Diyarbakrn tek çikolata fabrikasnda üretilen çikolatann yüzde 90 ihraç ediliyor.
Ardan yaklak 20 yl önce gittii Kanadann Toronto kentinde bir süre içi olarak çalp, ardndan inaat firmas kuran Yüksel Kaya (46), daha sonra Türkiyede yatrm yapma karar ald.
Kaya, yaknlarnn zmitte fabrika kurma önerisine ramen iki yl önce Dou ve Güneydou Anadolu bölgelerinde giriimciye büyük avantaj salayan tevik uygulamasndan faydalanarak, Diyarbakr Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) kentin ilk çikolata fabrikasn kurdu.
5 bin 500 metrekarelik kapal alana sahip fabrikada istihdam ettii 47 çalanyla üretime balayan Kaya, Maple markasyla ürettii çikolatalar Dou ve Güneydou Anadolu bölgesi illeri ile stanbul, Tekirda ve Krklarelinde sata sundu.
Kaya, daha sonra ihracata yöneldi. Yapt giriimler sonucu Iraka çikolata ihracatna balayan Kaya, daha sonra çabas ve katld uluslararas fuarlar sayesinde pazar an geniletmeyi baard.
Yllk bin 100 ton çikolata üretimi yapan Kaya, iki yl sonunda aralarnda Afganistan, ran, Irak, Suriye, Suudi Arabistan, Yemen, Kuveyt, Güney Afrika Cumhuriyeti, Venezuella ve Arnavutlukun da bulunduu 17 ülkeye ürün ihraç etmeye balad.
Giriimci Kaya, yllk ürettii bin 100 ton çikolatann 990 tonunu 17 ülkeye ihraç ettiini söyledi.
Yapt anlamalar sonucunda 2018de 8 ülkeye daha ihracat yapacan dile getiren Kaya, öyle konutu:
Msr, Nijerya, Kamerun, Rusya ve Ganann da aralarnda yer ald 8 ülkeye daha ihracat yapacaz. Böylece ürünlerimizi ihraç ettiimiz ülke says 25e çkacak. hracat bizim için birinci srada. Harl harl yurt dna ihracat yapyoruz. Üretimimizin yüzde 90n ihraç ediyoruz. Yeni makinemizi kurup, kapasitemizi büyütüyoruz, 25 kiiyi daha fabrikada istihdam edeceiz.
- hracat çok kolay
Önemli uluslararas gda fuarlarna katlarak Diyarbakr ve Türkiyeyi temsil ettiklerini belirten Kaya, bu yl Senegal ve Meksikada gerçekletirilecek uluslararas gda fuarlarna katlarak ürünlerini tantacaklarn vurgulad.
Anadoluda üretim yapan fabrikalarn limanlara uzaklnn dezavantaj olduunu ancak bunun firmalar ihracat hedefinden uzaklatrmamas gerektiine iaret eden Kaya, Hiçbir zaman bu cesaretimizi krmamal. Ürünlerine güveniyorlarsa ihracat çok kolay. dedi.
- 2018de günlük 20 ton üretim yapacaz
Yüksel Kaya, firma olarak ihracata büyük önem verdiklerini aktararak, iki ylda beklentilerinin ancak yüzde 25ine ulatklarn dile getirdi.
Amacmz ihracat yapp ülkemize döviz kazandrmak. 50 ülkeye ihracat yapmay hedefliyoruz. diyen Kaya, bunu gerçekletirecek kapasiteye sahip olduklarn anlatt.