan Atalar, uygulamann özellikle hastalk ve zararllar, verim durumu, doal afetlerde meydana gelebilecek zararlarn etkili ve ksa sürede tespit edilmesine kolaylk salayacan dile getirdi.
Atalar, bölgede önemli bir sorun olan anz yangnlarnn önlenmesiyle ilgili yaplan çalmalarda da bu alanlarn tespit edilmesi gibi birçok konuda etkili sonuç elde edilmesinin salanacan aktararak, projenin finansmann salayan Karacada Kalknma Ajansna desteklerinden dolay teekkür etti.
Personelimizin teknik donanm artt
Atalar, unlar kaydetti:
Eitim, ilgili teknik personelimizin teknolojiyi iyi kullanmas neticesinde hata olasln ortadan kaldracaktr. Her türlü faaliyetimizi en etkin ekilde yapmamz salayacaktr. Aldmz bu katk sayesinde personelimizin teknik donanm artt. Elimizdeki imkanlar daha iyi ekilde kullanarak, çiftçimizin hizmetine sunmak için büyük bir olanak olutu. Bu eitimleri yaygnlatrarak bütün tarm alanlarnda daha etkili bir ekilde tespite devam edeceiz.