Dolar/TL, ubat bandan bu yana aylk bazda düü trendini maysta da sürdürerek psikolojik destek konumundaki 3,50 snrna yaklat.
Geçen yln eylül aynda balayan yükseli trendi sonucunda bu yl banda 3,9422 ile tüm zamanlarn en yüksek seviyesine yükselen dolar/TL, takip eden aylardaki düüüne maysta da devam etti.
Mays ayndaki deer kayb ile aylk bazda düüünü üst üste 4. aya tayan dolar/TL, 2014ten bu yana ilk kez 4 aylk bir düü serisi gerçekletirmi oldu.
Dolar/TL bu dönemde yüzde 6,5 deer kaybederek, analistlerin kritik seviye olarak nitelendirdikleri 3,50 seviyelerini gündeme getirdi.
- Dolarn ateini TCMB düürdü
Saxo Capital Strateji Uzman Cüneyt Paksoy, AA muhabirine yapt deerlendirmede, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasnn (TCMB) kararl duruu ve sk para politikas admlar ile Geç Likitide Penceresini (GLP) kademeli bir ekilde yüzde 12,25lere çekmesinin, dolar/TLnin ateinin dümesinde birinci etken olduunu söyledi.
Paksoy, reeskont kredilerinde, swap ve zorunlu karlklar tarafnda TCMBnin devaml sk para politikasna vurgu yaparak proaktif alg yönetimi sürdürmesinin Merkez Bankas efektini piyasa algsnda kuvvetlendiren ekstra etkenler olarak öne çktn ifade etti.
Referandum sonras siyasi sürecin sakin seyretmesinin ve yabanc algsnn lml ve snrl da olsa pozitife dönmesinin, dolar/TL tarafnda yukar yönlü basky snrlandran içsel faktörler olduuna dikkati çeken Paksoy, ABD Bakan Donald Trump belirsizliinin gelien ülke para birimlerine manevra alan kazandrmas ve gelien ülkelere imdilik fon akmnn devam etmesinin dolar/TLye destek veren dsal faktörler olduunu vurgulad.
Dolar/TLde hedef 3,35-3,45 aral
Dolar/TLde 3,50-3,53 kritik destek bölgesinin altna gevemenin henüz olmadn ve bu seviyelerden tepki almlarnn gelmeye devam ettiini belirten Paksoy, unlar kaydetti:
Temel ve teknik olarak bu geri çekilmenin büyük resimde önemli bir düzeltme hareketi olarak etiketlenebileceini, ara ara yukar tepki hareketleri deneneceini ve kritik eiklerin almas halinde tekrar yükselie geri dönme riskinin daha çok dsal dinamiklerle gündeme gelebileceini hatrlatmak isteriz.
Paksoy, teknik olarak dolar/TLde 3,50-3,53 destek aralnn altna gelinmesi halinde 3,35-3,45 aralnn potansiyel yeni kritik destek hedefi olacan ifade etti.
Gelecek tepkilerde ise 3,60 üzerine yerlemenin balayabileceini belirten Paksoy, devamnda da 3,63-3,65 aralnn kalc olarak geçilmesi durumunda çok kritik olan 3,70-3,80 direnç aralnn potansiyel ilk hedef olacan dile getirdi.
Paksoy, iç gündemde, siyasi gelimeler ve olas yeni kabine seçimi ile artarak devam eden yerli talebinin ne kadar süreceinin önemli gündem maddeleri olduunu belirterek, öyle devam etti:
Önümüzdeki süreçte bu ayki Fed toplants, Trump ile ilgili süreç ve bu iki baln dolar endeksi, ABD tahvilleri ve ABD borsalarna etkisi, AB içindeki seçimler ve gelimeler, talyann bankaclk sistemi ve tahvil piyasas, Yunanistan bal, çin ekonomisinde yaanan kredi ve büyüme sorunlarna bal gelimeler ve bunun gelien piyasalara etkisi, ABD-çin-Kuzey Kore ve Orta Dou merkezli jeopolitik risk balklar dsal etkiler olarak izlenecektir.
Yabanc kurumlarndan TLye destek
ntegral Yatrm Menkul Deerler Aratrma Uzman Seda Yalçnkaya da global piyasalarda dolarn zayf seyrinin sürmesi gelimekte olan ülke para birimlerine yönelik lml rüzgarn devam etmesini desteklediini belirtti.
Yalçnkaya, yakn dönemde yabanc kurumlarn Türk lirasna al tavsiyesi vermesinin dolar/TLnin 3,50 seviyelerine kadar gerilemesini desteklediini belirterek, piyasalarda 3,50 - 3,52 seviyelerinden oluan talebin kurda refleks almlarna neden olduunu dile getirdi.
Dolar/TLnin 3,50 güçlü destek seviyesinin aa yönde krlmas için küresel piyasalarda güçlü ve yeni bir rüzgara ihtiyaç olduuna dikkati çeken Yalçnkaya, Haziran ay içerisinde Fed ve Avrupa Merkez Bankasnn para politikasna yönelik faiz kararlar ve piyasalarda oluabilecek alglamalar, gelimekte olan ülkeler üzerinde etkili olabilir. Büyük resimde imdilik 3,52 - 3,62 seviyeleri arasndaki yatay seyri izlemeye devam ediyoruz. dedi.