Hazine ve Maliye Bakan Lütfi Elvan, Enflasyonla mücadeleyi kararl ve bütüncül bir anlayla sürdürdüümüz ölçüde, döviz kuru istikrara kavuacak ve ülke risk primimiz düecektir. Bu sayede uzun vadeli faiz oranlar da gerileyecek ve yatrmlar için öngörülebilirlik ufku artacaktr dedi.
Türkiye Sermaye Piyasalar Birlii (TSPB) tarafndan bu yl 5incisi düzenlenen Türkiye Sermaye Piyasalar Kongresi Yeniden Birlikteyiz temasyla balad. ki gün sürecek olan kongrenin açlna, Hazine ve Maliye Bakan Lütfi Elvan, Sermaye Piyasas Kurulu Bakan Ali Fuat Takesenliolu, Borsa stanbul Genel Müdürü Korkmaz Ergun ve TSPB Yönetim Kurulu Bakan brahim Öztop katld. Kongrede, Koronavirüs Sonras Ekonomi ve Finansal Piyasalar, Sürdürülebilirlik, Dijital Dönüüm ve Gelecek Senaryolar ile Yeni Nesil Giriimcilik ve Sermaye Piyasas Olanaklar olmak üzere dört ana konu tartmaya açld.
DÜNYA ZORLU DÖNEMDEN GEçYOR
Kongrenin açlnda konuan Hazine ve Maliye Bakan Lütfi Elvan, Son iki senedir tüm dünya zorlu bir dönemden geçiyor. Yaadmz küresel salg insan salna olan etkilerinin yannda, maalesef küresel ekonomiyi de derinden sarst. Dünya genelinde yüz milyonlarca i kayb oldu. Ekonomilerden trilyonlarca dolar silindi ve küresel yoksulluk son çeyrek asrda ilk defa artt. Salgnn en kötü dönemlerini geride brakm olabiliriz ancak son gelimeler bir süre daha salgnla yaamak zorunda olacamz gösteriyor. Böylesine zorlu bir dönemde, yaadmz birtakm sorunlara ramen, baarl bir performans gösterdik. Üretim, yatrm, büyüme ve istihdam göstergelerinde, pek çok ülkeye göre farkmz ortaya koyduk. Salgn sürecinde uyguladmz özenli ve seçici kamu maliyesi politikalar, gelimi ve gelimekte olan ülkelere göre Türkiye ekonomisini pozitif ayrtrmtr. Güçlü kamu maliyesi, makroekonomik istikrarn en önemli dayanaklarndan biri olmaya devam edecektir. Enflasyon cephesindeyse, maalesef arzuladmz seviyede deiliz dedi.
Bakan Elvan, sözlerine u ekilde devam etti:
ENFLASYONLA MÜCADELE CABASI
Küresel konjonktür ve yurt içi görünüm, enflasyonla mücadelede son derece dikkatli olmamz gerektiini gösteriyor. Her zaman altn çizdiim üzere, biz özel sektör öncülüünde dengeli, sürdürülebilir, rekabetçi, istihdam ve çevre dostu bir büyümeden yanayz. Hedeflediimiz büyümeyi sürekli klmann ön koulu fiyat istikrarndan geçiyor. Karmzdaki enflasyonun; arz ve talep kaynakl sebeplerinin yannda, fiyatlama davranlar ve bekleyiler kanalyla da bozulan bir yaps var. Her bir kök nedene kar uygulanacak politika seti de farkllamak durumunda. Dolaysyla her bir kurumun, kendi görev alan kapsamnda üzerine düeni yerine getirmesinin önemli olduunu düünüyorum. Biz Hazine ve Maliye Bakanl olarak, enflasyonla mücadele kararllmz çok net bir biçimde gösteriyoruz. Yönetilen ve yönlendirilen fiyatlarn yannda, iç talep gelimelerini de çok yakndan takip ediyor, gerektiinde makro ihtiyati tedbirleri gecikmeden alyoruz. Enflasyonla mücadeleyi kararl ve bütüncül bir anlayla sürdürdüümüz ölçüde, döviz kuru istikrara kavuacak ve ülke risk primimiz düecektir. Bu sayede uzun vadeli faiz oranlar da gerileyecek ve yatrmlar için öngörülebilirlik ufku artacaktr
Finansmana eriim bir anlamda, iklim deiikliine yönelik uygulanan politikalara bal olmaya baladn belirten Bakan Elvan, Karbon ayak izini azaltan, çevreyi koruyan ve toplumsal gelimeye yönelik projeler daha fazla talep görüyor. Bu gibi projelerin finansmannda, sermaye piyasalarna da kayda deer bir görev düüyor. ESG diye adlandrlan çevresel, Sosyal ve Yönetim piyasas çok hzl bir büyüme performans gösteriyor. Rakam vermek gerekirse, küresel ESG tahvil piyasasnda, bu yln ilk 9 aynda yaklak 780 milyar dolarlk ilem gerçekletirildi dedi.
PYASADAK YATIRIMCI SAYISI
Bakan Elvan, Pay piyasasndaki yatrmc says, son iki senede yüzde 100lük bir artla yaklak 2 buçuk milyona yaklat. Ancak, davransal finans üzerine yaplan birçok çalma, yatrmclarn özellikle belli dönemlerde ar güven, sosyal etkileim ve genelleme gibi duygulara kaplarak salksz yatrm kararlar verebildiklerini ortaya koyuyor. Borsa stanbul ilem hacmi açsndan da küresel ölçekte oldukça iyi bir konumda. Örnein 2020 rakamlarna göre, ülkemiz milli gelire oranla ilem hacmi sralamasnda Kore, ABD ve çinin ardndan 4üncü srada geliyor. Bu veri borsamzn oldukça likit olduunu gösteriyor. Ancak, burada temel sorun Borsa stanbulda ortalama pay elde tutma sürelerinin yerli yatrmclarda 18 güne kadar dümü olmasdr ifadelerini kulland.