Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi DİSKİ Genel Müdürlüğü, Dicle Havzasındaki kirliliği ortadan kaldırmak amacıyla inşa ettiği Eğil Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisinin gelecek ay işletmeye alınacağını açıkladı.
çalışmalar hakkında bilgi veren DİSKİ Genel Müdürlüğü Yatırım İnşaat Daire Başkanlığı Kontrol Mühendisi Sinan Ortaç, tesisin 5100 metrelik terfi hattının yapım çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Ortaç, terfi hattının biyolojik olarak arıtılan suyu, Eğilin güneyindeki Beyaz Toprak Mahallesinden eski baraj yolu üzerindeki Aşağı Felçikan Mahallesi yolu altında bulunan Koruç Deresine bağlanan Akar-Kurudere menfezine deşarj edilmesini sağlayacağını ifade etti.
Kasım ayında tamamlanıyor
Terfi hattının 200 mm çapındaki boruların kullanılarak inşa edildiğini kaydeden Ortaç, şöyle konuştu: Eğil, kültürel ve doğal özelikleri bakımından önemli bir ilçemiz. Bizler de bu doğal ortamı korumak için Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi kurma çalışmalarına başladık. Tesisimizin sözleşme bedeli 4 milyon 500 TL. Biz burayı bitirmiş olduğumuzda Eğili altyapı açısından daha sağlıklı seviyeye getireceğiz. Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi yüzde 70lik bir arıtma sağlıyor bize. Tesisi faaliyete girdikten sonra su en temiz haliyle doğaya bırakılmış olacak. Tesisimizi gelecek ay işletmeye hazır hale getirmeyi hedefliyoruz.
15 bin nüfusa göre projelendirildi
Eğil Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, 2041 yılı hedeflenerek 15 bin nüfus projeksiyonuna göre projelendirildi. Tesis, Eğilin hemen girişinde yer alan bölgede 6.5 dönüm arazi üzerinde inşa edildi. Sözleşme bedeli 4 milyon 654.655 TL olan Eğil Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisinin proje bedelinin yüzde 50si İller Bankasının SUKAP Programı çerçevesinde verdiği hibeyle, yüzde 50si ise DİSKİ Genel Müdürlüğü tarafından karşılanıyor.
Eğil Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisinde, 2 adet çökeltme havuzu, 2 adet havalandırma havuzu, çamur susuzlaştırma binası, blower binası, deşarj terfi merkezi, geri devir ve fazla çamur terfi merkezi, süzüntü suyu terfi merkezi, kaba ızgara, havalandırmalı kum tutucu ve idari bina bulunacak. Tesiste, günde 1500 metreküp pis su biyolojik arıtma işlemlerinden geçirilerek temiz bir şekilde doğaya bırakılacak.