Sözleşmeli üretime, bölgesel meyveciliğe yeni destekler vereceğiz. Organik tarımla ilgili desteklerde farklılığa gideceğiz. Ayrıca, kurulacak olan organize tarım bölgeleriyle de tarım, hayvancılık ve seracılığa hibe destekler vereceğiz dedi.
Bakan Eker, hükümetin tarım politikalarını Ak Parti İl Başkanlarına anlattı. Bakan Eker, 2012 yılında sözleşmeli üretime, bölgesel meyveciliğe ve organize tarım ve hayvancılık bölgelerine yeni destekler vereceklerini söyledi. Tarımın zannedildiği gibi sadece üreticilerle değil,gıdadan dolayı toplumun tamamını ilgilendiren bir konu olduğunu ifade eden Eker, gıda güvenirliğinin tarladan sofraya, meradan tabağa kadar uzun bir süreci kapsadığını aktardı. Türkiyede 24 milyon hektar alanda tarım yapıldığını belirten Eken, her dört çalışanın birisinin tarımda çalıştığını ve tarımın milli gelir içerisindeki payının yüzde 8,4 olduğunu ifade etti. Aldıkları tedbirler ve uyguladıkları politikalar ile tarımda verim ve kalitede artış sağladıklarını dile getiren Eker, 2002 yılında 23 milyar dolar olan tarımsal hasıla, bugün 62 milyar dolara çıktı ve dünyanın yedinci büyük tarımsal gücü haline geldik. Aynı dönemde, tarımsal ihracat da 4 milyar dolardan 15,3 milyara yükseldi dedi.
Tarım ve hayvancılıktaki üretim artışlarından da örnek veren Eker, Son dokuz yılda, tahıl üretimimiz 30-35 milyon tona çıktı. Yağlı tohumlu bitkilerde yüzde 64lük, toplam meyve üretiminde 29luk, turunçgillerde yüzde 45lik, toplam sebzede yüzde 6lıkbüyüme kaydettik. Ayrıca, 8,4 milyon ton olan süt üretimi13,5 milyon tona, 420 bin ton olan kırmızı et üretimi 780 bin tona yükseldi. Kültür balıkçılında ise 173lük bir büyüme sağlandı diye konuştu.
3 BİN TESİSE DESTEK
Bakan Eker, tarımsal sanayinin geliştirilmesi için kırsal kalkınma projeleri kapsamında 3 bin 200 tesise yüzde 50 hibe desteği verdiklerini ve bu tesislerde 32 bin kişinin istihdam edildiğini belirterek, 2015 yılına kadar 3 bin tesise daha destek vereceklerini bildirdi. Tarımsal üretimin artırılması için çiftçilerin kullandığı 160 bin makine ve ekipman projesine de yüzde 50 hibe verdiklerini dile getiren Bakan Eker, sertifikalı tohum ve sertifikalı fidanı da destekleme kapsamına aldıklarını belirtti. Eker, etçi sığır, düve ve koyun-keçi yetiştiriciliği için yapılacak yeni yatırımlar ile damla ve yağmurlama sulama sistemi kurulumlarına sıfır faizle kredi verileceğini, bununla ilgili düzenlemenin Bakanlar Kurulunda imzaya açıldığının müjdesini verdi.
Bakan Eker, Türkiyenin bir bölgesini ilk defa şap hastalığından ari hale getirdiklerini belirterek, Aldığımız tedbirler ile Trakya Bölgesini şaptan ari hale getirdik. Şimdi bunu Kocaeli, Sakarya, Adapazarı, Bursa, Balıkesir ve Çanakkaleyi de içine alacak şekilde genişletiyoruz. Daha sonra Egenin bazı bölgelerini ve daha sonra da yavaş yavaş Anadolunun içine doğru bunu yayacağız diye konuştu. Bakan Eker, meraların özel sektör yatırımlarına açılması için hazırladıkları yasal düzenlemenin de Bakanlar Kurulunda imzaya açıldığını söyledi.