Dünyada kurulu güne enerjisi santrallerinin toplam kurulu gücü yaklak 510 bin MWa ulam durumda. Türkiye ise son be ylda gerçekleen yatrmlar ve kurulan tesislerle kurulu gücünü 5 bin MW aan bir noktaya tamay baard.
Güne Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Dernei (GENSED) Bakan Halil Demirda, gelinen seviyenin oransal olarak dünyadaki toplam kurulu gücün henüz yüzde 1ine erimese de Türkiyenin sahip olduu müthi potansiyel ile bu sonsuz kaynaktan çok daha iyi bir ekilde yararlanabileceini anlatt.
Güne enerjisindeki ivmenin sürdürülmesi gerektiini vurgulayan Demirda Türkiyenin en az güne alan bölgesi Karadenizin, Türkiyeden daha fazla kurulu güce sahip Almanyadan daha ansl olduuna dikkat çekti.
Almanyann Türkiyeye kyasla daha fazla güne enerjisi ürettiini belirten Demirda, Ne kadar büyük bir potansiyele sahip olduumuzu fark etmeli ve elektrik üretiminde günein payn arttrmalyz. dedi.
Almanya, daha az güne almasna ramen Türkiyeden fazla elektrik üretiyor
Güne enerjisi sektöründe son birkaç yldr yükselen ivmenin umut verici olduunu belirten Demirda, desteklenmesi halinde Türkiyenin güne sektöründe daha da büyüyebilir ve hatta yükselen bir yldz olabileceini söyledi.
Demirda, güne potansiyelinin deerlendirilmesine ilikin unlar söyledi: Toplam günelenme süresi günlük 7.5 saati, ylda ise 2741 saati bulan Türkiye, güne enerjisi üretimi potansiyeli açsndan en ansl ülkeler arasnda yer alyor. Almanyada ise yllk günelenme süresi ortalama 1600 saat. Almanyada; 1 MWlk bir GES, ylda ortalama 994000 kWh elektrik üretiyor ve Almanyann kurulu gücü yaklak 46 bin MW civarnda. Türkiyede ise; 1 MWlk bir GES, ylda ortalama 1540000 kWh elektrik üretiyor, fakat buna ramen Türkiyenin kurulu gücü 5 bin MWn biraz üzerinde. 2018 yl için Türkiye 5 bin MW güne kurulu gücü ile 7.7 TWhlik elektrik üretimi gerçekletirirken; Almanya ise, 46 bin MW güne kurulu gücü ile 45.7 TWhlik üretime ulam durumda. Yani Almanya, daha az güne almasna ramen Türkiyeye kyasla daha fazla güneten elektrik üretiyor.
Türkiyenin her köesinde deerlendirilmeyi bekleyen büyük bir potansiyel var
Türkiyenin güne enerjisindeki gücünün farkna daha iyi varmas gerektiini belirten Demirda, Günelenme süresi açsndan ç Anadolu ve Güneydou Anadolu bölgelerimiz oldukça ansl. Kuzey ve kuzeydou için biraz daha anssz diyoruz ama bugün 46 bin MW güne santrali kuran Almanyann en iyi yeri, bizim Karadeniz bölgemizden daha kötü. Güne bakmndan en anssz addettiimiz Karadeniz de dahil, Türkiyenin her köesinde deerlendirilmeyi bekleyen büyük bir potansiyel var. diye konutu.
Güne sayesinde 5 milyar dolar cepte
Dünyada güne enerjisi alannda baarl olan ülkelerin yolunu açan teviklerin Türkiye için de güzel bir örnek olabileceini belirten Demirda, açklamasn öyle tamamlad: Almanya, Japonya, çin gibi ülkeler güne enerjisini destekliyor ve doalgaz/petrol gibi fosil kaynaklara olan talebi giderek azaltyor. çünkü fosil kaynaklar iklim deiiklii ve çevresel kirlenmenin birincil sebepleri arasnda. Üstelik yeraltndan çkarmas masrafl ve sürdürülebilirlii de yok. Bunun farkna varan gelimi ülkeler, yenilenebilir enerjiye destek veriyor. Mesela Almanya kendi kaynaklarndan elde ettii yenilenebilir enerjiyi gelitirmek için çok ciddi çaba sarf etti, tevikler verdi, enstitüler kurdu. Devlet de piyasa fiyat aslnda 10 Euro cent olan elektrii 50 Euro centten satn alarak sübvansiyon yapt. Ayrca bireylerin kendi elektriini üretmesinin önünü açan düzenlemeler hayata geçirildi. çünkü Almanya petrole talep arttkça fiyatnn da artacan, petrol fiyatndaki 10 dolarlk artn bütçesine 25 milyar dolarlk zarar vereceini erkenden fark etti. Türkiye içinse bu rakam yaklak 5 milyar dolar buluyor. Yani petrol 70 dolardan 80 dolara çkt zaman biz yurtdna doalgaz ve petrol için 5 milyar dolar para ödemek zorundayz. Kendi sonsuz enerji kaynamz varken neden bu paray harcayalm? Güne enerjisi sektörü desteklendii taktirde Türkiye, dünyann öncü ülkelerinden biri olabilir; yerli ve milli kaynamz olan güneimiz sayesinde ekonomimizi büyütüp güçlendirebiliriz.